Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Όλλ Mounταin по гръцки

06.10.2021 10.10.2021

В началото на октомври IztreshTeam организират каране в Северна Гърция (Метеора и още три други планини), което е насочено към всички, които обичат карането по пътеки и интересни места. Ето ги подробностите, както са описани от организаторите:

Здравейте, приятели!
В дните 6-10 октомври ще караме по пътеките на Северен Пинд.
Програмата е насочена към хора, които имат поне средно ниво на подготовка в планинското колоездене. Ще посетим 4 различни планини – Хортач, Чумерка, Тимфи и района на Метеора. Маршрутите, които ще караме, са типичен All Mountain, включващи по-леки или по трудни участъци. По тях има всичко – и изкачване, и спускане, и малко асфалт, и повече черни пътища, и най-вече пътеки. Някои от тях – технически лесни, други са с тесни, стръмни участъци. „Срещат се“ камъни и корени, но за кратко – в случай на нужда – преодолими и пеш. Асфалтът и земните пътища са минимизирани – дотолкова, че са част от достъпа до хубавите пътеки. А природата и гледките след това дълго ще ви вдъхновяват. Започваме с Хортиатис – Солунската Витоша. Но все пак преди това трябва да стигнем до там.

Програма:

Ден 0, 6 октомври
За да не губим време, тръгваме вечерта, след края на работния ден. Късно вечерта сме край Солун, където ще запазим място за нощувка.

Ден 1, 7 октомври
Сутринта закусваме в местната пекарна и се отправяме към началната точка. След кратък трансфер сме на старта. Първото каране е комбинация от изкачване и спускане по пътеки и черни пътища. То включва една чудесна пътека със средно ниво на техническа трудност, която към края загрубява. По нея има няколко хубави предизвикателства, но това не бива да ви плаши. Маршрутът е кръгов. Връщането до началната точка е по черен път, наситен с панорамни гледки към Солунския залив. След като се върнем в началната точка, пускаме още една кратка пътека и с нея приключваме карането в Хортиатис.
Отправяме се към следващата дестинация – Метеора. За тези, които не знаят – Метеора е впечатляваща скална формация от конгломерати и пясъчници, извисяващи се с над 400 м над долината. Върху скалите има поне една дузина християнски манастири построени така, че да бъдат непристъпни за нежелани посетители. Понастоящем Метеора е силно туристическа дестинация, което я прави в някои моменти препълнена с туристи, но въпреки това си заслужава да се види. А карането по пътеките между скалните масиви определено ще ви хареса. След като пристигнем в Кастраки (малко селце край Метеора), ще нощуваме в къмпинг Кастраки.

Ден 2, 8 октомври
На сутринта събираме бивака и бусът ни качва до началото на маршрута. Метеора е традиционно горещо място. Затова ще отделим няколко часа за каране, преди обяд. А след обед продължаваме към следващата дестинация.
Маршрутите край Метеора са предимно спускане, но имат и кратки изкачвания. Трудността им зависи от скоростта, с която карате, но генерално представляват “flow” пътечки в песъклив терен, с интересни заигравки в терена. Прокарани в дъбова гора, на места те излизат на открито, където гледките са впечатляващи. За да е пълно удоволствието, ще ги повторим, като се качим с буса до началото.
По обяд хапваме гиро и сладолед в Калампака и се отправяме към Мецово, в търсене на баба Меца. В това красиво планинско градче ще намерим отново прохлада, вкусна храна и приятни хотелчета. Мецово е малко градче, разположено на 1100 м н.в. в планината Чумерка. Местните хора са влахи, което ви дава възможност да поговорите с тях на влашки. Името на градчето идва от това, че в района наоколо живеят много мечки. И дори мечката е символ на града. В Мецово ще нощуваме в хотел, където оставаме за две нощи.

Ден 3, 9 октомври
В този район ще караме по трасето на т.нар. Ursa trail. Известен предимно като трасе за планинско бягане, Урса включва много хубави пътеки за планинско колоездене. Те определено са за хора с добър опит. Там ще „врътнем“ няколко участъка, като използваме буса за трансферите, а до някои ще въртим по черен път. Вечерта ща хапнем вкусно при леля Хайди и ще разпуснем в бар „Карма“.
Оставаме в града за втора нощувка. Любителите на сирената ще могат да си купят от местните производители, преди да го напуснем.

Ден 4, 10 октомври
След закуска напускаме хотела и се отправяме към Central Zagori. Причината – отново няколко Allmountain – маршрута, красивият каньон на Викос, вировете му. Всичко това ще обединим с помощта на велосипедите и микробуса, така че да ни е възможно най-приятно. По обед ще хапнем от невероятните пити в Кикитца, Монодендри, а след това рязко се прибираме в България, преди да ни е станало мъчно.

Таксата за участие е 520 лв. (при минимум 4 участника ) или 480 лв. при 7+ участника. Включва: водач, транспорт, помощ при резервация за нощувки, данъци. Таксата не покрива разходи за настаняване, храна, напитки, както и медицински тестове. Очакваните допълнителни разходи са приблизително 500 – 600 лв. За по-конкретна информация моля позвънете.
Местата са ограничени до 7, но при интерес ще включим втори бус. За повече информация и резервация не се притеснявайте да се свържете с нас.
Телефон за контакт: 0887 77 13 00
email: [email protected]

За още информация следете тук: https://www.facebook.com/events/2842457492733258/.