Януарски вечери

За всичко свързано с МТБ, което не е за някой от другите форуми. Например: разкази и преживявания, мнения по различни общи въпроси, интeресни продукти, новости и т.н.

Рейтинг за публикуване на тема / Рейтинг за отговор / Тежест: 1000 / 1000 / 20

Януарски вечери

Мнениеот Admin » Вто Яну 16, 2007 9:33 am

Изображение
17:20ч. Тътря се по стръмния черен път, който всъщност на повечето места е бял заради снега и ме боли всичко, дето има да ме боли. Колена, кръст, таз, всичко. Все още не съм включил напълно на „автопилот”, макар че вече съм зациклил с някакви досадни мисли, които си повтарям монотонно наум. Зад мен се тътри Борката (Alien). Не го знам дали мрънка, защото първо, няма на кого, и второ, едва ли са му останали сили. Пред мен са Митко (4getcredo), Марто (PtD) и Росен (lechuga). Добре, че те имат повечко сили, та проправят път в снега – не знам дали това ми помага, но поне така си внушавам. Последните слънчеви лъчи огряват върховете отвъд долината на р.Габровница. А пътят не свършва, въпреки че вече почти два часа драпаме по него и не е като да е равен! И не само, че не свършва, ами преминава от дере в дере и все по-далеч от посоката, която ни трябва – х.Тръстеная.

18:00ч. Не знаех, че на 14 януари се стъмва толкова късно, но е факт. Факт е и това, че още не сме излезли на проклетото било. Факт е и че GPS-ът показва 7км по права линия до х.Тръстеная, а ние отлично знаем, че линията изобщо не е толкова права. Факт е, че сме нагазили в 15см сняг. Факт е, че последната част от сандвича си я изядох преди два часа в движение, бутайки нагоре. Факт е, че водата ми свърши.
Тия факти нещо не ни помагат, я по-добре да продължаваме с бутането...

10:20ч. Гара Бов, Искърското дефиле. Всичко започва като едно нормално крос-кънтри каране, доколкото може да е нормално на 14 януари слънцето да прижуря все едно сме 14 март (или 14 ноември). Поемаме нагоре по шосето за село Бов. Ако се съмнявате, че е село, пише го изрично на табелата му!
Изображение
На всичкото отгоре се оказа, че е на не по-малко от 800 години.
Изображение
Наклонът нагоре не е малък, но хладният планински въздух помага да го преодоляваме по-лесно. А и гледките си ги бива....
Изображение
Изображение
Оставяме селото зад себе си и продължаваме по чакълесто-заледен черен път към х.Тръстеная, първата цел за деня. Минаваме покрай някаква изоставена фабрика, доколкото разбрах, май е било предприятие за пречистване на някаква руда (не знам цветни метали ли, нещо друго ли, ама навремето рекичката от него надолу е и имала странен цвят и мирис). Каквото и да е било, сега предлага чудесни възможности за пейнтбол, поне на пръв поглед.
Изображение
Малко по-нагоре, последно „ледено” изкачване.
Изображение
Изображение
Хижа Тръстеная е на много приятно местенце, първо стигаме до едно от езерата, после и до малиновите насаждения пред самата хижа. До нея е второто езеро. Часовникът показва 13:00.
Изображение
Хапваме, пийваме по бира, радваме се на компанията на хижарите, кучето и котката. Те пък се радват на множеството интересни неща, струпани на терасата – каски, ръкавици, раници – всичко трябва да се изследва!
Изображение

14:00ч. Поемаме надолу към р.Габровница. Първо по нещо като широка пътека, после само си я представяме, после по тясна пътека, дето едва се вижда, после едни поляни, където се разделяме на две групи. Аз съм заедно с Марто и Борис. Виждаме Роската и Митко на отсрещния рид как се спускат на фона на страхотен пейзаж от скалисти склонове. Ще ми се да имах по-голям....зуум.
Изображение
После и ние тръгваме надолу – къде по пътека, къде без. Във всеки случай теренът е много разнообразен и за щастиe сух. Целта ни е едно село ниско долу, пътят до нея няма особено значение. А удоволствието е толкова голямо, че на никого не му се спира излишно за снимки. Така че снимки няма! Който карал, карал.

14:50ч. Дори и не разбрах името на това селце. Спуснали сме се почти на нивото на гара Бов. Групираме се отново, вдигаме седалките и поемаме към манастир Седемте престола. Само дето аз и Борката вече имаме проблеми с умората и сме на бавни предавки. До манастира пътят е асфалтов, нищо интересно, освен няколко скали край него.
Изображение

15:30ч. Самият манастир изглежда интересен, но го оставих за друг път, нямаме излишно време. Обимисляме двата варианта оттук нататък. Разумният е да се върнем 20км по шосето до гара Елисейна, оттам аз да се кача на влакчето до гара Бов и да прибера останалите с колата. Рискованият е да поемем отново към билото и х.Тръстеная по друг път, директно от манастира. Според табелите до там има 3-4 часа, за пешеходци, по черен път. Значи ли това, че ние можем да го изкачим за два часа? Разумния или рискования вариант? Щом съм седнал да ви занимавам с това четиво, не е трудно да се досетите кой избрахме.
Изображение

Някъде между 18:30 и 19:00ч. Билото! Краката ми са мокри и студени. Последната част беше ужасна – снегът не само стана по-дълбок, ами и по-твърд. Скоростта на движение – ужасяващо ниска. Вляво от нас виждаме светлините на град – може би Своге? По-късно осъзнаваме, че е София! Слагаме челниците и допълнителен кат дрехи и тръгваме надолу. След стотина метра намираме маркировката за хижата и продължаваме по нея. Леко спускане, леко изкачване...и така няколко пъти. Времето тече, трудно е да се каже бързо или бавно, така или иначе по-бързо от това не можем да се движим! Който е карал само на челник, при това не от най-силните, знае какво е. Добавете и зимни условия, което включва калчица или направо сняг и заледени коловози и...абе какво да ви говоря, като Марто разбра какво е да караш по пресечен терен дори без никаква светлинка! Краката ми са толкова отслабнали, че бутам дори и на леките изкачвания. Вода нямам, затова хапвам малко сняг от време на време.
По едно време вече започваме да се движим само надолу. За добро или лошо... Снопът светлина от челника е малко хипнотизиращ. (Добре де, може и друга да е точната дума, не съм по тия науки.) Във всеки случай карам и виждам само най-общо пътя пред себе си. И разни петна – по-тъмните обикновено са локви, друг път са по-суха почва. Не мога да различа кое е дупка, кое изпъкналост. Където има сняг е по-лесно – бързо разбираме, че там коловозите не са за предпочитане, защото често са заледени. Всеки отива поне веднъж към страничната горичка или прави виртуозна „контра” със завъртане на 180. Двама от предните дори осъществяват верижна катастрофа! Добре, че пътищата се оказаха доста гладки, а и почвата не беше размекната в дълбочина, така че нямаше големи „сътресения”. На моменти вероятно се движим с почти 30км/ч, макар и рядко.
Изображение
Първи светлинки, накацали безразборно в някакво дере. Дали пък не е Бов? Справка с GPS-а – не, не е! Лесков дол. Кое? На 6км по права линия от Своге. Ама на нас колата ни е в Бов...
Разбира се, посред нощ на шосето ще е по-добре, отколкото по черните пътища на Балкана, така че продължаваме надолу към селото. А пътят обикаля ли, обикаля, но друг няма така или иначе. Стигаме разклон. От селото няма и помен, само далечен кучешки лай. Пробваме левия път, но той тръгва нагоре. Не, благодарим! Продължаваме покрай някаква рекичка. Справка с GPS-а – на прав път сме, селото уж се приближава. Кал, сняг, кал, сняг, асфалт. О, да, асфалт! И улични лампи! И една постройка. Май само това видях от Лесков дол.
Борис помпа за пореден път предната си гума, която е спукана. Ние обличаме и последните си дрехи от раниците. Наливаме вода и тръгваме надолу. Студът е ужасен! Ако до момента страдаха само краката ми, сега целият се чувствам като замразено пиле. Пращаме искрен поздрав на тези, които са опесъчили пътя, така че да не изхвърчим от някой заледен завой.

Между 20:30 и 21:00ч. Влизаме в Своге. Дали сме нормална гледка? Проблемът с колата си остава – тя е на десетина километра от нас, а влакове по това време няма. Спираме на първата бензиностанция. Влизаме на топло в магазина и не искаме повече да излезем оттам. За наш късмет едно от момичетата в магазина има телефона на един таксиметров шофьор. Викаме го. Човекът се оказва много свестен и казва, че превозът до Бов ще ми струва само 7лв. По-хубаво нещо днес не съм чувал! Качвам се в затоплената кола и.... останалото вече не е интересно, в 23:30 всички си бяхме по домовете. Интересното е как изглежда колелото ми след това откриване на сезон 2007...
Изображение
Изображение

Снимки: Admin и 4getcredo ;)
Последна промяна Admin на Вто Яну 16, 2007 4:57 pm, променена общо 1 път
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот nikitzo » Вто Яну 16, 2007 9:52 am

Браво :agree:

Добре, че е имало GPS!
Маркирахте ли пътя! Мога ли някак си да го видя имам нужния софтуер.
Аватар
nikitzo
 
Мнения: 1602
Рейтинг: 1180
Регистриран на: Чет Мар 13, 2003 9:17 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот iiccoo » Вто Яну 16, 2007 10:03 am

:popcorn: Имаш талант признавам го. Толкова се вкарах в разказа, че чак моите крака измръзнаха :D
Само малко часовете не разбрах :( Поне отначалото между 18:00ч и 10:20ч какво става през ноща ??? Или това е 8, а не 18 :dunno:
Аватар
iiccoo
 
Мнения: 135
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 11:21 pm

Мнениеот halcor » Вто Яну 16, 2007 10:04 am

Хаха, палавници такива, добре сте се позабавлявали :rofl: :beer:
Аватар
halcor
 
Мнения: 1241
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Окт 24, 2002 12:54 pm
Местоположение: Sofia

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 16, 2007 10:09 am

Правилната предварителна подготовка предотвратява пръдливото пикливо посиране... Имали сте доста късмет, че Мърфи не ви е изненадал. 14 януари е все пак.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот 4getcredo » Вто Яну 16, 2007 10:21 am

:D Тръпката си струваше открай докрай! "Кората", както казват наши уважавани съфорумци, беше твърда, дебела, но вкусна! Особено на топло в бензиностанцията. :)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот 4getcredo » Вто Яну 16, 2007 10:30 am

TOYAGA написа:Правилната предварителна подготовка предотвратява пръдливото пикливо посиране... Имали сте доста късмет, че Мърфи не ви е изненадал. 14 януари е все пак.


Да! Мисля, че след този разказ Admin трябва да сложи един пространен Disclaimer... :)

Хубаво е и да предаде разговора, който водихме нагоре към Бов... за световния глад, за разпределянето на ресурсите, за това как Alien не би се жертвал за другарчето си в планината ;) ...
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот 4getcredo » Вто Яну 16, 2007 10:37 am

iiccoo написа:...
Само малко часовете не разбрах :( Поне отначалото между 18:00ч и 10:20ч какво става през ноща ??? Или това е 8, а не 18 :dunno:


Това е реторичен прийом :) ... въвежда с бегли щрихи и предварително кулминацията като отлага развръзката... след като нагнетява напрежение и интерес се връща към последователно и подробно излагане на събитията... ;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот kibikoff » Вто Яну 16, 2007 10:39 am

бравос :D :agree:

виждам 3 бири :beer:
някой се е изложил :dunno: да стане прав и да си признае :clown:
kibikoff
 
Мнения: 1427
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 8:29 am
Местоположение: On/Off

Мнениеот iiccoo » Вто Яну 16, 2007 10:44 am

Четвъртия си е сипал водка в колата :^:
Аватар
iiccoo
 
Мнения: 135
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Вто Яну 09, 2007 11:21 pm

Мнениеот penzo » Вто Яну 16, 2007 10:48 am

Alien e ново поколение, дете на Кока Кола -та ( друго си е Леденика), на яките игри и яките саундкарти, на амиериканския либерализъм и безкомпромисния индивидуализъм :popcorn:
Изображение
Аватар
penzo
 
Мнения: 155
Рейтинг: 1505
Регистриран на: Пон Ное 07, 2005 8:44 pm
Местоположение: Bonn

Мнениеот 4getcredo » Вто Яну 16, 2007 11:07 am

Разбира се, през цялото време искахме да бъдем в услуга на Shady и ето тук - наш колега мери височината на дропа! :D :rofl:

Изображение
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот Admin » Вто Яну 16, 2007 11:10 am

4getcredo написа:
TOYAGA написа:Правилната предварителна подготовка предотвратява пръдливото пикливо посиране... Имали сте доста късмет, че Мърфи не ви е изненадал. 14 януари е все пак.


Да! Мисля, че след този разказ Admin трябва да сложи един пространен Disclaimer... :)


Айде някой друг да го пише това, а? ;)
Е, надявам се изводът от разказа да е достатъчно ясен за всеки. Първо, не поемайте излишни рискове, особено ако имате и друг вариант. Второ, ако вече сте в рискова ситуация, бъдете подготвени за нея и мислете трезво, преценявайки реално всичко. В тази връзка ще кажа, че макар да имахме пропуски, аз лично (малко нескромно може би) смятам, че не сме изтървали ситуацията от контрол. Което не значи, че е била нормална, разбира се - много лоши неща могат да се случат при такива условия, затова си спестявайте подобни авантюри.
Уфф, гледайте какво скучно стана, някой ако иска, да го допише :D
Интелигентният човек има възможност да се държи като такъв или като простак. Простакът няма подобен избор.
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Shady Team™

Мнениеот Shady™ » Вто Яну 16, 2007 11:22 am

Ехеее това е към 10 besni високо беее... И няма попивка ;(
Оценявам услията иначе :rofl: :beer: :)
А Alien-a да ми се обади че да се разбереме :) ( в случай че чете тука) ...
Specialized Riders Club !!! SEX™ = Super EXtreme TEAM
Аватар
Shady™
 
Мнения: 5229
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Юли 14, 2004 7:22 pm
Местоположение: Shady Zone

Мнениеот codename47 » Вто Яну 16, 2007 11:24 am

тая кал е отврат, ние точно на 14-и бяхме на Панчарево-Ловната хижа и нагоре беше бая гадно представям си ако имаш сняг. Статияте е супер, отначало почва като трилър, добре че не се е превъща във филм на ужасите макар че и те имат хепиенд като в случая :popcorn:
Ако приемете ограниченията си, ще успеете да ги прескочите и да минете отвъд тях!
Аватар
codename47
 
Мнения: 2295
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Май 13, 2006 9:19 pm
Местоположение: София

Re: Shady Team™

Мнениеот 4getcredo » Вто Яну 16, 2007 11:35 am

Shady™ написа:... И няма попивка ;(
...


Попивката е от другата страна на пътя... някъде зад фотографа. ;)
Изображение Аз си поддържам колелото при Пацо!:)
Аватар
4getcredo
 
Мнения: 3174
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Юли 08, 2003 2:53 pm
Местоположение: София

Мнениеот Alien » Вто Яну 16, 2007 11:38 am

Admin написа:
4getcredo написа:
TOYAGA написа:Правилната предварителна подготовка предотвратява пръдливото пикливо посиране... Имали сте доста късмет, че Мърфи не ви е изненадал. 14 януари е все пак.


Да! Мисля, че след този разказ Admin трябва да сложи един пространен Disclaimer... :)


Айде някой друг да го пише това, а? ;)
Е, надявам се изводът от разказа да е достатъчно ясен за всеки. Първо, не поемайте излишни рискове, особено ако имате и друг вариант. Второ, ако вече сте в рискова ситуация, бъдете подготвени за нея и мислете трезво, преценявайки реално всичко. В тази връзка ще кажа, че макар да имахме пропуски, аз лично (малко нескромно може би) смятам, че не сме изтървали ситуацията от контрол. Което не значи, че е била нормална, разбира се - много лоши неща могат да се случат при такива условия, затова си спестявайте подобни авантюри.
Уфф, гледайте какво скучно стана, някой ако иска, да го допише :D


Абе не знам, спомняш си момента, в който стигнахме едно разклонение, като се чудехме дали да вървим надясно към хижата или да се сурнем наляво с надеждата да стигнем покрай някакви си мини над Бов. На мен толкова ужасно не ми пукаше, а и на вас, като че ли, че просто казах - айде надолу, не ме интересува къде ще излезем... а то какво станаааа. :) Ужас. :)

@TOYAGA - Правилната предварителна подотовка освен че предотвратява пръдливото пикливо посиране предотвратява и подобни изживявания.

@4getcredo - човек да не поразсъждава на глас, баси! Аз повече няма да говоря! Дъртаци!

@kibikoff - аз, аз, признавам си без бой. Пустите болести. :)) Когато се оправя ще компенсирам, обещавам! Но бирите не са три - четири са, като се оказа, че само ДВАМА ще пият. :) Е, Любчо се прежали, така че тримата ги пиха. :)

@penzo - мдам, мдам, вече ме познаваш напълно!
I feel terrified, which is... you know, sickest feeling ever.
Brandon Fairclough
Аватар
Alien
 
Мнения: 3577
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Чет Окт 30, 2003 8:06 pm
Местоположение: София

Мнениеот drdre » Вто Яну 16, 2007 12:20 pm

Хахахах... Статията много ме изкефи .. Ебати якото и трудно каране е станало .. :) :popcorn:
Е па я си карам за удоволствие ;)
Аватар
drdre
 
Мнения: 86
Рейтинг: 1200
Регистриран на: Чет Май 25, 2006 9:47 pm
Местоположение: София

Мнениеот did » Вто Яну 16, 2007 12:27 pm

Перфектно!
Аватар
did
 
Мнения: 16523
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Вто Окт 14, 2003 3:00 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот Newone » Вто Яну 16, 2007 12:39 pm

Благородно завиждам :agree: :beer:
Life is a short, warm moment!
Аватар
Newone
 
Мнения: 1036
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Съб Яну 03, 2004 5:46 am
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот TOYAGA » Вто Яну 16, 2007 12:39 pm

Alien написа:@TOYAGA - Правилната предварителна подотовка освен че предотвратява пръдливото пикливо посиране предотвратява и подобни изживявания.


Мда. Понякога завинаги.
Дръж се земьо, шоп те гази!
Аватар
TOYAGA
 
Мнения: 7138
Рейтинг: 1634
Регистриран на: Пон Сеп 29, 2003 5:28 pm
Местоположение: София

Мнениеот Admin » Вто Яну 16, 2007 1:05 pm

Снощи като писах статията, съм забравил да добавя, че комбинираната информация от велокомпютри и GPS свидетелства за дължина на маршрута около 50км и денивелация около 1900м. :)
Аватар
Admin
 
Мнения: 16374
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Май 20, 2002 12:00 am
Местоположение: София

Мнениеот tobsi » Вто Яну 16, 2007 1:06 pm

Браво :agree: и може да се каже само 1.. красота ;) :agree:
this is where I would be standing if I give a shit about whatever the hell you were talking about.
Аватар
tobsi
 
Мнения: 236
Рейтинг: 1220
Регистриран на: Нед Юни 25, 2006 2:02 pm
Местоположение: София, България

Мнениеот k0cTaHeB » Вто Яну 16, 2007 2:34 pm

Великолепно! :bowdown:

П.С. А бе вие сте големи ентусиасти :bowdown: :bowdown: :beer:
Аватар
k0cTaHeB
 
Мнения: 919
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Апр 19, 2006 3:37 pm
Местоположение: Пловдив

Мнениеот lechuga » Вто Яну 16, 2007 5:27 pm

Абе като цяло времето беше доста топло, но си признавам, че имаше един момент, в който се замислих какво трябва да предприемем за да преживеем нощта! А и без GPS определено нямаше да тръгваме да се връщаме през билото ;)
Don't worry, be happy!
Аватар
lechuga
 
Мнения: 413
Рейтинг: 1725
Регистриран на: Вто Фев 24, 2004 5:04 pm
Местоположение: Bulgaria

Мнениеот Redhat » Вто Яну 16, 2007 5:37 pm

:usclap: :usclap: :usclap:
You Bastards!
Аватар
Redhat
 
Мнения: 881
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Сря Май 17, 2006 9:42 am
Местоположение: неизвестно

Мнениеот boi4ka » Вто Яну 16, 2007 5:39 pm

did написа:Перфектно!
Мдам, по добре никой не би го казал :agree: :)
Аватар
boi4ka
 
Мнения: 598
Рейтинг: 1805
Регистриран на: Съб Яну 17, 2004 9:50 pm
Местоположение: Асеновград

Мнениеот PtD » Вто Яну 16, 2007 5:57 pm

Ако не е НРБ не е интересно...
Дреболия, обикновено нещо!
Аватар
PtD
 
Мнения: 10901
Рейтинг: 2000
Регистриран на: Пон Ное 17, 2003 3:36 pm

Мнениеот screamBoy » Сря Яну 17, 2007 11:53 am

PtD написа:Ако не е НРБ не е интересно...


0^
Пост свободен от семантични грешкиИзображение
Аватар
screamBoy
 
Мнения: 3261
Рейтинг: 1980
Регистриран на: Пон Окт 21, 2002 9:26 pm

Мнениеот Albinosko » Сря Яну 17, 2007 6:18 pm

:usclap: :usclap: :usclap:
:usclap: :usclap: :usclap:
:usclap: :usclap: :usclap:
Ако не успееш от първия път, явно не си Чък Норис...
Аватар
Albinosko
 
Мнения: 1260
Рейтинг: 1764
Регистриран на: Съб Ное 06, 2004 12:13 pm
Местоположение: Bulgaria

Следваща

Назад към Общ форум

Кой е на линия

Потребители, разглеждащи този форум: 0 регистрирани и 69 госта