Четвърто поколение Nomad от Santa Cruz

В началото на месец юни 2017 г. Santa Cruz представиха новия Nomad – четвърто поколение на ендуро модела, който е и един от най-успешните в историята на компанията.


От пръв поглед се вижда, че байкът е проектиран „на чисто“ и се различава от всички предишни генерации и от повечето други велосипеди на марката. Най-очевидната промяна засяга разположението на задния амортисьор, който, по подобие на DH байка V10, е закачен към долната ставна връзка, но за разлика от него, минава през седалковата тръба, за да може да се осигури адекватна дължина за нея, така че да може да се ползва и със стандартен, и с регулируем кол за седалка. По данни на Santa Cruz коефициентът на окачването при Nomad 4 е почти линеен, което допринася за отлично обиране на дребните неравности, поддръжка в средната част на хода и достатъчна обща прогресия (в комбинация със задния амортисьор), която да подсигури съпротивление дори при големи скокове и/или резки и силни удари. Казано по-просто, новият Nomad набляга на DH усещането, макар че според производителя запазва и добрите си характеристики при педалиране – дано наистина да е така! Ако искате още повече да наблегнете на доброто представяне при спусканията, можете да оборудвате рамката с шок с метална пружина. Във всички случаи обаче той трябва да е „метричен“ – Nomad 4 е предназначен за новите размери задни амортисьори, по-конкретно за ход на буталото 60 мм, които чрез многоставната конструкция генерират 170 мм ход на задната ос.

Впрочем съвместимостта и с двата вида шокове (с пневматична и с метална пружина) е едно от нещата, които са поставили най-големи предизвикателства пред проектантския екип. Според Santa Cruz развитието на технологиите и материалите (свързани с карбона) им е позволило да създадат компактна, здрава, но и достатъчно просторна в централната си част рамка, така че задният триъгълник да не се удължи излишно, основата на седалковата тръба и средното движение да не са прекалено широки и въпреки това задният амортисьор да се промушва там. В този еволюционен процес обаче задният триъгълник е увеличил широчината  си до 148х12 мм (задната проходна ос), а предният дерайльор напълно е изчезнал като възможност.

Реклама

Затова пък на долната връзка има малка вложка за промяна на геометрията. Казано най-общо, високата позиция (High) е стандартната за каране, а ниската (Low) е за тези, които искат да ползват Nomad като олекотен велосипед за спускане. Като се има предвид, че той е съвместим с вилки до 180 мм ход, подобна идея не звучи никак лошо! Ето и данните за геометрията:

Има още няколко нови детайла, които заслужават споменаване. Наред с интегрираните към долната тръба и задния триъгълник (от страната на веригата) гумирани предпазители, Nomad добавя още един протектор на долната тръба, който се монтира с болтове и я предпазва при транспортиране (в много байкпаркове и центрове за каране при липса на лифтове байковете и колоездачите се извозват с пикапи, камиони и др.). Има и малък пластмасов калобран, монтиран над задния амортисьор.

Конструкцията на ставите на окачването, радиално-аксиалните лагери, вътрешния път за жилата и още няколко детайла, сред които и средното движение на резба, са ни добре познати от предишното поколение.

За пръв път обаче Santa Cruz предлагат към този модел и свои собствени 27.5 колела Reserve 30 с карбонови капли и главини Industry Nine Torch. Повече за тях можете да прочетете тук: https://santacruzbicycles.com/reserve-wheels.

Четвъртият Nomad ще е в продажба от 15 юни и ще се предлага като рамка във варианта СС (по-висок клас материали, което води и до по-ниско тегло) с цена 3299 щатски долара, което включва и заден аморитсьор Rock Shox (изборът е между Super Deluxe Air RCT и Super Deluxe Coil RCT). Ще има и няколко варианта за готови велосипеди, включително и с малко по-евтината рамка С, като най-достъпната окомплектовка ще струва 4499 долара, а най-скъпата достига 8199 долара.

https://www.santacruzbicycles.com/

Етикети: , , ,

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>