9point8 Fall Line – регулируемият кол, за който всички говорят

През последните месеци ви представихме няколко нови и интересни предложения за понижаващи колове за седалка, но сега ще се спрем на един такъв продукт, който не е съвсем нов (представен е за първи път през 2015 година), но затова пък е спряган като може би най-добрия на пазара, защото става дума за механичен кол с безстепенно регулиране на височината – 9point8 Fall Line.


9point8 е канадска компания, основана преди няколко години от хора, които са едновременно запалени планински колоездачи и талантливи инженери. Fall Line не е първият им продукт, но тук няма да говорим за предишните, нито за дългия период на тестване и разработване, защото в случая по-важен е резултатът.

Ключовият детайл при 9point8 е технологията DropLoc™ за механично заключване на кола във всяко положение на хода/дължината му. За целта се използва разширяващ се елемент във вътрешността на горната тръба, който може да  понесе до 450 кг натоварване и в двете посоки, което пък означава, че не само може да седите спокойно на седалката, независимо от собственото ви тегло, и дори да се подрусвате на нея, но можете също така да закачате велосипеда на лифт, да го фиксирате към седалката при транспортиране, да го обръщате с колелата нагоре и изобщо да го ползвате по абсолютно същия начин, все едно сте с обикновен кол за седалка. Това, че механизмът е разположен от вътрешната страна на горната (влизащата) тръба, го предпазва от замърсяване с прах, влага и други външни елементи. Задействането му е отдолу, което го прави съвместим с рамки с вътрешен път за жилото. Още по-хубаво е, че можете да откачите жилото, без да е необходимо да ползвате инструменти, което може да е от полза при транспортиране, сервизиране и други случаи, изискващи пълно изваждане на кола.

Механичното действие на 9point8 е от първостепенно значение за издръжливостта на Fall Line. Представете си го като спирачка, защото DropLoc™ действа точно по такъв начин. Когато натиснете лостчето на командата, отпускате спирачката и колът може да се движи свободно надолу или нагоре в зависимост от това дали сте седнали на или станали от седалката. Когато отпуснете лостчето, метална пружина задейства едно бутало, което притиска малък обем флуид и това води до разширяване на цилиндъра, т.е. спирачката се задейства и блокира кола в избраната позиция. В този смисъл DropLoc™ използва и хидравличен елемент, но той няма нищо общо със сложното устройство на повечето хидравлични колове, включващо критични за издръжливостта детайли като вътрешно плаващо бутало (IFP) и динамични уплътнения. За разгъването на Fall Line се грижи пневматична камера, включително и по отношение на забавянето. Дори да изгубите налягането в нея обаче (за случването на което по принцип няма никакви предпоставки), пак ще можете да заключите кола във всяка избрана позиция, само че ще трябва да му помогнете за разгъването. Безстепенното регулиране на височината му е една от най-важните характеристики, допринасящи за удобството при ползване.

Реклама

За да отговори на всички възможни търсения и видове рамки на пазара, 9point8 се предлага в общо седем дължини (от 325 до 560 мм), като ходът варира от 75 до 200 мм (за производството на най-дългия вариант обаче компанията все още сондира мнението на потребителите). Ако по някаква причина ви се прииска по-къс ход, такъв може да бъде постигнат чрез прибавянето на дистанционни втулки, които се продават като резервна част. Изобщо, сервизирането на Fall Line е доста лесно, а частите не са много скъпи. Диаметърът може да бъде 31.6 или 30.9 мм.

9point8 са отделили голямо внимание и на скобата за захващане на седалката. Тя се предлага в два варианта – с нулево изместване и с 25 мм изместване назад, а изборът ви между двете опции не е окончателен, тъй като всеки от двата вида скоби се предлага и като резервна част, т.е. можете да я подмените впоследствие с другия тип. Друга много важна характеристика е независимата регулируемост на седалката във всяко от двете направления – наклон и позиция напред/назад. Това позволява не само фин реглаж, но и възможност за отделна и по-бърза настройка само в една равнина. Любителите на ниско тегло и качествени материали ще оценят използването на титанови болтове за този елемент.

Командата за дистанционен контрол е реализирана чрез палцово лостче, което се монтира на кормилото. Можете да го фиксирате надлъжно или напречно спрямо ръкохватката, отгоре или отдолу, както пожелаете.

По тегло Fall Line не отстъпва на повечето други предложения на пазара. Цената на продукта в повечето му разновидности е 399 щатски долара, като двата най-дълги варианта са малко по-скъпи. Може да бъде поръчан директно от сайта на производителя или от посочените в него дилъри.

Можете да получите същата технология и под друга марка. Механизмът DropLoc™ е патентован, но някои компании вече закупиха лиценз за него и разработиха свои продукти на тази база. Сред тях са Race Face и Easton (макар че при тях технологията е използвана малко по-различно), така че е напълно възможно продукти с такова устройство да могат скоро да бъдат закупени и в България.

https://www.9point8.ca/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>