Начало Събития Събития 2017 Biking Tours | Велопоход Ком-Емине 2017 | 15-26 юли
Biking Tours | Велопоход Ком-Емине 2017 | 15-26 юли
Написано от Biking Tours    Сряда, 14 Юни 2017 19:28    Печат

Имаме удоволствието да ви поканим на велопоход по най-дългия маркиран планински туристически маршрут в България - Ком-Емине. Маршрутът е легендарен и за него е писано много. За първи път е описан от Павел Делирадев в далечната 1933 г. Преминаван е пеш, с бягане, с велосипед, със ски и снегоходки, и през лятото и през зимата. Изключително предизвикателство за всички туристи, спортисти и любители на планината.


МАРШРУТ
Трасето е предимно крос-кънтри: общо около 600 км, над 20 000 м положителна денивелация, разпределена почти равномерно като натоварване в 12 пълни дни и 1 полуден. Изцяло по главното билото на Стара планина по изключително разнообразен терен: от красиви горски пътища до почти непроходими за велосипед каменисти пътеки, на места утъпкани и приятни, на други обрасли с къпини и затрупани с нападали дървета. На места клекът и шипките ще оставят трайни следи по краката ви, а дивите необлагородени пътеки ще се запечатат в сърцата ви. Ще има невероятни спускания, където може и да сте първите открили правилната линия, както и много носене в участъци, където е трудно преминаването дори и пеша. Много от вечерите ще прекараме на диво къмпингуване, край лагерния огън, потегляйки с изгрева на следващия ден за поредния 12-часов преход из дивия и красив Балкан. Пътеките по Ком-Емине са все още необлагородени за велосипеди и с естествената си красота и техничност ще ви доставят по-дълбока тръпка. За някои това ще е лично постижение, за други приятен начин да прекарат 13 дена в планината, далече от цивилизацията.

ОРГАНИЗАЦИЯ
Велопоходът е туристически и няма състезателен характер. Времената за придвижване и дневното физическо натоварване са съобразени за средно подготвен планински велосипедист.
Средната положителна денивелация за деня ще е около 2000 м, а изминаваното разстояние от 30 до 80 км. На съобразени от водачите места са предвидени регламентирани почивки, които са средно по 10 минути на всеки 2 часа, както и допълнително закуска от 30 минути и обяд от 60 минути. Попътните хранения са до питейна вода. Групата ще бъде ограничена до 20 участника и ще се движи компактно без разкъсване с водачи отпред и отзад. Ще има общо трима водачи, които са преминавали маршрута многократно и го познават отлично. В зависимост от метеорологичните условия и физическото състояние на групата, водачите ще може да променят графика на придвижване, времето за почивка, вариантите за пътеките и местата за нощувка (бивак). С групата постоянно ще има придружаващ транспорт, който ще превозва палатките и спалните чували, както и компактен, до 40 л, придружаващ личен багаж на всеки участник. Транспортът ще се среща с групата почти всяка вечер, с изключение на три вечери. При аварийна ситуация, лека травма или при необходимост от почивка участник може да се придвижи с придружаващия транспорт до следващото място за нощувка/среща, пропускайки еднодневен участък от маршрута. При нощувки или преминаване през хижи, храната може да бъде уговорена с хижарите, като това ще бъде уточнявано предварително с участниците от водачите на групата. На придружаващия транспорт ще може да се поръчва по телефона храна или резервни части за велосипед. В два участъка от маршрута, трудни за преминаване с велосипед, ще е възможно участници да преминат съответния терен пеша, а велосипедите им, да бъдат транспортирани напред по маршрута с придружаващия транспорт. Тези участъци са подбрани така, че велосипедисти и пешеходци да могат да се придвижват заедно, без да се забавят взаимно. Всички нощувки, дори и когато сме на хижа, могат да се изкарат на палатка, спален чувал, шалте, хамак – според индивидуалните предпочитания. Цените на нощувките на хижите варират между 10-15 лв. В гр.Котел ще отседнем в къща за гости, където също може да се спи на палатка или шалте на двора.

Реклама

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ И ЕКИПИРОВКАТА
- Добра физическа подготовка и опит в планинското колоездене.
- Планински велосипед в отлично техническо състояние! 
- Резервно ухо за рамката.
- Нови гуми с грайфер за техничен терен, по възможност безкамерни с много уплътняваща течност и шини за тях поне 23 мм (твърде много остри неща има по пътя и е добре да не губим време и за това).
- Резервни накладки за спирачки (добре е да сложите нови преди прехода).
- Каска.
- Очила за велосипед.
- Минимум 2 бр. резервни гуми и един-два комплекта лепенки.
- Помпа и многофункционален инструмент за велосипед.
- Раница (за преходите) – малка и удобна, до 30 литра и до 10 кг за мъже и 7 кг за жени, задължително с дъждобран.
- Раница или сак (до 40 л) с личен багаж, суха храна и резервни части за личния велосипед, която ще се придвижва с придружаващия транспорт, до местата за бивакуване.
- Непромокаема горна дреха (яке) тип хардшел с качулка.
- Олекотен полар или термоблуза.
- Къси панталони.
- Термо клин.
- 2 чифта чорапи.
- Обувки за планински велосипед с хубав грайфер за пешеходно придвижване.
- Ръкавици за байк.
- Бутилка за вода и/или camelback (общ обем на съдовете от минимум 1 л до кой колкото може да пие и да носи :)).
- Канче.
- Спорк (вилица, лъжица)
- Нож (сгъваем)
- Шалте - да е тънко (може да се вози на кормилото на велосипеда)
- Спален чувал - да е компактен и в непромокаема и здрава допълнителна торба, ако се вози на колчето на седалката.
- Подходящи ремъци или ducktape за закрепването.
- Светлина – задължителна предна (фар) и задна светлина (червена) на колелото.
- Челник.

ХРАНА
Предвижда се да се храним основно по хижите и капанчетата на проходите (отбелязано е с "храна" в графика). През деня ще може да се поръчват продукти от магазин на придружаващия транспорт, но това ще е само за вечерите, в които имаме среща с него. Желателно е да си носите трайна суха храна в допълнителния багаж. Преди всяко зареждане водачите ще предупреждават участниците за колко хранения да си набавят/поръчат храна. Ще има и места, където водачите ще приготвят храна на газови котлони, затова си носете канчета и споркове. :)

АПТЕЧКА
Задължително е носенето на индивидуална малка аптечка със:
- стерилни марли различен размер, йодасепт гел и течен, активен въглен, бинт, стерилни лепенки за рана, цитопласт на ролка, антибиотичен прах за рани, аналгетик (Нурофен), крем с фактор против изгаряне, индивидуални медикаменти.

ПРОГРАМА
Сборен пункт: локалното платно между Централна гара и Международната автогара в 7:00 на 15.07.2017 г.
Организирано пътуваме до прохода Пертохан. 

Начало:

1 ден - 15.07.2017 (събота) - 52 км 1600 м+ (път, пътеки)
Петрохански проход – връх Ком – Петрохански проход - х. Пробойница – гара Лакатник (среща с пикапа , храна, нощувка на бивак).

2 ден – 16.07.2017 (неделя) - 78 км 2400 м+ (път, пътеки)
Гара Лакатник (храна) – с.Лакатник (храна) - х. Тръстеная (храна, малиново вино и ракия) – г.с. Чукава – вр.Лескова - м. Белия камък - м. Зла поляна – пр. Витиня (среща с пикапа, нощувка на бивак).

3 ден - 17.07.2017 (понеделник) - 38 км 1800 м+ (път, пътеки, носене)
Проход Витиня – проход Арабаконак - х. Чавдар – вр. Баба - проход Кашана (храна) – вр. Свищи плаз– х. Свищи плаз (среща с пикапа, нощувка на бивак, възможност за оставяне на велосипеди от желаещите за транспорт до Беклемето или х. Тъжа).

4 ден - 18.07.2017 (вторник) - 31 км 2000 м+ (пътеки, носене, участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Свищи плаз - вр. Косица – вр. Паскал - х. Планински извори – вр. Тетевенска Баба - вр. Болуваня – вр. Братаница – вр. Вежен – х. Ехо (храна, нощувка в хижата).

5 ден - 19.07.2017 (сряда) - 35 км 1500 м+ (път, пътеки, носене, до Беклемето участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Ехо - х. Козя Стена (храна) – проход Беклемето (среща с пикапа и възможност за вземане на колелета) - Орлово гнездо (храна) - х. Дерменка (храна) - х. Добрила (храна, нощувка в хижата и/или бивак).

6 ден - 20.07.2017 (четвъртък) - 33 км 2000 м+ (път, пътеки, носене, участъкът е алпийски с под 50% караемост)
Хижа Добрила - вр. Амбарица – м. Топалица - вр. Камилата – з. Ботев (храна) - вр. Ботев – вр. Юрушка грамада - х. Тъжа (среща с пикапа и възможност за вземане на колелета, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

7 ден - 21.07.2017 (петък) - 51 км 1400 м+ (път, пътеки)
Хижа Тъжа - вр. Росоватец - х. Мазалат (храна) – х. Партизанска песен (храна) - Географски център на България м. Узана – проход Шипка (храна) - х. Бузлуджа (среща с пикапа, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

8 ден - 22.07.2017 (събота) - 65 км 1600 м+ (път, пътеки)
Хижа Бузлуджа - вр. Голям Бедек - х. Българка - гара Кръстец - х. Грамадлива - Проход на републиката (храна) – вр. Бутора - Караиваново хорище - х. Буковец (среща с пикапа, храна, нощувка в хижата и/или бивак).

9 ден - 23.07.2017 (неделя) - 70 км 1500 м+ (път, пътеки)
Хижа Буковец - х. Чумерна - Агликина поляна - проход Вратник – г.с. Зелениче - гр. Котел (храна, нощувка в къща за гости и/или бивак, банкомат). 

10 ден - 24.07.2017 (понеделник) – 67 км 1300 м+ (път, пътеки, храсталястинг)
Гр. Котел - Върбишки проход (храна) – г.с. Елешница – м. Голямата нива - вр. Голям Дебелец - Ришки проход (среща с пикапа, бивак на чешмата на Хазим горския).

11 ден - 25.07.2017 (вторник) - 73 км 1200 м+ (път)
Ришки проход - с. Планинеца (храна, бира) - с. Дъскотина (храна, бира)- с. Добра поляна (храна, бира)– с. Сини рид (храна, бира) - с.Козичене (среща с пикапа, храна, нощувка в бунгала и/или бивак).

12 ден - 26.07.2017 (сряда) - 44 км 1000 м+ (път)
с.Козичене – вр. Погледец - с.Емона (храна) - нос Емине - слизане и бивакуване на плаж на Иракли.

От Иракли до София ще има 2 курса за прибиране на участниците. Единият в 16 ч на 26.07.2017 (сряда), вторият в 16 ч на 27.07.2017 (четвъртък). Желаещите да останат на море до края на седмицата, може да си изпратят само велосипедите към София и да си ги вземат в удобно за тях време през следващата седмица.

ТАКСА
Таксата за участие е 400 лв. 

Тя включва:
1. Извозване на участниците и техните велосипеди от София (централна гара) до началната точка на прехода: прохода Петрохан.
2. Извозване на участниците и техните велосипеди от Иракли (крайната точка на похода) до София.
3. Разходи за придружаващ транспорт и превозване на личен багаж и велосипеди по трасето.
4. Разходи за организация и водачи.
5. Застраховка „Злопулука“.
6. Туристическа книжка КОМ-ЕМИНЕ за печати от Oilaripi.com.
7. Таксата за участие за един два или няколко дни в групата е по 40 лв. на ден!

Таксата не включва: 
Храна, нощувки и лични разходи по време на похода!

Условие за участие: 
Необходимо е да изпратите мейл с три имена, егн и тел. на n.deliradev@abv.bg до дата: 30.06.17 г.
Както и да наредите 200 лв. капаро по банка на: 
Сдружение байкинг турс
BG77STSA93000023219049 
Банка ДСК

За въпроси и допълнителна информация може да се обръщате на : 0888881245 Нено Делирадев

https://www.facebook.com/events/1909473822601853/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 14 Юни 2017 19:49 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори