Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Обиколка на Рила с Байкария от 13 до 19 юни

13.06.2020 @ 8:00 19.06.2020 @ 17:00

След обиколките на Пирин и Алиботуш, дойде време и за обиколка на най-високата българска планина – Рила. Това, което планираме, е започвайки от село Костенец, за седем дни да се „завъртим“ около планината, придвижвайки се във височинния пояс между 1000 и 1500 метра. Ще се движим по часовниковата стрелка и ще преминем през Белмекен, Семково, Предела, долините на Благоевградска Бистрица и Рилска река, северозападното подножие над Дупница и Сапарева баня, Лакатишка Рила, Боровец и поречието на река Марица. Ето и подробности:

Дати за провеждане: 13 – 19.06.2020 г.
Краен срок за записване: 01.06.2020 г.

Детайлно описание на програмата

Ден 1. 13.06. От Костенец до Белмекен. Както подобава, първият ден е свързан с най-сериозното изкачване. Сборният пункт е в село Костенец, откъдето ще се насочим по горски път към хижа „Гургулица“. Хижата е разположена на около 1100 м н.в. и тук свършва „лесната“ част на карането. Продължаваме нагоре и с бутане/носене се изкачваме до кота 2000 м в местността Помочана поляна. Оттук по макадамов път стигаме до стената на язовир „Белмекен“ и продължаваме до района на ВСК „Белмекен“, където оставаме за нощувка. Настаняването е на палатки/закрито. Общо за деня: около 23 км, +1500 / – 270 метра.

Ден 2. 14.06. Белмекен – Семково. От ВСК „Белмекен“ поемаме по дългия и каменист път, следящ кота 1900 м, който подсича южните склонове на планината. Постепенно преминаваме през дълбоките долини на Джендем дере и Ропалица и се изкачваме до живописната местност Нехтеница над летовището „Трещеник“. Оттам продължаваме на ЮИ и следвайки т.нар. деривация достигаме района на Сухото езеро, откъдето се спускаме до курорта Семково, където оставаме за нощувка. Настаняването е на палатки/закрито. Общо за деня: около 43 км, +1100 / – 1400 м.

Ден 3. 15.06. Семково – Предел. От Семково следваме горски път, който в началото се изкачва леко, а след това започва да се спуска към село Добърско. Непосредствено преди селото се отбиваме на ЮИ и, следвайки плетеница от горски пътища, достигаме местността Перивол над село Бачево. Имаме още малко изкачване по горски път, след което завършваме карането за деня със спускане към седловината Предел, където оставаме за нощувка. Настаняването е на палатки/закрито. Общо за деня: около 48 км, +1500 / – 1900 м.

Ден 4. 16.06. Предел – мах. Дъбрава. От Предел следваме горски път, движещ се в подножието на основното било. Постепенно набираме височина и достигаме кота 1800 м н.в. , която следваме до хижа „Чакалица“. От „Чакалица“ поемаме по билото, разделящо долините на реките Хърсовска и Бистрица, и с поредица от спускания и изкачвания слизаме до района на село Бистрица. Оттук следва последното изкачване за деня, с което достигаме района на махала Дъбрава, в чиято околност установяваме лагера си за тази вечер. Настаняване на палатки. Общо за деня: около 43 км, + 1600, – 1700 м.

Ден 5. 17.06. Мах. Дъбрава – село Бистрица. Започваме деня с изкачване по горски път до височината Прашка (1365 м н.в.), откъдето по изровени пътища и пътеки се спускаме до град Рила. Оттук за кратко следваме шосето до село Смочево, след което по горски пътища достигаме село Бадино. Оттук до финала за деня се движим в подножието на планината, пресичайки поредица от дерета и възвишения. Края на карането за деня е в района на село Бистрица, където установяваме лагер. Настаняване на палатки. Общо за деня: около 42 км, +1300 / – 1300 м.

Ден 6. 18.06. с. Бистрица – с. Бели Искър. От Бистрица продължаваме на изток, преминавайки през селата Ресилово и Овчарци, за да достигнем Сапарева баня. Още малко асфалт и от Сапарево започваме изкачване по горски път до височината Лажо в Лакатишка Рила. Оттук следва спускане към долината на река Лакатица, по която достигаме до село Говедарци. Последният участък за деня е по шосето до село Бели Искър, където оставаме за нощувка. Настаняване на палатки/закрито. Общо за деня: около 45 км, +1000 / -500 м.

Ден 7. 21.06. Село Бели Искър – село Костенец. От Бели Искър се изкачваме по шосето до курорта Боровец. Оттук по обиколната алея достигаме до горския път към местността Черната скала и х. „Марица“. Караме по този път до кота 1400 м, където пресичаме реката и продължаваме с изкачване и спускане към село Радуил. От Радуил прехвърляме височината Свети Петър (989 м н.в.) и слизаме към летовище Долна Баня, откъдето по горски път в подножието на планината завършваме обиколката в село Костенец. Общо за деня: около 47 км, +1200 / -1500 м.

Описаните карания са със средно, на места високо ниво на трудност. Както обикновено, съществува реална възможност за храсталяване, бутане, дори носене.

*Програмата може да претърпи промени в реда на провеждане в зависимост от климатичните условия.

Такса за участие: 280 лв

Условия за участие

Транспорт – до началната точка в село Костенец ще пътуваме със самостоятелен превоз, т.е. лични автомобили, които ще оставим там.

Настаняване – по време на прехода ще имаме възможност за настаняване на палатки (навсякъде) и на закрито на Белмекен (Д1), Семоково (Д2), Предел (Д3), Бели Искър (Д6). Ако желаете да ползвате настаняване на закрито, е необходимо да заявите това най-късно до 15.05.2020.

Храна – ще поръчваме на поддържащия транспорт. Възможност за вечеря / закуска ще има в местата, където има и възможност за нощувка, респ. Белмекен, Семково, Предел, Бели Искър.

Превоз на багаж – основният ни багаж ще бъде превозен по трасето от поддържащ транспорт.

Водач по маршрута – в зависимост от размера на групата.

Какво включва таксата за участие? – таксата включва водачи, поддържащ транспорт, застраховка „Золополука“.

Записване и въпроси можете да отправяте на [email protected] или 0885 184 342 – Васил Тодев

Можете да се запишете и директно чрез сайта на Байкария: https://tours.bikearea.org/obikolkata-na-rila-13-19-yuni/.

Детайли

Начало:
13 юни @ 8:00
Край:
19 юни @ 17:00
Категория за Събитие:
Събитие Тагове:
,
Уебсайт:
https://tours.bikearea.org/obikolkata-na-rila-13-19-yuni/

Организатор

Байкария
Телефон:
0885184342
Email:
bikearea@gmail.com
Уебсайт:
bikearea.org