Георги Радев участва в третия кръг на 4X Pro Tour 2015

Напоследък толкова много български състезатели поглеждат към международната сцена и участват в престижни състезания извън страната, че не успявам да отразя всички подобни новини, а те сами по себе си са хубави, защото всяко подобно „излизане“ е ценно като опит не само за самите участници, но и за родната сцена като цяло – най-малкото показва ни къде горе-долу сме като ниво.

Снимка: Гергана Радева

През изминалия уикенд и по-специално на 18 юли в Полша се проведе третият кръг от най-престижните в момента серии по 4X, които миналата година гостуваха и в България – 4X Pro Tour. Тогава един от малкото български състезатели с афинитет към тази дисциплина, Георги Радев от True Riders, положи заедно с Concept Creative много труд за проектиране и подготовка на интересното трасе, което получи добра оценка от чуждестранните състезатели. Самият Жоро тогава се представи най-добре сред българите и натрупа доста знания и техника, карайки рамо до рамо с най-добрите в света и „попивайки“ техните коментари и впечатления.

Всички знаем обаче, че вдигането на нивото е пристрастяващо… веднъж като пробваш хубав велосипед или хубава пътека, не искаш да ги оставиш повече; веднъж като участваш в състезание от подобен клас, независимо дали е в родната ти страна, или другаде, искаш да продължиш да го правиш. И точно с тази цел Жоро и Гери Радеви предприеха в средата на юли дълго пътуване към Полша, където състезателят на True Riders се записа за участие в престижната надпревара. Тя се проведе на място, което не се наемам да произнеса на български, затова ще го напиша на латиница – Szczawno Zdroj (вероятно нещо като Ждавно-Здрой).


Снимка: Гергана Радева

За момента няма как да навляза в подробности за всичко, което Жоро е преживял в тези няколко дни – може би той ще разкаже повече като се върне, защото пътуването му продължава към следващия кръг от сериите – Яблонец, Чехия. Засега най-експресивното описание, което получих в разговор с него, е: „Жестоко е! Неописуем екшън!“.

В Полша Жоро успя да премине квалификациите и да участва във финалите, което само по себе си е достатъчен повод за радост. След това в осмина финалите българинът бе отстранен, оставайки по този начин на 25 място.

Повече информация за състезанието можете да прочетете в репортажа на Pinkbike: http://www.pinkbike.com/news/race-report4x-pro-tour-poland-2015.html, а ние ще стискаме палци за още по-добро представяне в Чехия!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>