Начало Събития Събития 2015 Home Mountain Bike Cup 2015 - репортаж
Home Mountain Bike Cup 2015 - репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Четвъртък, 15 Октомври 2015 18:09    Печат


Като се започна с дъжда, който се изля по време на финалното спускане в Боровец, тази природна стихия продължи да съпровожда състезанията от Българските даунхил серии и в Златица (трети кръг), както и в София, където над Драгалевци на 10-11 октомври се проведе четвъртият кръг, познат под името Home Mountain Bike Cup, защото за организаторите от Concept Creative (а и за много от участниците) Витоша се явява домашната планина. Този път обаче домът не бе особено приветлив и гостоприемен, защото още от средата на седмицата дъждовен фронт започна да превръща пътеките в кална баня.Снимка: Стоян Пейчинов

Особено в събота времето бе толкова неприятно и синоптиците с такава непоколебимост предричаха цял ден дъжд, че аз лично, признавам си, изобщо не си и помислих да се упътя към планината. Как са го направили участниците в състезанието, които въпреки "мизерните" условия не бяха малко на брой, не зная - мога само да ги поздравя за това, че предпочетоха мъжки да карат, вместо да пазят комфорта на леглото например.


В неделната утрин нещата не изглеждаха по-оптимистично, но при наличието на квалификация и финал, нямаше как да си остана вкъщи. Докато стигна до долната лифтова станция над Драгалевци обаче, метеорологичната обстановка бързо се подобри и дори се оказа, че повечето дрехи, които взех със себе си, останаха неизползвани в колата. Като по поръчка над Витоша изгря слънчев есенен ден, може би малко прохладен, но в никакъв случай студен, което направи условията за публиката перфектни, а такава не липсваше. Ако София има някакво предимство като домакин на МТБ състезания, то се крие най-вече в наличието на много жители в столицата, които се вълнуват от този спорт и се качват да погледат как карат най-добрите в него. А най-добрите бяха налице и имаха да доказват доста неща...


Снимка: Стоян Пейчинов

На първо място всички участници, независимо къде са във временното класиране, имаха трудната задача да оцелеят невредими в калта. Хлъзгави корени, локви, кални коловози, запотени маски, подгизнали крака - това са само част от "удоволствията", които предлага карането в подобни условия. Дъждобраните се вееха зад летящите между дърветата състезатели, създаващи необичайна звукова атмосфера, и обичайната шарения на спортните екипи бе заменена от далеч по-еднообразна дегизировка, подчинена на строгата функция да опази опакования в нея колоездач сух.


Освен с мокрите корени, състезателите трябваше да се отърват невредими и от острите камъни, които са запазена марка на драгалевското трасе. Не един и двама слязоха със спукани гуми, като особено зрелищно бе финалното спускане на Тодор Киров (Riders United), при когото гумата се беше увила около главината и бе станала на непотребна и пречеща топка. Друг фаворит за челни позиции, само че при юношите - Денислав Ангелов (Extreme Motion) - също бе сполетян от подобен късмет и въпреки третото си място в квалификацията, карайки със спукана гума още от горната част на трасето, завърши едва на 10 позиция.

Ако човек съдеше само по скоростта, с която минаваха някои от състезателите, не би казал, че трасето е хлъзгаво - те обаче просто си го могат, а най-хубавото в този уикенд беше това, че въпреки тежките условия, сериозни инциденти липсваха, което винаги е добра новина.


Добри са новините и за Теодор Мавродиев от клуб Vivo, който с четвърта поредна победа вече е недостижим във временното класиране при младежите в Българските даунхил серии. Тедо има 400 т. и над 100 т. аванс пред всички останали, така че в последното състезание по спускане за сезона, което ще е в родния му град, на трасето с умопомрачаващи скокове, наречено "Летище Конгур", той ще може да кара без напрежение, изцяло за свое удоволствие и за радост на публиката. Близо, много близо до него завърши и Лъчо Савов (Gravity), който обаче пропусна финала в Златица заради падане и поради тази причина в момента е на трето място във временното класиране. Втори там и трети в Home Mountain Bike Cup 2015 e Ивайло Ставрев, също отлично каращ младеж с постоянство в резултатите. Не случайно започнах с тази група, тъй като освен изявен лидер, в нея ще има и най-сериозна борба за крайното класиране, тъй като трима човека (Ивайло Ставрев, Лъчезар Савов и Денислав Ангелов) са се "сгъчкали" рамките само на 20 т. във временното подреждане и това означава, че всеки от тях може да е втори, трети или четвърти след последния старт за сезона.


При мъжете, които са най-бързи, положението не е по-малко напечено, само че там структурата на класирането е по-различна и от това идва напрежението. Стивиан Гатев (Go Ride Kona) отново бе най-бърз по трасето, с което категорично показа, че през 2015 г. той е основният фаворит за първото място. В три от кръговете до момента Стиви дава най-добро време сред българите, но тъй като в Боровец най-бърз бе Йоан Нейчев (Drag Zone), сборът от точките на Стиви е 380. Росен Ковачев (Gravity) засега е с няколко втори места и съответно с 305 т. Йоан обаче, който завърши трети в Драгалевци и има 277 т. в актива си, му "диша във врата". Преднината на Стиви е голяма, комфортна, наречете я както искате, но все пак не е достатъчна, за да го застрахова напълно срещу лош късмет, така че за него най-важно остава да кара стабилно и сигурно в последния кръг, без да поема излишни рискове, ако иска да спечели голямата игра. От друга страна, Йоан има реални шансове да се пребори дори за второто място в сериите, но Росен не е човекът, който ще се даде толкова лесно, така че състезанието в Петрич ще е повече от интересно!


При ветераните Теодор Тодоров (Gravity), който отскоро се завърна по състезателните трасета, бе номер едно в Home Mountain Bike Cup 2015, но заради малкото си участия през сезона, във временното класиране е чак на пета позиция. Първи там и трети в Драгалевци е Милан Димов (Vivo), а втори и в двата списъка е Николай Пешов.

Пак представител на Vivo оглави класирането и при твърдаците - това е Николай Георгиев. Имам чувството, че петричкият тим, който отдавна не включва само живеещи в "Калифорния", се разраства буквално с всяко следващо събитие... Ако бяха политическа партия, щяха да са постоянно в новините, а Миланката щеше да е президент, примерно. :) Както и да е, втори при твърдаците, без много шум, с бързо и чисто каране, е Павел Георгиев (Underground Riders), а трети остана Станимир Меразчиев (Riders United, Вело Ателие).


Да си призная, не очаквах в това състезание да се включат жени и по време на тренировките едва ги различих изпод дъждобраните, но да, имаше две смели девойки - Виктория Генова (Shore Invaders) и Маргарита Христова - които караха в бруталните условия и завършиха успешно.


Все повече стават и момчетата до 14 г., които се спускат наравно с възрастните по сложните DH трасета. В Home Mountain Bike Cup 2015 тези "малки" участници бяха цели 8 човека, а най-бърз за пореден път бе Румен Белезирев (Vivo), чието време е сравнимо с това на много от младежите и мъжете. Втори остана съотборникът му Йордан Анчев, а трети Петър Апостолов.

Как ще завърши 2015 г. в спускането? Това ще разберем на 6-8 ноември в Петрич!


Add this to your website

Коментари

avatar jacket
0
 
 
Моментът със спуканата гума на Тодор Киров го хванах на видео - https://youtu.be/aPWd_0ktU4E

П.С. не одобрявам практиката да се "затваря" лифта заради състезания. Едва ли някой има против състезателите да бъдат качвани с предимство, но блокирането на единственият лифт (защото кабинката често и тя не работи) е доста крайна и типично Българска мярка.
avatar yavka
0
 
 
@jacket - не искам да защитавам никого, но искам да подчертая, че в случая лифтът не беше резервиран за състезанието, а просто калните карачи (вкл. и аз) изцапахме седалките на лифта. Това е причината да не допуснат пешеходци - знам го защото всеки уикенд съм на Витоша при всякакви условия и туристите се мръщят, когато седалките са мръсни, но в случая няма как.
avatar jacket
0
 
 
Не е точно така:
1) Билети изобщо не се продаваха, кепенците бяха пуснати;
2) Излезе един бабаит (шефа на лифта както се представи) и взе да нарежда "Къде ти е номера? Не може без номер!". Аз вече бях яхнал седалката, няма да го чакам я... не съм въртял час и половина (първо до кабинката, която не работеше при кристално ясно време, после и до седалката) до горе за да ме върнат... :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Четвъртък, 15 Октомври 2015 19:09 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори