Нов рекорд за скоростно спускане със сериен байк

Снимка: Red Bull

Маркус Щьокл постигна нов рекорд за максимална скорост, развита със сериен (стандартен) планински велосипед – 167.6 км/ч. За постижението си той използва Mondraker Summum Carbon Pro Team, което е напълно закономерно, като се има предвид, че Щокъл е и шеф на отбора MS-Racing Mondraker.

Австриецът за пореден път застава на ръба на склон с 45 градуса наклон и не за първи път подобрява рекорд за скорост. Предишното постижение (165 км/ч) отново бе негово, при спускане по вулкана Серо Негро в Никарагуа. Негов е и рекордът за максимална скорост на сняг – 210 км/ч.

За сегашните опити Щьокл и екипът му избират пустинята Атакама. Общият брой на спусканията по внимателно подбраната отсечка с дължина 1200 м е осем. За да се повиши безопасността, рекордьорът облича специален аеродинамичен костюм, снабден и с въздушни възглавници, подобни на тези, използвани от скиорите. За щастие не се налага те да бъдат активирани.

Още снимки и подробности можете да видите в сайта на Red Bull: http://www.redbull.com/en/bike/stories/1331843662749/max-stockl-worlds-fastest-mtb-bike-v-max-project.

Реклама

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>