Световни ендуро серии 2016, 7 кръг

Първа победа за Сам Хил в кръг от EWS и поредна за Сесил Раванел


Седмият кръг от Световните ендуро серии за 2016 г. ще бъде запомнен като моментът, в който Сам Хил спечели първата си победа в тази дисциплина. Другата новина, свързана с него е, че не само до края на 2016 г., но и през следващия сезон Сам ще набляга основно на такова каране, а резултатът във Валберг, Франция дава гаранции, че можем да очакваме интересни стартове и сериозно представяне от австралийската легенда в спускането.

photo: Enduro World Series ©

От самото начало се очакваше това състезание да е епично и драматично. Една от многото причини за това бе прогнозата за времето, доста апокалиптична, която предизвика отмяна на пролога в петък и на втория етап в събота. И макар че обещаните бури така и не се развихриха, дори и с отменените етапи надпреварата бе повече от сериозна – 7 етапа, 1600 м изкачване, 2500 м спускане и разстояние 51 км. Към всичко това можем да добавим и много разнообразен, на места уникален терен.


photo: Enduro World Series ©

Много бяха обратите в надпреварата, различни бяха победителите в отделните етапи, но в обобщен вид битката за първото място при мъжете бе между две легенди в спускането, представители на две последователни поколения в тази дисциплина – Никола Вуйо (Lapierre Gravity Republic), който доминираше DH сцената в последното десетилетие на 20 век, и Сам Хил (Chain Reaction Cycles Paypal), чиито най-големи успехи бяха през първото десетилетие на настоящия. И макар че Сам започна сезон 2016 в качеството си на DH състезател, 2-3 пробни участие в ендуро сериите показаха, че той се справя там доста добре, форматът му хареса и наскоро австралиецът обяви, че няма да кара в последните кръгове от СК, защото иска да наблегне на подготовката си за ендурото. Резултатът не закъсня! Двамата с Вуйо се движеха много близо във времената си при първите няколко етапа, но постепенно Хил надделя, натрупвайки по няколко секунди тук и там. В крайна сметка общото му време е с почти 10 секунди по-добро… което всъщност изобщо не е голяма разлика за такъв ден!


photo: Enduro World Series ©

Вуйо за пореден път демонстрира таланта си и доказа, че може да е ветеран, но ветеран в отлична форма! В догонващ режим спрямо тези две легенди бе младокът Джес Меламед (Rocky Mountain Urge bp), който успя да се пребори за третото място.


photo: Enduro World Series ©

За водача във временното класиране Ричи Рууд състезанието във Валберг не бе най-успешното, макар че американецът успя да запише етапна победа. В края на деня обаче той бе седми, което въпреки всичко увеличи преднината му, защото основният му съперник, Дамиен Отон, приключи още по-зле (13 място, най-лошото му класиране тази година) и спечели по-малко точки.


photo: Enduro World Series ©

След състезанието Сам Хил заяви: “Чувството е страхотно! Опитвах се да не мисля за преднината си и да атакувам всеки етап поотделно. Нико ме държеше нащрек през целия ден – знаех, че имам малък аванс и се опитах да карам без грешки. За мен бе голяма цел да спечеля едно от тези състезания и това, че вече постигнах тази победа, е чудесно.“


photo: Enduro World Series ©

При жените Изабеу Кордурие (SUNN) започна деня с етапна победа и го завърши с други две, но Сесил Раванел (Commencal Vallnord Enduro) бе по-бърза не само в четирите етапа по средата, но и в крайното класиране за деня. Инес Тома (Canyon Factory Enduro Team) бе третата на подиума.


photo: Enduro World Series ©

С победата си Раванел вече е недостижима в класирането за сериите и макар че тази година превъзходството ѝ в категорията бе очевидно, Кордурие и още няколко участнички трупат опит и дават все по-добри резултати, така че може би догодина ни очаква по-оспорван сезон и в тази група.

Българинът Добромир Добрев също се бе отправил към Валберг, но не виждаме името му в класирането и за момента нямаме информация дали е участвал в състезанието.

Сериите се отправят към последния си кръг във Финале Лигуре, Италия, на 1-2 октомври, където също ще участват български състезатели. И където официално ще бъдат обявени и наградени победителите за сезон 2016.

Не пропускайте подробния видеорепортаж от Валберг:

http://www.enduroworldseries.com/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>