Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Люлинска засуканица в четвъртък, 17 септември

17.09.2020 @ 8:00 16:00

Зад това нестандартно име се крие един нестандартен курс, който с първите си две издания предизвика голям интерес. Той е насочен изцяло към усвояване и упражняване на завиването по серпентини – остри, тесни и на места стръмни, каквито се срещат често по естествените пътеки.

Пътеката, по която ще се проведе, започва в района на Манастирски (Бонсови) поляни и се спуска към Черния кос. Тя е с доста серпентини от всякакъв тип, но поне между тях е сравнително лесна. Засега тя е идеалното място за подобен специализиран курс, насочен основно към ниво напредващи, но подходящ и за напреднали, които искат да си упражнят конкретно техниките за серпентини. Между другото, снимката е само илюстративна и е от друга пътека.

Този път курсът е делничен, защото през почивните дни съм зает. Мислех да е в петък, но прогнозата за тогава е леко дъждовна, така че по-добре в четвъртък.
Срещата ще бъде в 8:00 ч на това място по пътя между Княжево и Владая: https://goo.gl/maps/1TEmbrZaSRme1zvW8 . За момента то представлява някакъв заравнен парцел, служещ като свободен паркинг. Ще използваме утринната прохлада, за да се изкачим по сравнително стръмен черен път към Манастирски (Бонсови) поляни и оттам още малко нагоре до началото на пътеката.
Важно! Ако някой желае да си спести изкачването и разполага с шофьор, който да върне колата му обратно, може да дойде и директно на паркинга при Манастирските поляни (https://goo.gl/maps/Fvyu9MuJ6jhyNmwJ6). Срещата там е в 09:30.
Ако някой желае да дойде на самоход, може да си избере което от двете места за среща предпочита.

Началният час е ранен, защото трябва да приключим до 16 ч, след това имам друг ангажимент. Така или иначе практиката до момента показва, че този курс е малко по-кратък, поради простата причина, че в един момент участниците се уморяват. Така че може да се очаква да приключим дори преди 16 ч, но официално това е крайният час.

Пътеката, по която ще се упражняваме, включва няколко типа серпентини:
1. Сравнително лесни и безопасни – те са в началото;
2. Трудни, но безопасни;
3. Трудни и опасни.
Всеки участник трябва да се подготви психически и физически за доста на брой повторения с цел усвояване на материала. Обучението даже включва и елементи на игра, т.е. ще има определени правила, а именно:
1. Всеки ще трябва да пробва лесните серпентини. Който ги премине успешно, може да прави допълнителни опити само по свое желание и за удоволствие. Който изпитва трудност с тях, ще трябва да направи поне 5 опита, преди да се откаже.
2. Всеки, който е преминал успешно лесните серпентини, ще трябва да направи поне 5 опита на всяка от трудните безопасни серпентини, преди да се откаже.
3. Трудните опасни серпентини не са задължителни за проба, даже си запазвам правото да огранича някои от участниците да ги пробват с оглед на личната им безопасност. Който желае да ги пробва, ще може да направи толкова опити, колкото иска.

ТАКСА: 30 лв./човек
Таксата за участие се заплаща на място в деня на обучението.
Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед.
Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, храна и други подобни услуги.

НИВО: напредващи и напреднали
Как да определите нивото си е обяснено тук: https://mtb-bg.com/2016/08/05/tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 3
МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 8

ЗАПИСВАНЕ
Формуляр за записване: https://forms.gle/k41h8Kc7Au3qDwkU8 .
Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 19:00 ч на 16 септември 2020 г. чрез попълване на формуляра горе. Посочват се трите имена на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка. Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 16 септември 2020 г. след 20:00 ч. Моля, проверете и папката СПАМ, защото понякога писмата попадат в нея и не достигат навреме до получателите.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:
– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници от 12 до 14 години ще бъдат допускани в обученията за начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 15 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи след попълване на декларация за освобождаване от отговорност от страна на родител/настойник.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).
– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

https://www.facebook.com/events/739709063478393/