Enduro Warriors – видеоклип от Бухово и каране+почистване

Спомням си с трепет каранията по Буховската пътека, започваща от вр. Готен и завършваща почти в селото (пардон, официално е квартал на София) – преди десетина години за мен и приятелите ми това бе едно от първите и най-хубави открития по склоновете на Стара планина откъм Северната дъга. Тогава пътеката беше в отлично състояние, тясна, но много скоростна, със страхотни завои, и това осигуряваше огромни дози адреналин при всяко каране по нея. Не беше рядкост да я посещаваме по 3-4 пъти в рамките на един сезон и да искаме още и още…

След това моторджиите и ATV-истите (пътеката си беше направена от тях, няма как да се спори по въпроса) явно станаха по-активни, в резултат на което пътеката се изрови доста, стана не само по-трудна, но и много по-опасна, заради високата скорост в комбинация с изненадващи участъци с наноси от камъни или с опасни улеи. Заради тези рискове и заради множество нови открития в същия район (Желява, Сеславци, Локорско и т.н.) постепенно изоставихме Буховската пътека и аз лично не съм карал по нея от няколко години.

И внезапно следващият видеоклип, публикуван от Enduro Warriors и отразяващ карането им там с AM/ендуро прототипа на Ram Bikes, ме върна много бърза във филма със заглавие Бухово:

Оказа се обаче, че това не е познатата ни отпреди пътека, а е друга, пак започваща от върха, но следваща друго било. Сами виждате обаче, че тя изглежда не по-малко забавна!

Има по нея няколко участъка, обрасли/препречени от храсти и тръни, поради което Enduro Warriors са насрочили за 1 март 2015 г. каране с почистване на пътеката. Всеки желаещ е добре дошъл, а за повече информация копирам съобщението им от Facebook:

„В неделя 1.03.2015 планираме да посрещнем баба Марта, комбинирайки полезното с приятното, като поизчистим пътеката от връх Готен и след това я пуснем на чисто. Срещата е в 10.00 ч на мястото, където обръщат рейсовете в горната част на Бухово. 
Като чистене предвиждаме рязане на клони и храсти, както и отстраняване на по-големи и неудобни камъни. Инструментите е по-добре да са компактни – малки ножици и триони, за да можем все пак и да се спускаме необезпокоявани от стърчащи дръжки. Имаме няколко инструмента в повече за тези, които нямат собствени. Всеки е добре дошъл да помогне и покара. 
Планът е да избутаме по пътеката, чистейки, и да се спуснем обратно. Спускането започва от 1300 м и завършва на около 700 м, като дистанцията е около 3,5 км и е наситена с много скорост, разнообразни завои, скални участъци и изненади.“

Желаещите да се включат е добре да драснат един ред в тази тема: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=48&t=171151

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>