Начало Събития Събития 2016 Жером Клеменц в Боровец
Жером Клеменц в Боровец
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 14 Ноември 2016 16:24    Печат


Събота, 12 ноември, 10:00 ч. На терасата на хотел "Рила" в Боровец няма банкет, макар че топлите напитки се харчат добре в студеното планинско утро, в което слънцето едва е пробило стелещата се над курорта мъгла.


Причината за събирането на двайсетина запалени колоездачи, предимно с афинитет към ендурото, е човекът на тази снимка. Мосю Жером Клеменц е победител в Световните ендуро серии през 2013 г., заема трето място през 2016 г. и е едно от лицата на тази вълнуваща дисциплина. А иначе е сърдечен, засмян и приятен човек, който наистина е в състояние да вдъхновява феновете, което се видя ясно същата вечер в Аула Максима на УАСГ, където Жером бе един от основните гости на Дните на предизвикателствата и връчи наградите на победителите в Българските ендуро серии. Пак в рамките на този фестивал е организирано и карането, на което е посветена тази статия. Каране, в което Клеменц и желаещите да покарат с него направиха три обиколки по трасето All Mountain в байкпарк Боровец и имаха възможност да го питат за най-различни неща, които опитният ендуро карач охотно сподели с всички.


Докато чакаме запълването на групата, на плаца пред хотела няколкото тестови велосипеда Cannondale очакват своите ползватели за този ден. Американската компания е един от главните спонсори на Клеменц, другият е Julbo, благодарение на който ендуро звездата стана част от Дните на предизвикателствата. Мисълта ми е, че събитието бе многостранно и полезно в няколко насоки, затова не е учудващо, че студеното време не спря никого от желаещите да участват.


Малко след 10:00 ч Александър Илиев, който е водач на карането, ни запознава с подробностите и с нетърпение яхваме велосипедите, за да се сгреем с изкачване към началото на трасето.


Много от знаковите ендуро състезатели в България са тук и нямат търпение да си направят снимка с Жером. Нямат търпение и да покарат с него.


Десет минути по-късно това вече е факт, а трасето All Mounatin едва ли е виждало такава стегната и голяма група през целия си първи сезон съществуване.

Реклама


Ако не сте успели да го пробвате през 2016 г., сложете тази пътека в задължителния си списък за следващия сезон. Обиколката по нея е кратка и няма да озори никого, но е също така и доста интересна - изкачването редува леки участъци и по-стръмни секции, а спускането е изключително забавно и достъпно както за по-неуверени карачи, така и за по-изявените любители на адреналина.


Първата обиколка, която правим, е опознавателна. Жером никога не е карал по тази пътека, но въпреки това се движи отпред и минава по-бързо и стилно от всеки друг, когото съм виждал по това трасе. Не са необходими повече от 2-3 секунди, за да осъзнае човек шампионското ниво на човек като Клеменц.


При такъв локомотив влакчето няма как да не е забавно!

В почивките за събиране на групата Жером оживено дискутира с участниците всичко, което представлява интерес за тях - от екипировката до тънкости при техниките на каране. Това не е случайно, защото...

...следва втори тур нагоре и след него спускането вече е със спирания и повторения, а френският ендуро шампион влиза в ролята на опитен инструктор, който дава ценни съвети на всеки, минаващ пред очите му.


Докато чакам зад храстите под поредната "спирка" за обучение, една друга шампионска групичка изсвистява по серпентините до мен - Стиви Гатев, Валентин Тенев и Виктория Гончева също са дошли да използват слънчевия ден, макар и не като част от фен групата на Клеменц.


След ценните уроци всички се качват за последна обиколка по трасето, в която карането вече е на един дъх. А след нея, преди мъглата да захлупи отново курорта, част от участниците в карането застават и за финалната снимка с човека, който лесно печели приятели и с доброто си каране, и с мотивиращото си отношение. За всички нас бе удоволствие да покараме с теб, Жером!

Още снимки от карането с Жером Клеменц в Боровец, както и някои от тези в статията, но в по-голям размер, можете да разгледате в този албум от Галерията на МТБ-БГ: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/jerome-clementz-borovets.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Неделя, 19 Март 2017 15:48 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори