Начало Събития Събития 2015 Mega Enduro Mountain Hill 2015 - репортаж
Mega Enduro Mountain Hill 2015 - репортаж
Написано от Любомир Ботушаров    Понеделник, 03 Август 2015 11:21    Печат


По традиция в разгара на лятото от Беклемето до Троян се проведе за трети път маратонът по спускане Mega Enduro Mountain Hill, организиран от едноименния местен клуб в лицето на Христо Доков и с помощта на община Троян.


На старта под паметника-арка до един от най-високите старопланински проходи застанаха около 50 души - повечето от тях обичайни участници в надпреварата, макар че имаше и доста нови за мен лица. И като си говорим за традиции, двете трасета - състезателното с дължина почти 20 км и квалификационното до курортния комплекс "Беклемето" - също бяха добре познати от предишните издания, макар че дългото винаги е повече или по-малко в различно състояние, а и в долната му част организаторът бе добавил някои нови участъци, които по думите на състезателите бяха доста раздрусващи.

Дори и без тях трасето, в което преобладават черни пътища и на пръв поглед няма нищо твърде сложно, отново се превърна в предизвикателство и за участниците, и за велосипедите им, със своята дължина и с това, че именно последната му част е най-стръмна и неравна, а човек обикновено си е "изплюл дробовете" още след първите 2.5 км леко изкачване. Леко, но когато се бориш за място по-напред, дори и карането надолу е тежко и изисква страхотна физическа подготовка. В последните няколкостотин метра преди финала хората кършеха ръце, стискаха зъби или просто се возеха, за да облекчат напомпаните от дългото каране мускули.


Не липсваха обаче и напрегнати финални спринтове, когато се случеше двама състезатели да видят рамо до рамо крайната линия и тогава намираха непредполагани запаси от енергия, опитвайки се да надвият прекия си съперник.

Както казах, подобно състезание е натоварващо и за велосипедите. През годините сме виждали всякакви повреди по трасето, но този път явно бе денят за спукани гуми - струва ми се, че преброих десетина човека, които завършиха по този злощастен за тях начин, включително и няколко от фаворитите за челни места - Боби Крумов, Георги Радев, Антон Настев и др.

Имаше и падания, на които не бях пряк свидетел, но се разказваха след финала, като едно от най-страховитите ще да е било това на победителя Иван Колев (Ram Bikes), който бая се беше поожулил и натъртил, но дори този инцидент не му попречи да даде най-доброто време, като по-рано през деня постигна същия резултат и в квалификацията.


Изненадващо за мнозина, втори пресече финалната линия Емил Стойнев (All Mountain). Макар и познат като ХС състезател обаче (а още повече като един от най-силните български триатлонисти), Емски открай време обича и спусканията, така че с подходящ велосипед и по трасе, изискващо огромна физическа издръжливост, подобен резултат от него не е учудващ. Трети остана победителят в първото издание на троянския маратон по спускане Добромир Добрев (Enduro Warriors).


Благодарение на многото спонсори и на общинската подкрепа, награди бяха връчени на първите 10 състезатели с най-добро време, като списъкът изглежда така:

1. Иван Колев (RAM BIKES)
2. Емил Стойнев (Allmountain)
3. Добромир Добрев (Enduro Warriors)
4. Андрей Балевски (Trail System, Банско)
5. Християн Христов
6. Емил Кръстев (Allmountain)
7. Кирил Иванов (Bike House)
8. Георги Калайджиев (Life Cycle-Кръговрат)
9. Цветелин Иванов (Allmountain)
10.Калоян Мичев (Mountain Hill)


Отделно от това, бяха връчени и няколко специални награди - на Полина Петрова (Gravity) като единствена дама, престрашила се да участва в състезанието; на Любослав Сталев като най-млад участник; на Николай Панайотов като най-възрастен участник (впрочем в цялата суматоха около награждаването организаторът пропусна да връчи този приз, но той си се полага на състезателя и му е бил предоставен, макар и със закъснение); на Петър Желев за най-добро време с твърдак; както и на отбор All Mountain за най-силно представяне (три места в топ 10).

Както винаги, в МТБ-БГ очаквайте голяма галерия от състезанието - веднага, щом успея да обработя снимките.


Add this to your website

Коментари

avatar vess_csm
0
 
 
allmountain ftw :)
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Понеделник, 03 Август 2015 11:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори