Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

ПланАински маратон 2020

14.06.2020 Цял ден

Здравейте любители на планинското колоездене.
Имаме една прекрасна новина!
Първото СЪСТЕЗАНИЕ С МАСОВ СТАРТ за сезон 2020 e…
… ПланАински Маратон – 14 ЮНИ 2020 !

*Късо трасе – 37 км
*Дълго трасе 60 км
*Бягане – 16 км

Състезанието ще се проведе в ПЛАНА планина на 14.6.2020 година от 10:00 часа.
Състезанието ще е с кауза – Изграждане на БЕЗПЛАТНА ВЕЛОМИВКА, подробности за която ще обявим съвсем скоро.
ПланАински маратон е част от календара на Българска Федерация Колоездене и на Българска Колоездачна Лига и всички участници в надпреварата по дългото трасе ще участват в годишните класирания на БФК и БКЛ.

Старт – финалът ще бъде разположен в асфалтирана площ в дясно отстрани на пътя към село Плана на км 6.6 км от отбивката от ханче „Брезите“ при основен път между с. Железница и в.з. Ярема. В тази зона ще са разположени подкрепително-сервизен пункт, шатри на спонсори, озвучаване, водещи, съдии и времеизмерване.

Категогории:
Дълго трасе: Елит и Мастърс 40+
Късо трасе: Младежи до 18 години включително, Мъже 19-40, Мастърс 40+, Жени
Бягане: Мъже и Жени

Награди:
Дълго трасе – Елит – парични от 1 до 6 място, първо място 150 лв. второ 100 лв.
Мастърс – парични и материални от 1 до 3 място.
Късо трасе – парични и материални за всяка категория от 1 до 3 място.
Бягане – парични и материални за всяка категория от 1 до 3 място.

Регистрация: В платформата drace.bg или на място до 30 минути преди старта.
Заплащане: На място – дарение от 20 лв. (или повече при желание на всеки участник) за изграждането на първата безплатна веломивка в София.

Ето и няколко думи за трасето – перфектната комбинация от Родопите и Балкана. Кара се предимно между 1050 м и 1300 м н.в. по т.нар. „родопско равно“ с редуваши се борови гори, букови гори и открити билни поляни. Над 95% от маршрута е по пътища, предимно горски. Асфалтът е само в края около 4-5 км и около 2 км покрай река Ведена. Четири пъти през бродове се пресичат малки реки, които при сухо време са безпроблемни за преминаване, но след обилни дъждове стават доста пълноводни. Пътеки има само на спускането от Кокалянския манастир към река Ведена и първия километър от изкачването покрай реката. Пътеките изискват повишено внимание и умения за преминаване на технични участъци.

Като ориенировъчно време за подготвени състезатели, можем да ви посочим времето, за което трасетата бяха преминати от участници във виртуалната надпревара за индивидуално преминаващи:
Късо трасе 2 – 2:30 часа
Дълго – около 4 часа
Очакваме на 14 юни 2020 най-бързите да преминат късото за около 1 ч. и 30-40 мин, а дългото под 3 часа.
Трасето ще бъде маркирано с ленти и червени табели. Подкрепителни пунктове ще има на три места по дългия маршрут (два за късия). На пунктовете ще има вода за доливане в лични съдове (или в еднократни чаши) и банани.
Няма идеално време за преминаване. След дъждове – сцеплението е супер, почвите са предимно песъчливи, калта не е от лепкавата, но се образуват локви. При сухо време – няма локви, но пясъка по билните пътища е фин и понякога колелото може да буксува или да се подхлъзне като в мека кал. Смятаме, че най-подходящият период на годината за преминаване е втората половина на пролетта.

Желаем Ви приятни часове и Ви очакваме в неделя 14.6.2020 в Плана!

https://www.facebook.com/events/950928588653837/

Плана, България + Google Map