Начало Събития Събития 2017 Световни ендуро серии 2017 | 3 кръг | Мадейра, Португалия
Световни ендуро серии 2017 | 3 кръг | Мадейра, Португалия
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 19 Май 2017 11:37    Печат


Раванел и Калахан триумфираха в Майдера

След два трудни дни с общо девет специални етапа и повече от 5000 м спускане (по ветрикал) в техните рамки, Грег Калахан и Сесил Раванел оглавиха класирането  в третия кръг от Световните ендуро серии, който бе проведен на португалския остров Мадейра.

Преди всичко нека отбележим, че в това състезание бе и първото българско участие в сериите за 2017 г. След като прекара цялата зима именно на остров Мадейра като велогид, Добромир Добрев (Enduro Warriors/Pulse Cycles) нямаше как да пропусне това състезание! Съдейки по класирането, където той заема позиция малко след средата, Добри е преминал успешно всичките девет етапа, макар че състезанието е било доста трудно, както самият той сподели във Facebook. За неговото участие обаче ще си говорим по-подробно в скоро време, така че сега продължаваме с общата информация.


Състезанието в Мадейра бе едно от най-трудните и разнообразни, които състезателите бяха срещали до момента. Не само, че специалните етапи бяха цели девет, но и условията в тях бяха от съвсем сухи до коварно хлъзгави, защото дъждът в един от тренировъчните дни бе напоил доволно някои от пътеките, докато други почти не бяха засегнати. Имаше от всичко - стръмни и технични отсечки, по-равни и физически изтощителни секции, къси и дълги етапи... и много непредвидени случки, които непрекъснато разбъркваха класирането.

Реклама


Най-потърпевш от лошия късмет бе канадецът Джес Меламед (Rocky Mountain Urge-bp). Покрай непрекъснатите рокади в челото по време на първия ден, неговото стабилно каране му донесе първа позиция във временното класиране, макар да не бе спечелил нито една етапна победа. По всичко изглеждаше, че нещата ще се развият така и през втория ден, но гръмната гума в предпоследния етап сложи край на отличното му до този момент представяне. Това е тъмната страна на ендурото - всичките ти усилия и постижения в отделните етапи могат да приключат в един миг!


Подобна бе съдбата и на Адриен Дели (Lapierre) - французинът записа най-много етапни победи, цели четири, но в етапи 5 и 7 завърши твърде назад заради падания и спукана гума и това опропасти крайното му класиране.


След всичко това и още няколко подобни примера, се оказа, че най-голямо постоянство в резултатите от двата дни имат Грег Калахан (Cube Action Team) и Мартин Мейс (GT Factory Racing). Разликата им преди последния етап бе само 2 секунди, но в него Калахан успя да даде по-добро време и за първи път спечели победа извън състезанието в родината си Ирландия (където ще бъде следващият кръг от EWS). Трети при мъжете остана Дамиен Отон (Devinci Global Racing), като заслужават отбелязване и победите на Ричи Рууд в последните два етапа - да не си помислите, че е станал безопасен.

Впрочем временното класиране в сериите разкрива още по-интересна картина - Калахан води с 1340 т., следван от... Сам Хил с 1210 т.! Австралиецът може и да не печели етап след етап, но в края на всеки кръг е достатъчно напред в класирането, за да се радва на един добър актив от точки. Маес е трети, следван от Дели и Рууд - много неща ще има да се решават в следващите кръгове!


Съвсем различно бе положението при жените. След победата си във втория кръг, Изабеу Кордурие (Sunn) успя да спечели само дени етап в Мадейра. Не че тя караше лошо - просто Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro Team) отново бе във вихъра си и "присвои" всички останали етапи. Тази година обаче времената на Кордурие са доста по-близки, така че тепърва ще става интересно в тази група. А какво да кажем за третото място на Нога Корем от Израел, която дори не е част от професионален отбор, а се състезава "частно"? Освен да се обзаложим, че догодина това може и да се промени...

Пълните резултати можете да видите ТУК, а ние продължаваме с официалния  видеорепортаж и с още страхотни снимки от организаторите: 


Публиката бе многобройна и подвижна - винаги запълваше склоновете около най-интересните участъци.


Мартин Мейс бе съвсем близо до победата, доколкото някой можеше да е близо в това състезание.


Дамиен Отон с трето място при мъжете.


Жером Клеменц също влезе в топ 10, макар и като последен вагон на влака.


Нога Корем е изненадата при жените през 2017 г.


От върха до дъното на класирането - едно твърде неприятно спускане, същинско пропадане за Джес Меламед.


И не беше само той...


Изабеу Кордурие този път достигна само до второто място, макар че взе и една етапна победа.


В последните два етапа Ричи Рууд показа, че ще дойде и неговия ден, когато ще ги подкара така от самото начало.


http://www.enduroworldseries.com/


Снимки: Enduro World SeriesAdd this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 13 Април 2019 01:53 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори