Sram Guide RS

Щом приключих с пробата на Sram DB5, веднага преминах към следващия продукт за тестване – по-скъпите четирибутални спирачки Sram Guide RS, използвайки същия велосипед и дори същите дискове Centerline. В този смисъл настоящата статия може да се разглежда като продължение на ревюто за спирачките от серията DB, но в посока високия клас продукти от линията Guide.

Продукт: Хидравлични дискови спирачки Sram Guide RS
Размер:
Тегло: 385 грама по данни от производителя (предна с директен монтаж, вкл. диск 160 мм)
279 грама – предна спирачка с преходник и болтове за него, без диск и без скоба за кормилото
Цена: 250 лв. (за спирачен лост + спирачен апарат, без диск и преходник)
Продължителност на ползването: 2 месеца / 630 км
Продуктът е ползван съвместно с: Велосипеди Ram AM.One 27.5, Ram Trail 1, дискове Centerline 180 мм

Преди да споделя впечатленията си, нека ви представя набързо цялата линия спирачки Guide. Това са нови модели от Sram, идващи с обещанието, че са излекувани проблемите, които много потребители имаха с моделите Elixir и Trail. Именно от втория модел Guide взима четирибуталния спирачен апарат (респективно, ползва същите накладки), но го комбинира със съвсем нови спирачни лостчета, включващи няколко ключови технологии – по-голям обем на резервоара за спирачна течност, който помага да се намали ефекта от прегряване на флуида; защита от вредното влияние на въздух в спирачките чрез специална мембрана, която пропуска евентуално образувалите се мехурчета в едната посока, така че да ги отведе извън системата; изцяло ново бутало в спирачния лост; нова точка на захващане между буталото и лоста, която осигурява повече спирачна сила и по-добра модулация; SwingLink технология при повечето модели, за която ще стане дума след малко.

В зависимост от наличните настройки и някои от споменатите детайли, в момента серията Guide включва четири модела: 
– Guide R (200 лв.) е с външен реглаж на отдалечеността, но без технологията SwingLink
– Guide RS (тестваната от мен, 250 лв.) е с външен реглаж на отдалечеността и включва технологията SwingLink
– Guide RSC (330 лв.) е с външен реглаж на отдалечеността, SwingLink технология и реглаж на контактната точка
– Guide Ultimate бе представена през тази година (2015) и все още не се предлага в България. Повече за нея можете да прочетете тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/products/news/3335-products-news-2015-sram-guide-ultimate-centerline-x.

Трябва да направя и уточнението, че пробата се проточи на практика върху два велосипеда. След като покарах известно време тестовия Ram AM.One, получих за тестване от българския производител друг модел, Ram Trail, който също беше с такива спирачки, така че и с тях започнах отначало. На всичкото отгоре с трети тестов велосипед, Oryx E-160, имах възможността да пробвам и модела RSC, така че и за него ще споделя няколко думи. Първата проба обаче (върху Ram AM.One) ми позволи да направя директно сравнение между Guide RS и караната преди това DB5, която сама по себе си е доста добър и приятен продукт. Колко по-добра можеше да е Guide RS?

Ще го кажа направо – монтирайки чисто новите, напълно неразработени спирачки Guide RS на мястото на DB5, те от самото начало спираха по-силно, при това запазвайки отличната модулация, с която вече бях свикнал. Движението на лостчето бе все така леко, може би дори се искаха още по-малки усилия за натискането му (доколкото изобщо е възможно), а в същото време спирачките отвръщаха със солидно усещане за спирачна мощ, при това много лесна за контролиране, плавно увеличаваща се. По принцип е доста трудно да се направят спирачки, които хем да са достатъчно силни за всяка ситуация, хем да не са хапливи при стискане, но с Guide RS Sram са постигнали точно това. Откъм спирачна сила наистина не мога да си представя какво повече бих могъл да желая – със 180 мм дискове Guide (и RS, и RSC) нито веднъж не ми се сториха недостатъчни, независимо от наклона, продължителността на спускането и интензивността на спирането. Не усетих да прегряват, да се втвърдяват, да омекват или по какъвто и да е друг начин да променят усещането си. И отново ще кажа, че тази сила идва бързо, но плавно – дотолкова, че ако ги пробвате просто с натискане на място на паркинга, няма да усетите и половината от нея.

Това по-добро представяне спрямо DB5, която, пак казвам, също ми хареса много и не е никак слаба, се дължи не само на четирибуталния спирачен апарат с две двойки срещуположни бутала, като всяка двойка е с различен диаметър – 14 и 16 мм, но и на технологията SwingLink. Зад това име се крие специално проектиран лостов механизъм, предаващ натиска от ръкохватката към хидравличната система. Благодарение на формата му прилагането на спирачната сила започва почти веднага след натискане на лостчето, т.е. почти няма празен ход, но в същото време силата е плавно дозирана, така че да не идва отведнъж, а да се увеличава с увеличаване на натиска. Или иначе казано, технологията SwingLink позволява хем прилагането на спирачната сила да започне по-рано, хем да остане с отлична модулация.

Освен мен още един човек покара доста тестовия Ram Trail, отделно съм говорил и с други собственици на такава спирачка, предимно технични карачи, обичащи спусканията, и досега от никого не чух лоша дума за качествата ѝ. Като цяло мненията могат да бъдат сведени до обобщението: спира много, спира приятно, контролируемо и не тежи много. Някои от тях карат с такива спирачки вече почти година и засега не са имали проблеми от типа на течове, въздух и други подобни, но наблягам, че това е само косвена информация. Моята лична проба с продължителност 2 месеца няма как да даде представа за надеждността на спирачката в дългосрочен план, но от друга страна, вече отбелязах, че на практика съм карал три различни комплекта Guide и при нито една от тези общо шест спирачки нямах каквито и да е проблеми, нито дори фабрично останал въздух, което все пак говори за постоянство в качествата на продукта.

Като стана дума за трети комплект, вече казах, че той бе част от окомплектовката на тестов велосипед и имаше допълнителна настройка на контактната точка, т.е. беше най-скъпият наличен на българския пазар модел – RSC. Като качества за него мога да повторя всичко казано дотук, но искам да наблегна именно на тази допълнителна възможност за реглаж. Казано най-просто, чрез тази настройка променяте момента, в който накладките да допрат диска и да започне спирането. Ако приближите контактната точка, спирачното лостче ще има по-малък празен ход, преди да започне прилагането на спирачната сила. Ако я отдалечите, тогава лостът ще има повече празен ход, което на практика създава усещането за по-мека спирачка. От всички спирачки с подобна настройка, които съм пробвал през годините, Guide RSC има най-големия диапазон, който съм срещал. Можех буквално да я настоя да започне спирането почти веднага с натискане на спирачното лостче, а можех и да я наглася така, че да започне спирането, когато лостчето е опряло почти до ръкохватката, т.е. ефектът беше съвсем отчетлив и реален. На мен лично повече ми хареса с близка контактна точка, което в общи линии е сходно и с фабричната настройка на RS, защото дори при малък свободен ход на лостчето спирачката не беше хаплива. Освен всичко друго, при RSC оста на спирачния лост е с капсулован лагер, което предполага повече надеждност (по-малко „хлопане“) в дългосрочен план.

Теглото според данните на производителя е 385 грама, без да е посочено за каква точно конфигурация става дума. Моите измервания показаха, че се има предвид предна спирачка с директен Post Mount монтаж и 160 мм диск Centerline и че Sram не са излъгали в своя полза.

Регулаторът за отдалечеността на лостчето от кормилото е метален, разположен е на изключително удобно място и е лесен за въртене, като прави и отчетливи щраквания. Настройката е толкова лесна, че може да се прави дори и в движение!

Скобата за монтаж към кормилото е съвместима с MatchMaker X, т.е. може да се комбинира с други компоненти – команди или дистанционно лостче/бутон за вилка/кол за седалка. Позволява независим монтаж и демонтаж, които се осъществяват само с един болт, който е за ключ Torx T25 – повечето мулти-инструменти в наши дни имат такъв, защото и болтовете за диска обикновено са с такива глави.

Цената не е ниска, но говорим за продукт от висок клас, така че като цяло ми се струва конкурентна. Поради това, че границите във високия клас са доста широки, тази преценка трябва да я направят и самите потребители. На пазара има спирачки с подобни характеристики, които са по-евтини, има и такива, които са по-скъпи, така че каквото и да напиша, винаги ще е относително, но като цена Guide RS попада точно в средата между най-достъпните и най-скъпите си конкуренти.

Заключение

С ръка на сърцето мога да кажа, че Guide RS са едни от най-добрите спирачки, които някога съм карал. Предлагат изобилие от спирачна мощ за всякакви ситуации, силата им е отлично дозирана, усещането при натискане на спирачните лостчета е изключително приятно, като те самите са много удобни, особено за хора, които спират само с един пръст. Не усетих да прегряват в рамките на каранията, които направих; нямах и никакви проблеми, от каквото и да е естество. Вярно е, че по отношение на теглото не са абсолютни лидери, но при 4-бутален апарат и голям резервоар в спирачния лост Guide RS са много добри и по този критерий. Така че по всички важни за мен показатели този продукт на Sram е чудесен, затова смело го препоръчвам!

+

Много удобно и леко за натискане лостче.

Отлична спирачна сила.

Отлична модулация.

Добро тегло.

Много удобен външен реглаж на отдалечеността.

Скобата за кормилото позволява независим монтаж/демонтаж и комбиниране с други компоненти.

За контакти:
Уан АД
тел. (02) 9791828
[email protected]
www.bikelab.bg

{gallery}products_test/2015/test-2015_sram-guide-rs_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>