Начало Събития Събития 2017 Няколко думи за Ендуро Банско 2017
Няколко думи за Ендуро Банско 2017
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 06 Септември 2017 19:04    Печат


Зная, че минаха няколко седмици, откакто се проведе третият кръг от Българските ендуро серии 2017 в Банско, но това бе едно от многото пътувания през август, които ме понесоха като вълна от бряг на бряг и чак сега ме изхвърлиха на един плаж, където капка по капка да отцеждам преживяванията от последния месец.

Да си призная, малко ми е трудно да пиша за състезания като това в Банско, защото на пръв поглед почти нищо ново не се случи там – само повече от добре познатото, а пък то е много, много хубаво.


На мен, а съдейки по броя на участниците - и на много други хора, Ендуро Банско е едно от любимите ми състезания. Повечето терени не се влияят лошо от дъжда, той пък не се появява твърде често, а пътеките предлагат много приятна комбинация от скорост, завои и тук-там по-технични препятствия, което ги прави и по-достъпни. Тази година те бяха особено добре изсъхнали, така че на места бяха по-коварни и хлъзгави.

Без съмнение гвоздеят в програмата за 2017 г. бе вторият специален етап – това е пътеката в района на Чалин валог, която всяка година търпи развитие и удълаване. Сега етапът започваше чак от междинната станция на кабинката и продължаваше надолу почти до града, което означаваше над 3.5 км предимно техничен терен – на пръв поглед не звучи ужасяващо, но карането по тази пътека продължаваше над 8 минути и бе доста силово на места. Допълнителна сложност представляваше все още рохкавата и много прашна почва в новите участъци, която скриваше много от дупките и камъните и променяше линиите всеки ден.

Мнозина дойдоха да тренират още от петък – аз не успях да изкопча този ден от графика си, така че пристигнах в събота сутринта. През този ден организаторите, респективно и състезателите, имаха известни проблеми с липсваща маркировка по някои от етапите – някой „доброжелател“ отново бе проявил добрия си характер. Имаше и участъци за домаркиране, а пък много от участниците си купиха лифт карти и се „размазаха“ от каране – на следващия ден мнозина отчитаха, че са прекалили с тренировките и нямат достатъчно сили за самото състезание. Лесно е човек да прекали с толкова хубаво каране наоколо!

Реклама

В състезателния ден (неделя) организацията бе перфектна. Маркировката навсякъде бе подновена, голям екип от помагачи указваха посоката на ключови места по етапите, графикът се спазваше и нещата вървяха съвсем гладко. Единствено „кралският етап“ не бе гладък – новата част на пътеката бе като след бомбардировки, всички бяха изненадани от нови дупки, нови камъни и нови линии, но това си е част от играта, даже доста интересна част... Аз лично бях много доволен да го завърша без падане, защото направих поне 2-3 опита за такива, а общият брой на грешките ми бе над десет, което се оказа изцяло в нормата, слушайки на финала изплютите заедно с парченца бял дроб обяснения на другите участници. Абе мъжко си беше, както е изразът!

Между другото, заради него тази година имаше и още една промяна - за първи път един от трансферите бе с извозване, а не с достигане на самоход. В тази връзка също бих искал да похваля организаторите за безупречното организиране на транспорта.


В Банско много ясно си пролича колко сериозна е конкуренцията в някои категории. В момента ендурото може би е дисциплината с най-широка „база“, т.е.  един среден ешелон от карачи (след няколкото изявени фаворити в челото, където също е доста напрегнато), които могат да разменят позициите си във всеки етап и всяко състезание. Това се илюстрира най-добре от факта, че в категория Мастърс 30+ осем човека (от 8-мо до 15-о място) сме с време 28 минути, което значи, че всеки от нас с малко повече или по-малко късмет или старание можеше да е с няколко места по-напред или по-назад.


Не е по-различно и в другите групи. Младежите, макар че все още са малко на брой, изостриха борбата помежду си. Като лидери за момента се очертават Симеон Павлов и Денислав Ангелов, които се гонят много отблизо. При Мастърс 40+ не само има конкуренция, но имаше и нов победител – Огнян Герджиков прехвърли опита си от рали състезанията и към ендурото и с бързо и агресивно каране оглави класирането в тази група, която също става все по-многобройна и оспорвана. Александър Иванов също набира скорост и се представя все по-добре (този път второ място), а Петър Тачев, вероятно и заради падането в Търново, където счупи ръката си, все още възвръща силата и увереността си, но бе достатъчно бърз, за да се качи на третото място на подиума.


Засега само при жените и мъже елит нещата изглеждат по-предсказуеми. Маргарита Христова за жалост кара без конкуренция, но дори и соло, ние се радваме на ентусиазма и коравостта ѝ. А пък Иван Колев има доста сериозна конкуренция в лицето и на Добромир Добрев, и на Димитър Мънев, но за момента никой от тях не успява да се доближи достатъчно до лъвското каране на Ванката.

Пълното класиране можете да си припомните тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/events/events-2017/5490-events-bg-2017-enduro-bansko-results

Още снимки от Ивайло Велев (автор на тези в статията, предоставени със съдействието на Pulse Cycles) можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/enduro-bansko-2017-ivailo-velevAdd this to your website

Коментари

avatar maddrum
0
 
 
Имах много мерак да дойда на това състезание, но не успях по технически причини :( Има ли някъде кадри от самите етапи ?
avatar scratch
0
 
 
@maddrum

Милан Димов е качил клипове от етапите
https://www.youtube.com/channel/UC5kXAHbk0VAstoZPtyb7EMw/videos
avatar outfaced
0
 
 
Евала! Класика.
Маркировката седи ли по етапите или могат ли да се карат и сега ... в смисъл ясно различими ли са пътеките?
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 07 Септември 2017 08:50 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори