Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Велоучилище МТБ-БГ | Курс за напредващи – Боровец, 11 септември 2020 г.

11.09.2020 Цял ден

Петък е ден на майстора и затова ще използваме слънчевото време и трасетата в Байкпарк Боровец, обслужвани от лифт „Ситняково експрес“, за да майсторим уменията си за каране по виражи, корени и каквото друго предлагат пътеките.

Няколко важни уточнения още в самото начало:

  • Курсът е насочен към ниво напредващи, което е „най-разтегливо“ като понятие. Затова в случая ми е по-лесно да го дефинирам чрез това къде и как ще караме. Първите спускания ще са по трасето „Хари Потър“ и по долната част на „Need For Speed“. Макар че тези пътеки минават за по-леки, дори те на места могат да са предизвикателни за ниво напредващи. Оттам нататък ще преценим развитието на програмата според реалното ниво на участниците. Възможно е да направим спускания и по трасето „Том и Джери“, че даже и по горната част на „Need For Speed“. Възможно е също така групата да бъде разделена на две и тези, на които по-трудните пътеки биха им били некомфортни, да продължат с повторения по „Хари Потър“, а другите да пробват и по-стръмните трасета.
  • За байкпарк най-добре е да бъдете с АМ/ендуро велосипед – може с двойно окачване, може и твърдак. С ХС велосипед (особено твърдак) карането не е особено комфортно, макар да е възможно. Във всички случаи е добре да имате силни спирачки и хубави гуми.
  • Курсът е в делничен ден, защото тогава по трасетата има по-малко хора. През уикендите бихме пречили на другите каращи в байкпарка.
  • Тъй като при каране в байкпарк се правят няколко спускания, умората може да се натрупа по-бързо от очакваното. Всеки участник може по своя преценка да реши колко да кара, включително може да пропуска едно или повече спускания или да си тръгне по-рано, ако се умори. Важно е да познавате добре възможностите си, защото умората често води до грешки дори по добре познати трасета.
  • Тъй като лифтът има обедна почивка (от 12:30 до 13:30), ние също ще направим такава. Всеки участник сам преценява как да я използва – дали да обядва в заведение, или да си носи храна.
  • През тази година в целия курорт Боровец действа „Синя зона“ с цена 1.50 лв./час или 10 лв./ден. Има и паркинги, в които таксата е 10-12 лв./ден. Има и едно нерегламентирано, но използвано от доста хора място за паркиране (малко в гората се пада), което е безплатно. Всеки участник сам преценява къде и как да остави автомобила си, на е-mail ще изпратя допълнителна информация.

А сега ето ги и „техническите“ подробности за курса:

НИВО: напредващи
Как да определите нивото си е обяснено ТУК.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 4

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 8

ТАКСА: 40 лв./човек
Таксата за участие се заплаща на място в деня на обучението.

Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед.

Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, карта за лифт (30 лв.), храна и други подобни услуги.

ПРОГРАМА:

Петък, 11 септември 2020

09:30 – Среща и регистрация (паркинга при лифт „Ситняково експрес“, https://goo.gl/maps/dc1YfixVYfYG3zE4A)
10:00 – 12:30 – Спускания по трасето „Хари Потър“ и евентуално по долната част на „Need For Speed“.
12:30 – 13:30 – Обедна почивка (заради почивката на лифта). 
13:30 – 17:00 – Още спускания, но с по-свободна програма, като конкретните трасета ще бъдат избрани на място в зависимост от нивото на групата и желанията на участниците.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:
– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници от 12 до 14 години могат да участват само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 15 до 17 години могат да участват след попълване на декларация за информирано съгласие от страна на родител/настойник.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).
– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.
С общото съдържание на декларацията може да се запознаете ТУК, но някои редове в нея ще са индивидуални за всяко обучение, така че конкретните декларации ще се подписват на място.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

ЗАПИСВАНЕ

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 19:00 ч на 10 септември 2020 г. чрез попълване на формуляра долу. Посочват се трите имена на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка. Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 10 септември 2020 г. след 20:00 ч.

Формуляр за записване: https://forms.gle/2uxsMEX2GQxfnKJaA

За допълнителна информация следете също:

Темата във форума: .

Страницата на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/2604191626558669/.

Боровец + Google Map