Световни ендуро серии 2016, 8 кръг – този път и с българско участие

Сесил Раванел и Ричи Рууд са шампионите в Enduro World Series 2016. Трима българи участваха в последния кръг, за жалост само един от тях завърши без проблеми.

По традиция Световните ендуро серии завършиха във Финале Лигуре, намиращо се на италианската ривиера. Надяваме се традиция да стане и българското участие там – засега имаме две гостувания, като първото бе през 2015 г., след като Иван Колев спечели билет за участие като награда във витошкото ендуро състезание. Излишно е да казваме, че тогава Ванката се завърна не само силно впечатлен, не само доволен от участието си, но и мотивиран да кара там отново.

През 2016 г. това стана факт, като този път състезателят на Ram Bikes не беше сам. Компания му правеха неговият съотборник Боби Крумов и Добромир Добрев от Enduro Warriors/Pulse Cycles. Иначе казано, във Финале Лигуре караха тримата най-добри български ендуро състезатели за 2015 година, подпомогнати този път от своите спонсори.

И макар че тримата юнаци подходиха към надпреварата внимателно, т.е. желанието им бе да карат и да завършат, чак след това да мислят за конкретен резултат, 2016 година отново се показа като много каръшка по отношение на българските участия в чужбина. След първия ден и тримата фигурираха в класирането, като най-отред беше Иван Колев. След втория ден обаче в таблицата остана само Добри – на 154 място при мъжете. На Ванката и Боби не им провървя.

Тук ще отворим скоба, за да припомним, че Добри замина за участие още в седмия кръг на EWS, но за жалост там падна и не можа да завърши успешно. Сега обаче именно той имаше по-добър късмет и името му фигурира в класирането, браво!

Боби Крумов е бил повален от силен грип  в събота срещу неделя, затова не е бил в състояние да кара втория ден.

Най-каръшко обаче бе участието на Ванката. Позволяваме си да го цитираме направо от стената му във Facebook: „Етап 1 – 167 място със спукана гума от средата на етапа; Етап 2 – 205 място със спукана гума от началото на етапа; Етап 3 – 125 място; Етап 4 – 121 място; Етап 5 – 144 място с падане; Етап 6 – Не знам. Спуках гума в средата на трасето и дадох най-доброто от себе си до края на етапа, но поради това бордът на външната гума се сряза и не можах да продължа към Етап 7, което ме изключи от крайното класиране.“

Лесно е да се види, че в етапи 3 и 4, където Ванката не е имал проблеми, резултатите му са добри – около средата на класирането, което при такова ниво и конкуренция не е никак лошо. Ако ви е интересно, състезателят на Ram Bikes публикува и един видеоклип от тренировките по Етап 1: https://www.facebook.com/ivan.kolev.96780/videos/vb.628259657/10154676470424658/?type=2&theater. Няколко неща правят впечатление в това видео: първо, на места дори през камерата пътеката изглежда стръмна, което значи, че на живо ще да е била почти отвесна; второ, всички сме виждали как кара Ванката в България – за да му се налага понякога почти да спира до нула, значи си е таковало таковата; трето, 9 минути каране и това дори не е е най-дългият етап… Пак по информация от него, всички етапи са били нови, с изключение на последния от 2015 г., а състезанието е било още по-трудно.

След всичко това още веднъж поздравяваме Добри за успешното завършване на състезанието, благодарим на Ванката за интересната информация, която сподели, и пожелаваме на него и на Боби повече късмет следващия път, а на първенците в Българските ендуро серии повече възможности за такива участия в чужбина!

Сега към по-тривиалните подробности за последния кръг от Световните ендуро серии…

Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro) спечели първата си шампионска титла в Enduro World Series, Ричи Рууд (Yeti/Fox Shox) стана първият мъж, който печели сериите в две поредни години, а две легенди в планинското колоездене – Никола Вуйо (Lapierre Gravity Republic) Ан-Каролин Шасон (Ibis Cycles Enduro Race Team) обявиха оттеглянето си от спорта. И ако това не е достатъчно, Мартин Мейс (GT Factory Racing) постигна първата си победа в кръг от EWS!

Стартирайки високо в Лигурските планини, 400-те участници се състезаваха в рамките на два дни и 7 етапа по изсушените от слънцето пътеки, водещи право към изкушаващата средиземноморска вода долу.

При мъжете Мартин Мейс заяви ясно намеренията си през първия ден, спечелвайки всичките три етапа. След още една етапна победа в неделя, белгиецът благоразумно намали скоростта и заложи на сигурно и безаварийно каране и тази тактика му се отплати с първа победа в категория мъже-елит на Световните ендуро серии. Последното уточнение е важно, защото преди 2-3 години, Мейс редовно оглавяваше класирането при младежите, така че въпрос на време бе да покаже силата си и при мъжете.

На 17 секунди зад него завърши Ричи Рууд, което бе повече от достатъчно, за да триумфира като победител в сериите за 2016 г., което в дисциплината ендуро е равносилно на титлата световен шампион.

Постоянството в карането на Нико Лау (Cube Action Team) през целия уикенд му донесе третото място, като той спечели и последния етап в неделя.

След състезанието Мартин Мейс заяви: „Много съм надъхан от победата!“ Чаках я толкова дълго, че съм супер щастлив и за отбора ми GT, и за спонсорите ми, и за всички хора, които ме подкрепяха през годините.“

Не по-малко доволен бе и Ричи Рууд: „Да поведа от началото на сериите и да завърша днес на второ място, спечелвайки крайното класиране, е просто чудесно! В това състезание играех на сигурно, но и много се забавлявах. Това беше шансът ми да направя дубъл и успях. В момента мисля само за няколкото седмици почивка, които се задават. „

При жените резултатите от състезанието съвпаднаха напълно и с крайното класиране, отразявайки напълно закономерно един силен сезон, доминиран от Сесил Раванел, но с все по-ясни домогвания към първото място от страна на Изабеу Кордурие  (SUNN) и все по-чести качвания на подиума от Анита Гериг (Ibis Cycles Enduro Race Team).

Както обикновено, можете да проследите цялото състезание чрез видео-репортажа от организаторите:

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>