Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Велоучилище МТБ-БГ – Кресна, 26 март 2022

26 март @ 10:00 17:00

Тази година Велоучилище МТБ-БГ за пръв път ще започне с курс за напредващи и напреднали в Кресна. Този югозападен град е една от най-популярните дестинации за каране през зимата заради липсата на сняг и кал. Но наред с благия климат, пътеките там са познати и с не съвсем благия си терен – повечето от тях са технични и сравнително трудни, с настилка от нестабилни камъни, с остри серпентини, назъбени скални секции, провиране между камъни и в улеи. И точно такива неща ще упражняваме в този курс, защото тези елементи са често срещани и при други естествени пътеки, особено в местата, които стават за каране през студените месеци. 

От друга страна, курсът е структуриран така, че БОЧ-ът да не се окаже в повече от необходимото. Ще започнем с изкачване на самоход и спускане по „Дългата“ пътека, която е и една от по-лесните в района. При нея трудните и технични участъци са съсредоточени в долната част, така че дотам ще загреем предимно с по-леко каране и без много спирания, но в последните няколкостотин метра ще се захванем юнашката с техничния терен. 

След тази първа пътека ще изберем един от двата варианта за продължение на деня. Ако на повечето хора теренът им се е сторил твърде предизвикателен, ще отидем към Моравската пътека, която също е от по-лесните в района, и ще я спуснем със спирания на отделни по-технични места, които не са твърде много. Ако групата пък е такава, че техничното и бавно каране се е харесало на повечето участници, тогава можем да вдигнем нивото, като се спуснем по „Кокала“ – една от най-добрите и най-карани пътеки над Кресна, чиято долна част обаче представлява наистина сериозно предизвикателство. 

Ще се срещнем при жп спирката и ресторант „Будилска скара“, където има места за паркиране. Ще отметнем „административната част“ (декларации, такси за участие и т.н.), ще направим проверка на велосипедите и след това потегляме нагоре – първо по асфалт, после по стръмен черен път. Второто качване може да е по същия път, а може да е и по друг – зависи коя пътека ще изберем. 

Хубаво е да имате предвид няколко неща за района на Кресна:
– Изкачванията, макар да не са много големи като височина, са сравнително стръмни, така че на места може да бутаме, за да пестим сили за спусканията. И двете изкачвания ще са на самоход.
– Хубаво е да си носите храна за хапване в планината – ако сядаме в кръчмата, ще е след карането.
– Макар че пътеките, по които ще караме, се ползват често и са прочистени, покрай тях все пак има бодливи храсти и клони, така че не е препоръчително да се спускате със скъпи якета и други „чувствителни“ дрехи.
– Защитната екипировка е препоръчителна, защото теренът на повечето места не е от „меките“. 

НИВО: напредващи и напреднали*
Имайте предвид, че за напредващите теренът ще е с една идея по-труден от обичайното!

Как да определите нивото си е обяснено тук: https://mtb-bg.com/2016/08/05/tips-2016-mtb-bg-bikeschool-level-test.

МИНИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 4

МАКСИМАЛЕН БРОЙ УЧАСТНИЦИ: 8

ТАКСА: 40 лв./човек

Таксата за участие се заплаща на място в деня на обучението.

За читатели с абонамент в МТБ-БГ е предвидена и скромна отстъпка от цената.

Таксата включва участие в упражнения с инструктор за усвояване на основните техники за каране на планински велосипед.

Таксата НЕ включва застраховки, транспорт, настаняване, храна и други подобни услуги.

Всеки редовен участник ще получи ваучер за еднократна отстъпка в онлайн магазин Bike Center, които са партньор на Велоучилище МТБ-БГ.

ПРОГРАМА:

Събота, 26 март 2022

10:00 – 10:30 – Регистрация (Кресна, жп спирката при ресторант „Будилска скара“, https://goo.gl/maps/vRXPMYjdEPHkNppn9)

10:30 – 17:00 – Каране по две от пътеките над Кресна със спирания и връщания за упражнения и повторения на по-трудните елементи и участъци. 

*След първото спускане ще направим обедна почивка. Носете си някаква храна по ваш вкус за хапване в планината.

ЗАПИСВАНЕ

Формуляр за записване: https://forms.gle/HVBSu6T2mZC7fxrx5

Желаещите да участват в мероприятието трябва да се запишат най-късно до 20:00 ч на 24 март 2022 г. чрез попълване на формуляра горе. Посочват се имена на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка. Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 24 март 2022 г. след 20:00 ч. Моля, проверете и папката СПАМ, защото понякога писмата попадат в нея и не достигат навреме до получателите.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:

– Да са на възраст 18 години или повече.

*Участници от 12 до 14 години ще бъдат допускани в обученията за начинаещи само в присъствието на родител, който да ги наблюдава. Участници на възраст от 15 до 17 години може да бъдат допуснати и в заниманията за напредващи след попълване на декларация за освобождаване от отговорност от страна на родител/настойник.

– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!

– Препоръчително е да носят и допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.

– Да участват с изправен планински велосипед.

– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).

– Да подпишат пред инструктора Декларация за освобождаване от отговорност.

– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.

*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

Важно! С оглед на все още хладното време и спецификата на обучението (включва чести спирания и стоене на едно място), е добре да имате и по-топли дрехи, които да облечете при нужда.

Страница на събитието във Facebook: https://www.facebook.com/events/1117392369099524/

За въпроси и информация може да ползвате е-mail [email protected] или тел. 0887321695.