Начало Събития Събития 2018 Каране с практически съвети в Западните Родопи
Каране с практически съвети в Западните Родопи
Написано от Biking Tours, Любомир Ботушаров    Четвъртък, 17 Май 2018 08:12    Печат


Велоучилище МТБ-БГ и Biking Tours ви канят на едно по-нестандартно каране, в което ще пробваме някои от най-хубавите пътеки в най-западната част на Родопите (района на Якоруда, Бунцево, Краище, Орцево и Елешница), но ще съчетаем „ендуро-туризма“ с елементи на обучение, т.е. групата ще спира на избрани по-интересни/по-трудни места по пътеките, за да обсъждаме и показваме варианти за минаване, техника на каране и т.н. Целта е, както винаги, да бъде приятно и полезно, като упражненията ще са минимум за ниво напредващи.


ПРОГРАМА

Ден 0, 01.06.2018 г.

Пътуваме организирано в 18:30 ч. от София до Аврамово, откъдето ще предложим на групата интересно предизвикателство - нощно каране до Орцево! Ще се движим в часови диапазон от 21:30 до 23:30, за да се насладим на светлините на родопските села и прекрасното родопско небе :). Ще се движим по черни пътища около 14 км с една почивка. Достигайки небезизвестното село Орцево, ще останем за нощувка в къщата на Даскала, където ще имаме приготвена вкусна вечеря.

Онези от вас, които не желаят да карат на тъмно, ще достигнат мястото за нощувка с транспорта.

Ден 1, 02.06.2018 г.

В този ден след вкусна закуска ни очаква здраво планинско колоездене. От Орцево ще се спуснем по черни пътища покрай Кузьово и още няколко съвсем малки и изоставени махали. Оттам предстои спускане по една много дълга и сравнително лесна пътека, на която ще проверим началното ниво на всеки участник и ще направим първите базови упражнения, които после всеки ще може да отработи, докато достигнем Елешница. От това място се трансферираме до с. Бунцево и в следобедните часове правим максимален брой спускания към Якоруда по разнообразна и много приятна, вече по-технична пътека. В края на деня се извозваме организирано до с. Орцево, където оставаме за нощувка.


Ден 2, 03.06.2018 г.

През втория от двата дни каране по родопските пътеки с красиви гледки ще тръгнем от Орцево, когато закусим и подготвим велосипедите си. Ще загреем с кратко изкачване до билото и след това ще караме нагоре-надолу по него до вр. Бабяшка чука (около 7-8 км). От този връх се разкриват панорами към три планини – Пирин, Рила и Родопите. Когато се нагледаме и отпочинем, ще се спуснем много технична и разнообразна пътека до село Бабяк. Обещаваме ви, че на тази пътека всеки има какво да научи, защото тя включва почти всичко, което природата може да предложи на планинския колоездач.


В Бабяк ще отделим време за кафе и почивка и ще направим кратък трансфер до билото над с. Кузьово. Караме няколко километра по широк черен път и се спускаме по страхотна пътека към с. Лютово. Пътеката е интересна - в първата си част се характеризира със стръмни участъци и буйна растителност, а втората част става по-отворена и бърза и е от типа “flow“. Препускайки по тази интересна пътека, излизаме на основния асфалтов път за Орцево, който пресичаме и се гмуркаме в друга друга пътека, само че нагоре. На повечето места тя е караема  и доста приятна, има дори и технични елементи, така че не е изключено да научим нещо и за изкачванията. На отделни места ще упражним и бутане на велосипед. :)


Крайната цел е трета интересна пътека над с. Краище. Тя е основно моторджийска, т.е. на някои места е стръмна, на други бърза, а на трети изровена. Спускаме се с пълна сила по нея и на място преценяваме дали има време, желание и сили да направим още някой трансфер с бус и платформа, за да затвърдим наученото през двата дни.

------------------------------------------------------------------------------------------

ТОЗИ МАРШРУТ НЕ Е ПОДХОДЯЩ ЗА НАЧИНЕЩИ !!!

Минималното ниво, за да може да карате без сериозен риск и да се насладите на пътеките, е напредващи. Можете да проверите нивото си чрез този тест:
http://www.mtb-bg.com/index.php/special/tips/4294-tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test

ГРУПАТА ЩЕ БЪДЕ СИЛНО ОГРАНИЧЕНА - до 14 човека!

------------------------------------------------------------------------------------------

Реклама

Нощувки:

И двете вечери спим в Орцево, в къщата на Даскала.

Цената е 10 лв./на човек, а на палатка 2 лв. на човек.

Храна:

По време на карането е добре са си имате нещо за похапване. И в двата дни минаваме през населени места (села), където има храна, напитки и бира! Вечеря ще си поръчаме в Орцево, закуска също! Има възможност за втората нощувка, при желание от страна на групата, да изядем едно животно (агне).

Транспорт:

Пътуваме организирано от София до Аврамово, Орцево и обратно.

Който желае, може да достигне със собствен транспорт до Орцево и в края на ден 2 (03.06.18) да го качим до селото да си вземе колата. В този случай стойността на организационната такса не се променя!
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Организационната такса за събитието е 130 лв.

Таксата включва: водач/и, обучаващ, застраховка злополука, както и транспорт от и до София и всички трансфери, които ще бъдат извършени до изходна точка на някои от пътеките (2-3 бр. / 5-7 бр.)

Таксата не включва: нощувки, храна и други лични разходи.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Таксата може да бъде платена в брой на място или предварително по сметка:

Сдружение Байкинг Турс,

ЕИК 176964276

BG77STSA93000023219049

STSABGSF

Банка ДСК


Записването става на e-mail: n.deliradev@abv.bg или на тел. 0888881245 - Нено Делирадев.

Краен срок за записване 30.05.2018 г.

Моля, изпращайте три имена, ЕГН и актуален телефон, както и предпочитания за нощувка (палатка или къща).

Очакваме ви!

https://www.facebook.com/events/590824474638076/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 17 Май 2018 08:37 )
 

Партньори