Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Велоучилище МТБ-БГ | Курс за начинаещи и напредващи – Боровец, 6 август 2022

6 август @ 9:30 16:30

В първия уикенд на август лятната програма на Велоучилище МТБ-БГ продължава с един съботен курс в прохладните гори на курорта Боровец по трасето, което преди се казваше All Mountain, а в момента май е прекръстено на Джуманджи. Независимо от името, това си остава една от най-хубавите пътеки там и макар че е много забавна, тя е и достатъчно лека като терен, за да е подходяща и за хора, които все още не са достатъчно уверени на по-трудни терени. Курсът е особено подходящ за тези, които вече са преминали „класическото“ обучение за начинаещи над Войнеговци и искат да надградят малко над него. 

Ще се срещнем на един от паркингите в близост до хотел „Ястребец“ (https://goo.gl/maps/X5pKVmRyFR94Zym87), където ще отметнем „административната част“ (декларации, такси за участие и т.н.), ще направим проверка на велосипедите и ще започнем с начални упражнения за завиване. След това започва карането, като първо ще се спуснем по тази част от маршрута, която по принцип служи за изкачване (стига да е проходима). Тя е малко по-лесна и ще ни позволи да загреем и да упражним на начално ниво някои от важните неща. Може би ще караме по тази част от трасето само до средата, после ще се изкачим обратно и ще отидем към същинската пътека, където спускането става по-динамично и интересно. По тази пътека ще направим поне две спускания – първото ще е с упражнения и повторения на много от участъците и препятствията, а второто ще е с по-малко спирания. Качванията обратно до началото на пътеката ще са на самоход по асфалтовия път от Боровец към с. Бели Искър – едно качване отнема около 15-20 минути. 

НИВО: начинаещи и напредващи

Как да определите нивото си е обяснено тук: https://mtb-bg.com/2016/08/05/tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 4

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 8

ТАКСА: 40 лв./човек

Таксата за участие се заплаща на място в деня на обучението.

Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед.

Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, храна и други подобни услуги.

Всеки редовен участник ще получи ваучер за еднократна отстъпка в онлайн магазин Bike Center, които са партньор на Велоучилище МТБ-БГ.

ПРОГРАМА:

Събота, 6 август 2022 г.

09:30 – 10:00 – Регистрация (паркинга преди х-л „Ястребец“, https://goo.gl/maps/X5pKVmRyFR94Zym87)

10:00 – 11:00 – Проверка на велосипедите, кратки начални обяснения и упражнения по завиване.

11:00 – 12:30 – Първо спускане с упражнения (не по основната пътека) и последващо изкачване до началото на основната пътека.

12:30 – 16:30 – Спускане по основната пътеката със спирания за упражнения, последвано от второ спускане за затвърждаване на наученото.

Важно! 

Всички паркинги в курорта Боровец, включително този, на който ще се чакаме и ще оставим колите си, попадат в платена зона за паркиране (синя зона). Цената е 1.50 лв./час и е най-лесно да се плати чрез смс. Не съм сигурен дали на паркинга, който ние ще ползваме, има кой да проверява колите през лятото, но аз лично предпочитам да не рискувам. Повече информация вижте ТУК.  

С оглед на по-ниските температури, особено сутринта, е добре да вземете и някоя връхна дреха. Преди да поемем по маршрута, ще имаме възможност да оставим част от нещата в колите, ако преценим, че са ненужни. След всяко изкачване ще минаваме отново покрай колите и ще можем да взимаме или оставяме в тях различни неща. 

За да не губим време в заведения за хранене, обедната почивка ще е или при колите, или някъде по самата пътека. Най-добре е всеки да си носи някаква храна за хапване сред природата и да я консумира, когато прецени, че има нужда. 

При изкачването минаваме покрай една чешма, но е добре по време на карането да имате поне 1 л вода в себе си, защото от упражненията и повторенията често се ожаднява. 

За ниво напредващи пътеката е сравнително лесна, но тъй като е доста игрива и интересна, такива участници също ще има какво да упражняват по нея. 

ЗАПИСВАНЕ

Формуляр за записване: https://forms.gle/vNL2UmqfE5cbbecx5

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 20:00 ч на 4 август 2022 г. чрез попълване на формуляра. Записвания след този срок ще са възможни само при наличие на незаети места. Посочват се трите имена на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка. Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 4 август 2022 г. след 20:00 ч. Моля, проверете и папката СПАМ, защото понякога писмата попадат в нея и не достигат навреме до получателите.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:

– Да са на възраст 18 години или повече.

*Участници от 12 до 14 години ще бъдат допускани в обученията за начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 15 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи след попълване на декларация за освобождаване от отговорност от страна на родител/настойник.

– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!

– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.

– Да участват с изправен планински велосипед.

– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).

– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.

– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.

*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

Събитие във Facebook: https://www.facebook.com/events/5198149256906946

За въпроси и информация може да ползвате е-mail [email protected] или тел. 0887321695.