Начало Събития Събития 2016 Велопреход в епицентъра на Априлското въстание
Велопреход в епицентъра на Априлското въстание
Написано от Организаторите    Събота, 02 Април 2016 19:59    Печат

Тридневен велотрип по маршрут Панагюрище - Копривщица - х.Бунтовна - Панагюрище
29.04.2016 - 01.05.2016 


Програма

Ден 1, 29.04.2016 г., Панагюрище - Копривщица

10:00 ч. среща на автогарата в Панагюрище, намираща се срещу градската баня. :) Гр. Панагюрище, ул. "Хаджи Димитър" №15, GPS 42.500701,24.185203

Когато групата се събере, поемаме на север от града, където се намира широк черен път, който се вие по течението на река Луда Яна в средновековна букова гора. Достигайки билото на Същинска Средна гора, продължаваме да караме на запад, отново по черен път, откъдето се откриват и вълшебни гледки към Стара планина на север и към Пловдивско поле на юг. Следва приятно и разнообразно спускане към възрожденския град Копривщица, където ще останем за нощувка и ще може да разгледаме града и неговите забележителности.

През днешния ден карането е по добре утъпкан черен път, на места каменист, с немалка положителна денивелация - около 1000 метра. За този ден дължината на прехода е 35 км. Предвидено време за изминаване от 4 до 6 часа.

За съжаление по този маршрут има вода само в крайните отсечки. Препоръчваме да носите минимум 1 литър.

Ден 2, 30.04.2016 г., Копривщица - хижа "Бунтовна"

Тръгваме, когато закусим и групата се събере, но не по късно от 11 часа.

През днешния ден в зависимост от групата може да предложим два варианта: по-лек, включващ асфалт и черен път, и по-разнообразен и труден, включващ едни от най-добрите пътеки в Същинска Средна гора. Ще тръгнем по черен път в посока връх Богдан, с рязко изкачване и разнообразен терен, не след дълго ще достигнем билото на планината. Предстои ни каране около 50 до 60 минути по относително равен терен, където ще се насладим на красиви и интересни планински гледки на север към Стара планина, а на юг към вр. Голям Богдан. Ще се движим през цветни Средногорски поляни, докато пътят ни достигне до голяма и широка букова гора, която се намира в северното подножие на най-високия за тази планина връх. Продължаваме по широк черен път, подсичайки северните склонове на върховете Богдан и Шилигарка и достигаме до хижа "Средногорец" (1370 м надморска височина), където ще спрем за почивка и бира. В следобедните часове ще тръгнем към хижа "Бунтовна", карайки по интересни и забавни за планинско колоездене пътеки. Достигайки хижата с една от най-невероятните гледки, ще останем за нощувка. На това място по традиция палим голям лагерен огън. 

Карането за днешния ден е до 30 км. Отново е добре да се знае, че и в този ден има около 900 м общо изкачване. Вода по този маршрут има на няколко места.

Ден 3, 01.05.2016 г., хижа "Бунтовна" - Панагюрище

За закуска ще се чукаме с яйца, а на обяд ще хвърлим поглед към тържествата и честванията по случай 140 годишнината от Априлската епопея, които се провеждат традиционно на таза дата в Панагюрище.

Ще тръгнем около 10 ч на изток от хижата в посока гр. Стрелча. Ще се насладим на красиви гледки, вече от южните части на вр.Богдан и други върхове на величествената Стара планина. В първите 20-30 минути ще се движим по билото, след което ще се насладим на продължителни, приятни и шеметни спускания към гр. Стрелча. Там ще отделим време за бира и обяд. Последната отсечка до изходната точка в Панагюрище е с възможни варианти по избор - асфалт или черни пътища. В днешния ден преобладават повече спускания по пътеки и пътища и изкачванията са незначителни.

За този ден карането е около 25-36 км, в зависимост от последната отсечка Стрелча - Панагюрище, с очаквана продължителност 3-4 часа.
Организационната такса за събитието е 90 лв. и включва: 
2 нощувки, едната от тях в туристическа спалня в гр.Копривщица, а другата на х."Бунтовна", водач/и, застраховка ''Злополука'', съпътстващ транспорт по маршрута за багаж, екипировка и извънредни ситуации.
Таксата не включва храна, която всеки сам си подсигурява. В Копривщица предвиждаме да вечеряме в местни ресторанти, но не е проблем да си приготвим нещо в базата. На х. "Бунтовна" може да си приготвим или да си поръчваме супи и аламинути.

Таксата може да бъде платена в брой на място или предварително по сметка:
Сдружение Байкинг Турс, 
ЕИК 176964276 
BG77STSA93000023219049
STSABGSF

Препоръчваме на всеки участник да носи със себе си дъждобран (за прехода) и топли и сухи дрехи и обувки за подмяна (в случай на лоши метеорологични условия и дъжд).

Транспортът от София до Панагюрище и обратно можем да организираме при предварителна заявка и допълнително заплащане.

Записването става задължително с изпратен мейл с три имена, ЕГН и тел. на e-mail: Е-мейл адресът e защитен от спам ботове. или на тел. 0888881245 - Нено Делирадев.

Краен срок за записване 25.04.2016 г.

Събитие във Facebook: https://web.facebook.com/events/1570407996585439/


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Събота, 02 Април 2016 20:48 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори