Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

МТБ Академия: Боровец – trail flow за начинаещи

29.08.2020 @ 7:30 19:00

По подобие на поредицата от двудневни курсове Skills Progression Camps за напредващи и напреднали, решихме да направим подобна серия от два еднодневни курса и за ниво начинаещи. Идеята като цяло е в рамките на двата курса да се получи градация и да се фокусираме върху набор от конкретни техники, съобразявайки с това и терена/пътеките, по които се провежда курса. Макар че е възможно участие само в един от курсовете, най-полезен ефект би имало участието и в двата курса, за да може във втория да се надградят нещата от първия.
Първото обучение се проведе на 9 август в близост до София, по-специално в планините Люлин и Витоша. Второто каране ще е в Боровец в края на месеца по трасето All Mountain. В този курс ще се работи за доразвиване на положените основи – отново ще си говорим и ще упражняваме основни техники при каране – позициониране върху колелото; следене на терена и избор на линия; спиране и поддържане на безопасна скорост; преодоляване на единични препятствия и на серии от такива; завиване; баланс и др., но ще наблегнем и на това как да свързваме отделни елементи и секции по пътеките, как да извличаме повече скорост и да направим карането по-забавно.

МТБ Академия | Боровец – trail flow за начинаещи – 29 август 2020 г.

НИВО: начинаещи
Как да определите нивото си е обяснено тук – https://goo.gl/VF5oEm

ТАКСА ЗА УЧАСТИЕ:

60 лв. – участие в обучението (без транспорт до Боровец и обратно)
Включва: еднодневно обучение с лицензиран и опитен инструктор, извозване до началото на пътеките в Боровец, ползване на специализирано ремарке за велосипедите, шофьор.

80 лв. – участие в обучението + транспорт до Боровец и обратно
Включва: еднодневно обучение с лицензиран и опитен инструктор, транспорт за участника и велосипеда му от София до Боровец и обратно; извозване до началото на пътеките в Боровец, ползване на специализирано ремарке за велосипедите, шофьор.

Минимален брой участници: 6
Максимален брой участници: 12

ПРОГРАМА (29 август):
За участниците, които пътуват с наш транспорт, срещата ще е в 7:30 пред Нац. стадион „Васил Левски“ в София.
Срещата в Боровец с участниците, които ще дойдат със собствен транспорт, ще бъде в 9:30 на този паркинг в м. Ястребец: https://goo.gl/maps/unmSSAbeoZ1vha7g7
9:30 – 10:30 – Регистрация, загрявка, преглед на велосипедите, разделяне на участниците в групи и начални упражнения.
10:30 – 15:00 – Каране по трасето All Mountain с упражнения. Двете групи ще бъдат „разминати“ във времето, като ще караме трасето по два начина – когато едната група кара стандартното спускане, другата ще кара изкачването на трасето, но в обратна посока. Очаква се да направим общо 3-4 спускания за всяка група.
В избран от участниците момент всяка група ще направи кратка обедна почивка – желателно е да си носите някаква храна за планината, за да не губим излишно време по заведения.
Около 15:00 ч ще направим приятно и леко спускане по асфалт и черен път към с. Бели Искър и от него по хубава пътека покрай реката до Самоков, където ще приключим на пъмптрака. Това спускане ще отнеме около час и половина. След 16:30 ч бусът ще извози шофьорите, които са със собствен транспорт, до паркинга на Ястребец, за да си вземат колите (това ще отнеме около 30-40 минути), а останалите участници могат да се упражняват на пъмптрака или просто да си почиват. Около 17:00 – 17:30 ще отпътуваме от Самоков към София.

ИЗИСКВАНИЯ КЪМ УЧАСТНИЦИТЕ:
– Да са на възраст 18 години или повече.
*Участници на възраст от 14 до 17 години може да бъдат допуснати, ако в курса участва и техен родител, който да носи отговорност за действията им, или ако техен родител/настойник подпише на място пред организаторите декларация за освобождаване от отговорност.
– Да носят каска и ръкавици по време на упражненията – задължително!
– Препоръчително е да носят допълнителна защитна екипировка – очила, наколенки, налакътници и др.
– Да участват с технически изправен планински велосипед.
– Да са заплатили таксата за участие (заплаща се на място преди започване на обучението).
– Да подпишат пред организаторите Декларация за освобождаване от отговорност.
– Препоръчително е всеки участник да има Планинска застраховка и застраховка „Злополука“.
*Тези застраховки могат да ви спестят разходи в случай на травма, оказване на първа помощ, спасяване в планината и други неприятни ситуации. Организаторите на събитието не носят отговорност за каквито и да е разходи, възникнали за участниците във връзка с такъв инцидент.

ЗАПИСВАНЕ
Формуляр за записване:
https://forms.gle/cEbEDweABCu1wQEw8

Посочват се имената на участника, възраст, e-mail и телефон за обратна връзка.
Краен срок за записване: 27 август 2020 г.
Местата са ограничени! Събитието ще се проведе само при наличие на минималния брой участници. Окончателно потвърждение за провеждане на курса ще бъде изпратено по e-mail най-късно на 27 август 2020 г. до 20:00 ч.
За допълнителна информация: [email protected] или …………………
–––––––––––––––
За тези, които за първи път чуват за нас, нека обясним накратко какво е МТБ Академия:
Това е съвместен проект между Bike Ventures и MTB-BG, който има за цел да предостави на повече хора възможност да подобрят колоездачните си уменията за каране в планината. Обученията се водят от опитни и квалифицирани инструктори и се провеждат в различни зони, предлагащи разнообразен терен и интересни пътеки.
Участниците се разделят на групи според нивото им, като се стремим броят на обучаваните от един инструктор да не надвишава 6-7 души. Така се гарантира, че всеки ще получи достатъчно внимание и обучението ще бъде максимално полезно и ефективно.
Обученията за начинаещите се провеждат на по-лесни терени и включват, както спускане, така и изкачване. Набляга се на основни умения като правилна стойка, техники за балансиране, спиране, контрол на скоростта, завиване, настройки на велосипеда и други.
За напредващите и по-напредналите се избират по-предизвикателни пътеки, като се набляга основно на спускането. Това включва разясняване на по-сложните техники за позиция на тялото, поддържане на висока скорост, контрол при преминаване на препятствия, дропове, скокове, избор на линия, различни видове завои и др.
Всеки участник получава индивидуални насоки и се работи спрямо нуждите и желанията му за усъвършенстване.
Също така, всеки може да получи помощ и съвет за настройки на велосипеда си, препоръки за избор на части и екипировка, както и съвети за тренировки и кондиционни упражнения.

Боровец + Google Map