Начало Събития Събития 2016 2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Леоганг, Австрия - DHI#4
2016 UCI Mountain Bike World Cup presented by Shimano: Леоганг, Австрия - DHI#4
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 13 Юни 2016 10:22    Печат


Австрийският курорт Леоганг е една от ключовите спирки в Световната купа. Трасето е с дължина 2.63 км и денивелация 524 м - типично алпийско трасе с много корени и големи дупки, а в допълнение към това и множество скокове; доста технично, трудно и разнообразно, а също и непредсказуемо заради непрекъснато променящите се условия. През по-голямата част от дните за тренировки, както и за финалите, трасето бе влажно и мокро, на места кално, но голямото бедстване се случи при квалификациите, когато условията за каране бяха просто ужасни.

Най-важното в този кръг е, че участие взеха и няколко българи, водени както обикновено от Светлин Гатев. В квалификацията караха Стивиан Гатев, Александър Русев и Денислав Ангелов, но трудното трасе в комбинация с хлъзгавия терен позволиха и на тримата да стигнат само до този етап на състезанието. Стиви, след като финиширал, споделил, че се чувства все едно се е бил с Кличко и Пулев наведнъж - това достатъчно красноречиво описва нивото на физическа подготовка, което е необходимо за каране в най-високия клас състезания в календара. В този смисъл делото на Гатев-старши продължава само по себе си да е едно от най-хубавите неща, които се случват в българското спускане напоследък, защото всяко подобно участие е натрупан опит, който рано или късно ще доведе до желания от всички български фенове резултат - да видим българин в топ 80 на финал на СК, като начало...

При жените състезанието протече почти изцяло в съответствие с резултатите от квалификацията. Рейчъл Атертън отново бе най-бърза, видимо във всяка част от трасето. Постижението ѝ само по себе си не е по-различно от повечето други нейни победи напоследък - сериозна разлика във времената, уверено каране дори по това доста трудно трасе... С този резултат обаче Рейчъл постигна десет поредни победи в СК - повече от всяка друга жена до момента, а това вече ще остане в историята.

1 Рейчъл Атертън
Великобритания TREK FACTORY RACING DH 4:09.394
2 Тане Сийгрейв
Великобритания TRANSITION FACTORY RACING / FMD +5.370
3 Миранда Милър
Канада
+9.912
4 Трейси Хана
Австралия POLYGON UR +11.489
5 Манон Карпентър
Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +11.955

Атертън води убедително във временното класиране с 980 т. Далеч зад нея борбата ще бъде между Манон Карпентър (680 т.) и Трейси Хана (650 т.)

По време на мъжките финали трасето все повече изсъхваше и някои дори се замислиха за смяна на гумите. Карането преди топ 10 вървеше предимно в утъпканите коловози от квалификацията - някои малко по-бързо, други с малко повече грешки, но никой не се задържаше твърде дълго на горещия стол. Сред по-запомнящите се спускания бяха тези на Реми Тирион, Конър Фиърън, Бърнард Кър и Грег Уилямсън, който можеше да постигне доста по-добро класиране, ако не бяха многобройните грешки в средната част на трасето. Няколко човека от топ 10 в квалификацията не успяха да повторят резултата си - Йоханес Фишбап спука гума, Брендан Феърклоф даде разочароващо време след падане, същото направи и Майкъл Джоунс. Трой Броснан бе първият, който показа каране за подиум и завърши с цели 4 секунди преднина пред Уилямсън. Грег Минар бе бърз, но не успя да подобри времето на Броснан; Дани Харт бе още по-близо, но и той не постигна така желания успех, въпреки че на една от контролите имаше крехка преднина. Така на старта останаха само двамата най-бързи от квалификацията - Лорис Вержие и Аарън Гуин. Младият французин постигна най-доброто си класиране в СК, измести Броснан от горещия стол, но времето му се оказа преодолима пречка за мощния американец, който миналата година успя да спечели тук без верига, а сега го направи и без подобни проблеми, при това с внушителна преднина (над 3 секунди). 

1 Аарън Гуин
САЩ THE YT MOB 3:28.686
2 Лорис Вержие
Франция SPECIALIZED GRAVITY POWERED BY SRAM +3.131
3 Трой Броснан
Австралия SPECIALIZED RACING +4.118
4 Дани Харт
Великобритания MS MONDRAKER TEAM +5.369
5 Грег Минар
ЮАР SANTA CRUZ SYNDICATE +6.479
6 Грег Уилямсън
Великобритания CUBE GLOBAL SQUAD PROTECTED BY BLISS +8.430
7 Бърнард Кър
Великобритания PIVOT FACTORY RACING +8.506
8 Конър Фиърън
Австралия KONA FACTORY TEAM DH +8.975
9 Джоузеф Смит
Великобритания CHAIN REACTION CYCLES / PAYPAL +9.975
10 Реми Тирион
Франция COMMENCAL / VALLNORD +10.098

Победата осигурява на Гуин значителен комфорт във временното класиране с 810 т., а най-близо зад него е Трой Броснан с 650 т.

Повторение на прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/live/AP-1KR6H13P11W11/uci-mountain-bike-world-cup.

А съвсем скоро очаквайте и много от отборните видеоклипове в МТБ-БГ.


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 13 Юни 2016 19:00 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори