Начало Събития Събития 2015 Календар на UCI за 2015 г.
Календар на UCI за 2015 г.
Написано от Любомир Ботушаров    Сряда, 05 Ноември 2014 19:12    Печат

Календарът на Международния колоездачен съюз за Световната купа през 2015 г. бе публикуван още през месец август, но в разгара на сезона обикновено съм зает с текущите събития и няма особен смисъл да се занимавам с бъдещите такива. Сега обаче, с наближаването на зимата, е време да погледнем смело към следващия сезон и да си пожелаем той да е поне толкова интересен, колкото беше през 2014 г.


Водещата серия състезания по планинско колоездене ще включва 6 кръга в дисциплината ХСО и 7 кръга по спускане, на които домакини ще бъдат общо 9 места. Най-голямо впечатление прави отсъствието на дисциплината ХС елиминации, която бе включена в сериите преди 2 години. При обявяването на календара UCI не каза нищо по този повод, а по-късно обясни, че имало много логистични причини, свързани с отпадането на ХСЕ. Този формат обаче ще се запази като част от Световното първенство, което ще се проведе във Валнорд, Андора от 31 август до 6 септември. За публиката това по-скоро е лоша новина, тъй като елиминаторът определено бе интересна дисциплина и подходяща за ТВ излъчване. За организаторите тази стъпка по-скоро е облекчение, защото специфичният формат изисква доста допълнителна работа. За повечето състезатели вероятно ще е все едно, тъй като мнозинството от топ-карачите в ХСО така и не се включиха масово в ХСЕ. 

Сезонът започва на 11-12 април с първи кръг по спускане на ново място - Лурде, Франция. Редовен домакин на френската купа по спускане, Лурде разполага с 2.5-километрово трасе, което преодолява 600 м височина.

Друг нов домакин през 2015 г. ще бъде Лензерхайде, Швейцария. Там ще бъде организирано двойно събитие (спускане и крос-кънтри) на 4-5 юли, и това ще е само първият от три поредни кръга в периода 2015-2017 г., в които швейцарският курорт ще се подготви за домакинство на Световното първенство през 2018 г.

Първият кръг в дисциплината ХСО ще е в едно от най-популярните за нея места - Нове место на Морава, Чехия. Събитието на 23-24 май ще служи като генерална репетиция за Световното първенство в дисциплините ХСО и ХСЕ през 2016 г. Седмица по-късно в Албщад, Германия ще се проведе вторият ХСО кръг, а той ще бъде последван от други два кръга по спускане - във Форт Уилям, Великобритания и Леоганг, Австрия.

Двата кръга в Северна Америка също ще са в последователни уикенди през август и по традиция ще включват и двете дисциплини. Домакини, както и в предишните години, ще са Мон-Сен-Ан, Канада и Уиндъм, САЩ. 

Заключителният кръг ще е във Вал ди Соле, Италия, на 22-23 август. По този начин краят на СК отново ще изпревари Световното първенство, в което състезателите ще могат да се включат без задни мисли и притеснения за оставащи след него международни стартове.

Ето как изглежда обобщено календарът:

2015 UCI Mountain Bike World Cup
11-12 април: DHI#1, Лурде (Франция)
23-24 май: XCO#1, Новем место на Морава (Чехия)
30-31 май: XCO#2, Албщад (Германия)
6-7 юни: DHI#2, Форт Уилям (Великобритания)
13-14 юни: DHI#3,Леоганг (Австрия)
4-5 юли: XCO#3 & DHI#4, Лензерхайде (Швейцария)
1-2 август: XCO#4 & DHI#5, Мон-Сен-Ан (Канада)
8-9 август: XCO#5 & DHI#6, Уиндъм (САЩ)
22-23 август: XCO#6 & DHI#7 Вал ди Соле (Италия)

Световно първенство по планинско колоездене - 31 август - 6 септември - Валнорд, Андора.

Световно първенство по ХС маратон - 27 юни - Селва Вал Гардена, Италия


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Сряда, 05 Ноември 2014 20:27 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори