Правилник за маркиране на маршрути за МТБ в България

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Правилник за маркиране на маршрути за МТБ в България

Мнениеот Admin » Чет Дек 04, 2008 1:46 pm

Аватар
Admin

Рейтинг: 2000

Мнениеот outfaced » Чет Дек 04, 2008 2:40 pm

маркировките верно вече могат да се видят на много места ... до момента обаче само в един единствен цвят - червено
Писали сме и преди, че категоризацията на техническата трудност е загубена кауза. Не че не може да се направи - просто никога няма да върши работата, за която е създадена, защото всеки я интерпретира различно.

Другото което е хубаво да се заяви съвсем открито, е
- кои сдружения и организации стоят зад точно тая идея за маркиране и
- защо нещата са стиганли само до етап "пожелателен правилник" а не се регламентират докрай с нещо по задължаващо?

пожелателния елемнет в случая има поне няколко негативни страни ...
- не всеки ще иска да го ползва
- някой може да иска да го ползва, но като иде в местното гроско/туристическо те да му забранят, защото за първи път чуват за такава маркировка
- не се признава от картографиращите органи

трябва и да се регламентира по някакъв начин, кой има право да прави маркирани маршрути и да има едно централно място за съгласуване при правенто им ... иначе след някой друг ден можем да усъмнем в гора пълна с шарени стрелки :D , което е почти толкова лошо, колкото гора без стрелки.

въобще темата е доста сложна и евала на байкарците, че подхождат с такъв ентусиазъм, обаче трябва още да се доизпипа, за да успеем все пак да създадем нещо работещо и трайно
Изображение Изображение
продавам: разни неща
Аватар
outfaced

Полезно...

Мнениеот Константин » Чет Дек 04, 2008 3:16 pm

У нас има нужда от създаване на веломаршрути.Има нужда и от регламент за това.
Независимо дали е добре изпипано,или не е,начинанието е стъпка в правилна посока,най-вече защото ще помогне да се създаде култура,определена нагласа на хората в планината...
Според мене основното е да има цялостна маркировка,а категоризирането на маршрути трябва да е в справочник.
Нямам опит с джи-пи-ес,но мисля,че в тази посока е бъдещето.
Косьо
Аватар
Константин

Рейтинг: 1712

Мнениеот outfaced » Чет Дек 04, 2008 3:38 pm

определено и аз виждам GPStrack базата като една добра основа и имам няколко идеи за това, които ще споделя малко по късно в отделна тема
Аватар
outfaced

Мнениеот nicky bike » Чет Дек 04, 2008 3:50 pm

Страхотно е това ,че вече има направено толкова за маркирането на нашите пътеки. Работи ли се по въпроса да бъде "озаконен"(не съм сигурен дали това е точната дума) този правилник ,защото от прочетеното виждам ,че е хвърлен доста труд за съставянето му.
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот Admin » Чет Дек 04, 2008 4:50 pm

Не знам защо смятате, че всичко трябва да става със закони и наредби. Това са си отношения, в които държавата няма причини да се меси - те не са от голяма важност за нея.
Сега е моментът да добавя, че с въпросния правилник ще бъдат запознати (а предполагам, че вече са) всички държавни институции, които имат отношение към въпросите, свързани с маркирането на маршрути в планината. Например МОСВ, управленията на националните и природни паркове и т.н. Документът ще бъде предоставен (или вече е) и на неправителствени организации, които се занимават с финансиране на проекти и програми, включващи маркиране на маршрути, за да може и те, евентуално да изискват от кандидатстващите да се съобразят с правилника.
Иначе казано, има много начини тези правила да бъдат широко прилагани, без да се стига до санкционирането им от страна на държавата чрез закон или наредби, което би било много по-сложно, много по-неестествено и вероятно много по-неефективно, съдейки по други неща, с които се занимава държавата. Последното, разбира се, е личното ми мнение, не искам да ангажирам другиго с него.

Съвсем естествено е да има неща за доизпипване в бъдеще, все отнякъде трябва да се започне и Байкария определено поддържат контакти с малкото (все още) хора и организации, които се занимават с подобна дейност, така че аз съм оптимист. :agree:
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin

Мнениеот vlassadar » Чет Дек 04, 2008 4:55 pm

Това си е голяма работа и чак когато изчетеш всичко това, ти става ясно че е така. Тази година карахме по 2-3 маршрута, описани и маркирани от Байкария, с помощта на картите и описанията + маркировката, не беше трудно да се следва пътя. На ключови места винаги имаше знак. Не знам аз дали бих се наел да маркирам така усърдно някой маршрут, така че благодаря на тези, които го правят.
Аватар
vlassadar

Мнениеот nicky bike » Чет Дек 04, 2008 5:02 pm

Admin написа: Сега е моментът да добавя, че с въпросния правилник ще бъдат запознати (а предполагам, че вече са) всички държавни институции, които имат отношение към въпросите, свързани с маркирането на маршрути в планината... Документът ще бъде предоставен (или вече е) и на неправителствени организации, които се занимават с финансиране на проекти и програми, включващи маркиране на маршрути, за да може и те, евентуално да изискват от кандидатстващите да се съобразят с правилника.
Иначе казано, има много начини тези правила да бъдат широко прилагани, без да се стига до санкционирането им от страна на държавата чрез закон или наредби... :agree:

Точно това имам в предвид. :beer:
Умния човек не говори много, а действа, простия ... само пише, когато няма какво друго да направи!
Аватар
nicky bike

Мнениеот outfaced » Чет Дек 04, 2008 11:32 pm

Admin написа:Не знам защо смятате, че всичко трябва да става със закони и наредби.

съгласен съм с теб ... мисълта ми именно беше, че за да има перспектива в тая работа и тя да се утвърди и спазва, трябва да се приеме на сериозно и одобри от органите занимаващи се и разрешаващи маркиранията по планините.
Може да не е закон ... но трябва да влезе в някакви нормативни разпоредби, за да придобие вида на нещо повече от добро желание на група хора.
Аватар
outfaced

Мнениеот БайКария » Пет Дек 05, 2008 10:32 am

Малко повече информация и от мен:

В основата на тази инициатива е случващото се през последните 15 години в България. Става въпрос за факта, че в резултат от всевъзможни финансирания, инициативи и действия на много места в България се появиха всевъзможни маркировки за пешеходни, велосипедни, екологични и др. маршрути. В резултат от този процес в момента планините ни са доста претрупани с различни маркировъчни знаци и табелки, които от една страна объркват посетителите, а от друга грозят пейзажа. Факта, че самите ние, като организация допринесохме за тази бъркотия ни накара да се замислим и евентуално да направим нещо в посока решаването на тези проблеми.
Разбира се това е един мнооого дълъг процес и реализацията му изисква включването на множество организации и заинтересовани страни, организирането на множество обучения и практически занимания. При всички положения трябва да се започне от някъде и колкото по-скоро стане това, толкова по-добре.

Що се отнася до прилагането на този "правилник" само ще спомена, че организация като БТС в продължение на повече от 30 години разработва и налага стандарт за пешеходна маркировка. Това е процес, в който са включени местните структури на организацията в цялата страна, а зад гърба им в продължение на дълги години е стояла държавата. Въпреки тази стройна организация този стандарт се спазаваше относително стриктно до момента, в който БТС загуби връзката с реалностите случващи се по места и изпусна контрола върху дейностите по маркирането т.е. докато се работи адекватно и в тясна връзка с организациите, извършващи маркиране по места стандарта ще работи и обратно в момента в който тази връзка изчезне, прилагането на "правилника" ще приключи. В такъв смисъл "официализирането" или "легализирането" на този правилник е ненужно по простата причина, че той би се превърнал в поредния "празен" документ, който няма нищо общо с действителността. Смятам , че в България вече има достатъчно такива документи.

Като заключение ще добавя имената на участвалите в процеса на изработка и подкрепили правилника организации и хора:

Сдружение "Байкария", Любомир Ботушаров (mtb-bg.com), Глобален Екологичен Фонд - България, Българска Фондация Биоразнообразие, Фондация "Екообщност", Асоциация "Планини и хора", Одисея ИН, ЕкоМонд, Пингуин Травъл.

След създаването му правилника бе изпратен (друг е въпроса дали е взет под внимание) до Държавна Агенция по Горите, Министерство на околната среда и водите, Асоциация на парковете в България и други заинтересовани страни.
Аватар
БайКария

Рейтинг: 1955

Назад към Общ форум