Първи впечатления: Портативна водоструйка Aqua2Go PRO

Преди време наш читател повдигна тема във форума за водоструйка, която да може да се пренася лесно и да бъде енерго- и водонезависима, т.е. да не се нуждае от източник на вода и ток. Малко по-късно той се сдоби с такава и предложи да сподели впечатленията си от нея, което много ни зарадва, защото подобен продукт вероятно би бил доста интересен за аудиторията ни поради естеството на цапане в спорта, още повече че голяма част от хората живеят в апартаменти (което предразполага към липса на градински маркуч) или все още си превозват байковете вътре в автомобилите. Затова ето ревюто на Кирил Илиев:

Преди около 2-3 месеца бях започнал да търся водоструйка, която да отговаря на няколко условия:
– Да е с автономна батерия или да се включва към запалката на колата.
– Да има собствен резервоар – да не е задължително да се включи към градински маркуч / чешма.
– Да е с приемливи габарити – не повече 50 см височина и 20 см широчина.

Бях проучил няколко варианта, включително и професионални решения. Някои от тях са:
– Mobi pressure washer – отхвърлих я, защото хората се оплакваха в ревюта, че уплътненията й се амортизирали бързо и не се намират лесно резервни части.
– Nomad 13 – старо решение, което получаваше доста добри отзиви в чуждестранните форуми, но трудно се намираше. За поддръжка и резервни части също нямаше информация.
– Easy Washer / Aqua2Go – два идентични продукта, които явно се правят на ишлеме за фирмите. Спрях се на втория вариант, защото имаха по-добра поддръжка според отзиви в чуждестранни форуми, както и по-малко проблеми (някои детайли не били изпипани на Easy Washer).
– Професионална водоструйка на Kaercher (по-конкретно модел K HC 10) – оказа се, че този модел е бил спрян от производство и даже в цяла Европа го нямат вече.
– Интегрирана водоструйка за лекотоварен автомобил (пикап) – този случай не е подходящ за всеки, защото не всеки кара такъв автомобил. Освен това не са много предложенията на пазара и това предразполага към нереално висока цена на аксесоара.

В крайна сметка се спрях на Aqua2Go PRO, за която ще ви разкажа първите си впечатления по-долу. Фирмата предлага и по-малък уред, но той няма гъвкавостта, която предлага по-скъпата версия – като например да се използва само помпата самостоятелно или самостоятелна батерия.

Базови параметри:

  • Водно налягане от 3 до 10 бара
  • Откачащ се резервоар с вместимост  20 л
  • 75 W собствена батерия за енергийна автономност
  • Работа с фиксирана чешма / градински маркуч и електричество (само към автомобилна запалка)
  • Самостоятелна помпа, която може да се използва без резервоара (с размери от около 20х10х10 см)
  • Цена 220 евро
Реклама

Първи впечатления

Като цяло вложените материали са добри, изработката е качествена и е помислено за някои дреболии за улеснение при използването (като се започне от мрежа за съхранение на аксесоарите и се стигне до начина на разкачане на маркучите). В комплекта вървят и резервни части, като някои пружини за връзките между резервоара и помпата.

Първо започвам от помпата, понеже в една водоструйка това е най-важното. Тя е автономна, т.е. Откача се от основния резервоар, позволявайки да се използва с градински маркуч (в комплекта вървят нужните накрайници) и вързана към ел. източник с 12V напрежение (тук е един от недостатъците, за които ще спомена накрая). Има бутон, който е защитен с гумено уплътнение, с 3 позиции – за работа с батерия, за работа с 12V и изключено. Вътре не съм я отварял, но от производителя ми казаха, че помпата е тип гумена диафрагма (т.е. примерно такива, каквито се срещат в спирачните системи на Shimano – лостчетата). Самия мотор е метален, а не като при някои от евтините варианти на професионалните серии – пластмасов. Това предполага по-дълъг живот и издъжливост. Останах приятно изненадан от шума, който е доста по-нисък от професионалните решения, които разглеждах. Като недостатък бих изтъкнал, че няма друг вид конектор, когато искате да вържете помпата към ел. мрежа – това ви ограничава или да имате агрегат (в моя случай соларен панел) с авто-запалка, или автомобилът ви да върви на празен ход (освен ако нямате много силен акумулатор).

Важно уточнение за помпата е, че може да се използва самостоятелно без резервоара. Ако имате по-малък автомобил (или повечко багаж) и знаете, че на мястото, където ще паркирате, има вода, може да вземете само нея (тя е само 30х10х10 см).

Продължавам с резервоара. Както казах, той е около 20 л с голям отвор, в който може да си пъхнете ръката (освен ако не сте прекалили с яденето) и спокойно да го изчистите. В него има маркуч, който служи за изпомпване на водата – хубавото е, че има цедка, която не позволява да пропуска всякаква мръсотия, която случайно е попаднала в резервоара, за да не задръстите помпата. Резервоарът има и колелца като тези на пътническите куфари и разгъваща се дръжка, с които да може да придвижите цялата система, а не да се мъчите да я носите. Има и удобна, малка статична дръжка, с която може да се вдигне и да се остави в колата или някъде другаде. Вече споменах и допълнителната мрежа, която служи като отделение за съхранение на аксесоарите.

Завършвам с аксесоарите. В комплекта имаше батерия тип фенер (с капак за отвора), две зарядни за стена за батерията, захранващ кабел за помпата с букса за автомобилна запалка, пистолет с регулираща се струя, маркуч за високо налягане, накрайник с четка, накрайник тип „душ пита“, дребни резервни части (пружини и уплътнения).

Няма да се спирам на всеки отделно, но ще спомена по-важните:

Батерията е може би най-интересното решение. Освен за автономен ел. източник, може да служи и за фенер, и за зареждане на други устройства през USB интерфейс (отворите са защитени с гумено уплътнение). Към нея има и капаче, което се затваря херметически, когато я използвате като фенер – отворът е като женски конектор на автомобилна запалка. При пробата ми осигури около 25 минути непрекъснато пръскане с пистолета – достатъчно, да се изчистят 2-3 замърсени байка. Тук искам да отбележа другия недостатък на продукта – нямат зарядно за автомобил, което ви ограничава да зареждате батерията само към ел. мрежа, към агрегат или да търсите адаптери. Не се съмнявам, че разбиращите от електроника могат да си изведат нужните кабели за напрежение и да ги вържат към нужните накрайници, но все пак заводски не се предлагат такива.

Друг аксесоар, който сметнах, че може да е интересен, е маркучът и по-специално накрайниците му. Слагането им е съвсем просто – само се натискат към конектора. Махането или по-точно „отключването“ им става, като се дръпне навън един притягащ пръстен на пружина и той отключва зъбците. Разбира се, не се съмнявам, че ще се намерят хора, които ще могат да си направят нещата „както те си знаят“.

Пистолетът не е нищо особено – качествена изработка, с метален спусък. Има допълнителен пистолет, който се продава отделно, с резервоар за препарат (на цена около 18 евро). Също така има и четка (и тя е отделен аксесоар) с резервоар за препарат.

Завършвам с плюсовете и минусите на продукта:

Плюсове

  • Напълно автономна система за почистване с мощност на струята до 10 бара налягане (регулира се от пистолета от концентрирана струя до разпръскваща).
  • Възможност за връзване към други водоизточници и ел. мрежа.
  • Автономна помпа (с размери от около 30/10/10 см).
  • Метален мотор на помпата.
  • Качествена изработка.

Минуси

  • Липса на алтернатива за зареждане на батерията.
  • Няма адаптери за ел. източник, когато се използва без батерията, освен този за автомобилна запалка.
  • Трябва винаги да си носите адаптера за градински маркуч, ако искате да използвате алтернативен водоизточник (включен в комплекта).

В заключение ще спомена, че при първото почистване бързо се свали малкото гняс, която имах, но през зимата не е толкова показателно, защото след карането калта обикновено още е рядка и размекната. Като се постопли след някой и друг месец, ще видя как се справя с по-сериозна кал, като тази в Лозенската планина…

One Response to “Първи впечатления: Портативна водоструйка Aqua2Go PRO”

  1. Цветанка Андреева

    Тази водоструйка изобщо не си заслужава парите.. Просто не работи

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>