Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Безергенска байкария

22 октомври 25 октомври

Дойде време и ние, като щедрите мюсюлмани, населяващи Източните Родопи, да изкараме най-доброто на масата. Или да го кажем просто: „Играем!”. Надяваме се и този път есенната Ахрида да ни посрещне топла и мека, както винаги. После да ни разкрие най-красивите си пейзажи и ландшафти, и най-гостоприемните си планински хора. Тази есен ще се насочим към района, където река Боровица се среща с величествената р. Арда. Ще се възкачим и до гордия връх Безерген (Бездивен или още както казват местните, Безд`вен). Пътеки, пътчета, свободно спускане по поляни, малки асфалтови алеи ще се сменят под грайферите ни. Вечерите ще са весели, както ние си знаем. Ето и подробности:

ПРОГРАМА

Ден 0 (22.10. четвъртък)
За по-нетърпеливите това ще бъде продължение на ден минус 1. 🙂 Събираме се на брега на язовир Кърджали в двора на хотел „Боровица“. Настаняваме се в двора на палатки или в хотела. Вечерна веселба с елементи на избухване. Относно пътуването дотам ще организираме споделеното пътуване между участниците.

Ден 1 (23.10. петък) – Северен поток
В първия ден ще направим един кръгов маршрут на север от язовира. Ще се изкачим в посока с. Бакалите и Черна нива. След това ще караме по панорамни пътеки обратно до хотела. Ще посетим и скалното светилище „Утробата”. За ненаситните байкъри ще има бонус игри. Нощуваме отново в хотел Боровица.

Ден 2 (24.10. събота) – Китни байкъри в Китница
В този ден ще се припомним някои хубави пътеки от близкото минало, ще минем през красивия въжен мост над язовир Кърджали и ще финишираме в село Китница. Преди финала обаче ще посетим добре запазената крепост Кривус и после ще играем по засукани пътеки. Нощуваме в къща за гости или на палатки.

Ден 3 (25.10. неделя) – Безергенски прелести
В този неделен ден ще се насочим към гордия връх Безерген (Бездивен), 1140 м. Времето там все едно е спряло, стоим горе, дори забравяме да снимаме, гледаме към безкрайните Родопи, Западните, Източните. Дори и тези, дето знаят, че следват прекрасни пътеки надолу, и те стоят и гледат на 360 градуса. Грабвай колелата, някой се изкряска. И групата ни се понася по пътеките към долината на река Боровица. Оттам достигаме до хотел Боровица. Отпътуваме.

Информация за маршрута: дължините на маршрутите ще са съобразени със сезона , 30-40 километра на ден. Теренът и техническата трудност варират. На места ще има и бутане. Където може, ще предложим алтернативни минавания с по-малка техническа трудност.

Условия за участие

Транспорт – пътуваме заедно и поотделно т.е. както се синхронизираме по коли и други. Допустимо е и пристигане/включване рано сутринта на 23.10, но трябва да се има предвид отдалечеността на хотел „Боровица“ (около 3:30 ч от София). Възможно е и включване само в събота и неделя. Както обикновено, багажът ще бъде транспортиран с поддържащ микробус. Колите ни ще останат на паркинга на хотел „Боровица“.

Настаняване – хотел „Боровица“, 30 лв./човек за нощувка и закуска, 2 лв./човек къмпинг такса. Къща за гости „При Митака” в село Китница, в зависимост от стаите нощувките са между 20 и 30 лв.човек. Къмпинг таксата е 4 лв.

Храна – В местата за настаняване ще има вечеря и закуска. При записване дайте информация дали желаете храна За през деня трябва да си приготвим сандвичи.

Водачи по маршрута – Христо Николов (Ичо), Васил Тодев и др.

Такса за участие – 110 лв. Включва водачи по маршрута, поддържащ транспорт, застраховка „Злополука“.

Въпроси и уточнения може да отправите на [email protected] или по телефон на 0897 247 241 – Христо Николов (Ичо) и 0885 184 342 – Васил Тодев

https://www.facebook.com/events/3413169272101229/