Зарежда Събития

« Всички Събития

  • Това събитие е минало събитие.

Изкачване на връх Ботев за купа „Хари“

01.08.2020 Цял ден

БЪЛГАРСКА ФЕДЕРАЦИЯ ПО ТУРИЗЪМ
СКТ „СИНИТЕ КАМЪНИ” – СЛИВЕН
ПОКАНА-НАРЕДБА
Високопланински коло крос – скоростно изкачване на вр. Ботев с велосипеди

I. Цел и задачи: След като през 2009 г. възстановихме ежегодното изкачване на връх Ботев с велосипеди, предстои дванадесето поредно издание на тази чудесна проява. Състезанието има за основна цел да популяризира планинското колоездене и да приобщи повече любители на планината към колотуристическите спортове, изискващи значително функционално натоварване.

II. Време на провеждане – 01 август 2020 г, събота.

III. Изходен пункт – гр. Калофер, м. Паниците /бариерата/.

IV. Условия за участие:

  1. Планински велосипед в изправност, каска и ръкавици
  2. Попълнена декларация за физическа годност и освобождаване от отговорност. Адрес за теглене на Декларацията, след което се попълва и представя на старта: https://drive.google.com/file/d/1uOHcUyRTTcPiid85SC7MMVVuNLgdBdtC/view?usp=sharing
  3. Планинска здравна застраховка,
  4. Такса участие: 7.50 лв. за представители на клубове, членуващи в БФТ, 10 лв. за всички останали. Таксата включва придружаваща кола, превоз на багаж, подкрепителен пункт на върха и снимки от проявата и награждаването.

V. Трасе и екипировка: Трасето е дълго 30 км с вертикална денивелация от 1660 м. Изкачването на върха е възможно със 100% каране на велосипеда, но изисква много добра физическа, тактическа, техническа и кондиционална подготовка на участниците. На голямо натоварване ще бъдат подложени и велосипедите, както при изкачването, така и при спускането. Никакъв компромис не може да се допуска към гумите, спирачките, веригите и другите части по возилото. Препоръчва се на любителите на екстремното спускане да се оборудват с протектори. НОСЕНЕТО НА КАСКА И РЪКАВИЦИ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛНО !!! Засича се само времето на изкачване! Базово контролно време: 5:30 часа +/- 0:30 ч. Въвежда се с цел 1.) Безопасност; 2.) Спазване часа на награждаване. Това време може да съкрати или удължи с 0:30 ч. в зависимост от тенденцията на подобряване или влошаване на климатичните условия.

VI. График на провеждане:
31.07. от 19:00 ч. и/или 01.08. от 6:00 ч., м. Паниците: регистрация, предаване на декларацията, заплащане стартова такса, проверка на велосипедите, инструктаж.
01.08. от 7:00 ч., м. Паниците – бариерата. Старт на изкачването
Спускане от върха след кратка неутрализация на подкрепителния пункт. Спускането не е състезателно и става на собствен ход.
01.08. от 15:00 ч. м. Паниците – палатките. Закриване на проявата и награждаване. По желание групата на палатки може да остане за волна програма и в неделния ден. Ако някой бърза, може да си получи грамотата и/или купата на върха.

VII. Награди: По традиция най-бързият ще бъде награден с голяма кристална купа на името на загиналия трагично Хари Тевекелян – организатор на първото проведено от БФТ изкачване на върха през 2001 г. Малки кристални купи са предвидени за втория и третия във възрастовата група до 40 години, както и за първия в групата над 40. При наличие на поне 5 (3 дни предварително) записани участнички или 5 ветерана над 50 – награди ще има и за първенеца в тези групи. При поне 10 (3 дни предварително) записани участника, ще бъдат наградени първите 3. Всеки изкачил върха се разглежда като победител и ще получи грамота с изписани име и време. Рекорд на трасето: 1:59 ч., поставен през 2014 г.

IX. Допълнителни указания:
Всеки участник си поема разходите /пътни, дневни, нощувка, застраховка и стартова такса/.

Записване и информация:
Лазар Владиславов: 0888 708639, [email protected], [email protected]
Он-лайн формуляр за предварително записване:
https://docs.google.com/spreadsheets/d/1lKJECmDh3YcqebyyqGAnxf7zGD9VZG9LqAjdf9Rh_j4/edit?usp=sharing

Калофер, м. Паниците + Google Map