2015 UCI Mountain Bike World Cup, DHI#5, XCO#4 – Мон-Сен-Ан, Канада

Мон-Сен-Ан е един от първите и най-редовни домакини на кръгове от Светованта купа, особено когато става дума за Северна Америка. През 2015 г. канадският курорт отпразнува 25 години от първата СК, проведена там през 1991 г., а в същото време UCI имаше и още един юбилей – 150-и старт за СК в дисциплината спускане. По традиция обаче уикендът в Мон-Сен-Ан включваше надпревара и в другата основна дисциплина, ХСО, с четвърти кръг за тази година.

DHI, пети кръг

Финалите в спускането бяха в събота, трасето е известно със своята техничност и бруталност, а обилните дъждове за квалификацията предния ден и спорадични по време на състезанието, само добавиха още повече непредсказуемост в карането и терена. В края на деня обаче британският химн „Бог да пази Кралицата“ прозвуча два пъти, след като и при жените, и при мъжете победители станаха представители на островната държава.

Първа постигна победата Рейчъл Атертън (GT), за която това е четвърти пореден успех тази година. Без съмнение Рейчъл е в стихията си и изглежда сякаш нищо не може да ѝ се опре. Въпреки отличното време, което даде сънародничката ѝ Манон Карпентър (Madison Saracen), Атертън успя да свали цели 3 секунди и стана почти недостижима на върха във временното класиране, където има 1160 т. Емелин Раго (Франция, MS Mondraker), която пропусна финалите заради контузия при тренировките, е далеч назад със 785 т. и реално почти никоя от състезателките няма шансове да измести Атертън от челото до края на сезона (при оставащи два кръга).

Ето как изглежда класирането до пето място в Мон-Сен-Ан:

1 Рейчъл Атертън Великобритания GT FACTORY RACING 5:03.674
2 Манон Карпентър Великобритания MADISON SARACEN FACTORY TEAM +3.417
3 Мириам Никол Франция COMMENCAL / VALLNORD +3.617
4 Тане Сийгрейв Великобритания FMD RACING +4.620
5 Миранда Милър Канада +11.763

При мъжете класирането изглеждаше напълно непредсказуемо – от една страна, сезонът е много силен и оспорван, от друга, няколко от фаворитите имаха контузии в по-ранните кръгове, а и сега, в Мон-Сен-Ан, паданията при тренировките и квалификацията доведоха до интересен стартов списък, в който Ааарън Гуин (САЩ, Specialized), водач във временното класиране, стартира 20 позиции преди последния. Така че той бе един от първите, които направиха впечатляващо каране по хлъзгавото и коварно трасе и завърши с време, което изглеждаше обещаващо за подиум. Пет души по-късно обаче Лоик Бруни (Франция, Lapierre Gravity Republic), втори във временното класиране и също с падане в квалификацията, успя да свали повече от 4 секунди и това се оказа почни най-доброто време за деня. Почти, защото Джош Брайсленд (Великобритания, Santa Cruz Syndicate), един от последните участници на старта, финишира с тънката разлика 2 десети от секундата и най-сетне счупи „каръка“, който го гони от Световното първенство през 2014 г., където раздроби глезена си, и в първите кръгове за 2015 г., които му донесоха още няколко травми. Струва си да отбележим, че в долната част на трасето Лоик Бруни не можеше да използва веригата си заради някакъв блокаж около предния венец – в противен случай може би той щеше най-сетне да постигне първата си победа в СК, но в спорта няма „може би“. Третото място остана за Трой Броснан (Австралия, Specialized), който бе най-бърз в квалификацията, но на финалното спускане завърши с 25 хилядни(!) след Бруни.

Така във временното класиране нещата се „затегнаха“ още повече, тъй като Гуин има 839 т., но Бруни е само с 25 т. по-малко, а и Грег Минар е съвсем наблизо със 769 т. Реално всеки от тях има шансове да завърши сезона с победа.

1 Джош Брайсленд Великобритания 4:22.156
2 Лоик Бруни Франция LAPIERRE GRAVITY REPUBLIC +0.200
3 Трой Броснан Австралия SPECIALIZED RACING +0.225
4 Грег Минар ЮАР +2.555
5 Марсело Гутиерес Колумбия GIANT FACTORY OFF-ROAD TEAM +2.845
6 Марк Уолъс Канада DEVINCI GLOBAL RACING +3.504
7 Аарън Гуин САЩ SPECIALIZED RACING +4.903
8 Дани Харт Великобритания MS MONDRAKER TEAM +5.336
9 Брендан Феърклоф Великобритания GSTAAD-SCOTT +5.951
10 Джордж Браниган Нова Зеландия TREK WORLD RACING +6.465

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-518/downhill-finals

ХСО, четвърти кръг

Като стана дума за история, първата Световна купа в Мон-сен-Ан през 1991 г. е била именно в дисциплината крос-кънтри, с която в неделя приключи тазгодишния кръг. Както и при спускането, трасето за ХСО в канадския курорт изобилства от камъни и корени и е едно от най-трудните за годината. ХС състезателите имаха малко повече късмет с времето – не ги валя дъжд, но в горските участъци пътеките все още бяха кални и хлъзгави.

При жените Йоланда Неф (Швейцария, Stoeckli) постигна третата си победа за сезона, което я превръща в основен фаворит за победителка в крайното класиране. На този етап обаче преднината ѝ все още не е толкова голяма – Неф има 900 т., а Гун-Рита Даале Флеся (Норвегия, Multivan Merida) е със 790 т. Именно норвежката бе единствената, която в началото се опитваше да догони Неф, която се откъсна с около 30 секунди преднина още в първата обиколка. Във втората Катерин Пендрел (Luna) настигна Гун-Рита, но само за да я остави и да започне преследване на водачката. Неф обаче в един момент беше на повече от минута пред съперничките си – въпреки огромните усилия, които Пендрел положи (в последните три обиколки времената ѝ бяха най-добри), тя не успя да стопи напълно тази разлика и завърши с половин минута след швейцарката.

Самата Йоланда Неф трудно повярва, че е победила и обясни защо: „Това беше може би най-лудото състезание в живота ми. Сутринта припаднах, ударих си главата в пода и изпаднах за няколко секунди в безсъзнание. Изобщо не бях сигурна дали ще стартирам днес. Паднах във всяка една от обиколките, което не е съвсем нормално за мен. Просто е невероятно, че победих.“

1 Йоланда Неф Швейцария STOECKLI PRO TEAM 1:28:15
2 Катерин Пендрел Канада LUNA PRO TEAM +0:34
3 Паулин Феран-Прево Франция RABOLIV +1:09
4 Емили Бати Канада TREK FACTORY RACING +1:56
5 Гун-Рита Даале Флеся Норвегия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +2:22

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-519/cross-country-women.

При мъжете за пореден път се разигра „битката“ между Нино Шуртер (Швейцария, Scott Odlo) и Жулиен Абсалон (Франция, BMC). Този път обаче победител излезе швейцарецът – колкото и да е странно, след три втори места това е първа победа за него този сезон. Шуртер атакува още в началото, Абсалон и още няколко човека успяха да се „навържат“ на опашка зад него, но при следващата сериозна атака само французинът имаше сила да продължи гонитбата, така че двамата редовни съперници отново се бореха в челото, пред всички останали. И както обикновено, бореха се до последната обиколка. При една от поредните атаки на Шуртер обаче Абсалон просто вече нямаше сили да отговори и се примири с второто място. Трети остана друг швейцарец – Флориан Фогел (Focus).

Заради сравнително лошо класиране на Ярослав Кулхави (Чехия, Specialized), който завърши а 13 място, Нино Шуртер оглави временното класиране в сериите с 850 т. Чехът е зад него със 740 т., а съвсем близо зад него е и Абсалон със 710 т.

1 Нино Шуртер Швейцария SCOTT-ODLO MTB RACING TEAM 1:27:19
2 Жулиен Абсалон Франция BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +0:14
3 Флориан Фогел Швейцария FOCUS XC TEAM +1:35
4 Ралф Наф Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +1:44
5 Стефан Темпие Франция BH-SR SUNTOUR-KMC +1:57
6 Матиас Флюкигер Швейцария STOECKLI PRO TEAM +2:46
7 Лукас Флюкигер Швейцария BMC MOUNTAINBIKE RACING TEAM +2:47
8 Мануел Фумик Германия CANNONDALE FACTORY RACING XC +2:58
9 Ондрей Цинк Чехия MULTIVAN MERIDA BIKING TEAM +3:09
10 Андреа Тибери Италия FRM FACTORY RACING TEAM +3:21

Запис от прякото предаване по RedBull.tv можете да гледате тук: http://www.redbull.tv/videos/event-stream-520/cross-country-men.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>