Байк на фокус: Теодор Мавродиев | YT Tues CF Comp

Ако не знаете кой е Теодор Мавродиев, вероятно изобщо, ама хич не се интересувате от спускане. За друг вариант не се сещаме… Младежът от Петрич е един от най-прогресиращите спускачи в последните няколко години и последователно завзе челните места първо в категория Hardtail, след това в групата на юношите, а от 2016 г. вече се премести при мъжете, където директно зае престижното трето място в Българските даунхил серии. Докато редеше победа след победа, Тедо сменяше и велосипедите, горе долу със същата честота, с която някоя „кифла“ сменя прическата си. Затова използваме началото на годината, за да ви представим актуалния и чисто нов DH байк на състезателя от клуб Vivo – YT Tues CF Comp.

 

Рамка – TUES Carbon 27,5″, цвят RAWR / JET BLACK, заден амортисьор RockShox Vivid R2C, 208 мм ход, размер L

Вилка –  RockShox BoXXer Team, 200 мм ход

Заден дерайльор – SRAM X9

Команда – SRAM X9

Курбели – e*thirteen LG1+

Средно движение – e*thirteen PressFit 30, 83 мм

Водач/обтегач за веригата – e*thirteen LG1+ (36-38)

Педали – HT X1

Касета – SRAM PG 1050

Верига – SRAM PC1031

Колела – DT Swiss YT 2020

Гуми – Maxxis High Roller II DH

Спирачки – SRAM Guide RS

Лапа – RACE FACE Atlas DM

Кормило – RACE FACE Atlas, 800 мм

Ръкохватки – Sensus Disisdaboss

Кол за седалка – SDG I-Beam

Седалка – SDG I-Fly YT custom

Тегло: около 17 кг

Преди да заговорим за велосипеда, питаме Тедо дали е броил кой поред му е този. Отговаря ни, че за последните 2-3 години е сменил доста байкове поради най-различни причини – големина на рамките, различни вилки, различни размери колела. Със сигурност са поне пет. „Като цяло съм човек, който обича да експериментира“, споделя той и това ни навежда към следващия въпрос:

Как и защо избра точно YT Tues?

Човекът, който ме упъти към това колело, е Иво от VeloBoost, които са и мои спонсори. Говорихме, обсъждахме и стигнахме до извода, че това е правилното колело за мен.

Пасна ли ти от първи път или ти трябваше време да свикнеш с него? С какво е по-различен от другите, които си карал?

Още от качването усетих, че това е колелото за мен. Дълго е, както исках, защото съм висок 1.80 см. Другото, което ми харесва, е работата на окачването и това, че наистина колелцето все едно е правено за мен – скокливо, но пък и държи стабилност на земята, игриво и много добро в завоите и на стръмни места. Не е най-лекото за карбон, но пък не го усещам под краката си, а и нали затова е зимата, за тренировки, и се надявам за новия сезон да съм му свикнал напълно и да не ме предава.

Реклама

Правил ли си някакви промени по окомплектовката? Мислиш ли да правиш някакви промени скоро?

Смених гумите, но скоро мисля да сменя спирачките, защото чувствам, че Avid-ът не е моята спирачка. Shimano ми е любимо като усещане и спирачна сила. Освен тези неща, всичко друго все едно е правено за мен.

Откога караш с автомати, защо ги предпочиташ и защо избра точно тези педали?

С автомати карам от година и половина. Преди това доста добре се справях с карането върху платформи, но реших да експериментирам и наистина ми допадна закопчаването. Карах с педали Shimano, но ми излезе оферта за HT и просто ги сложих за проба, дори още им свиквам. Но пък си отиват с чорапите Shushon, които ми топлят краката сега при зимните карания. 🙂


Ако желаете да представите ваш интересен велосипед в рубриката „Байк на фокус“, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани в тази статия: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.

 


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>