Enduro World Series 2014 – последен кръг във Финале Лигуре, Италия

Заключителният кръг на световните ендуро серии се проведе още в началото на месец октомври, но заради други новини и събития от България едва сега ми остава време да преведа информацията, предоставена за медиите от организаторите на сериите. Както винаги, има и страхотни снимки, дело на Мат Раг.


Джаред Грейвс и Трейси Моузли са ендуро шампионите за 2014 г.

Световните ендуро серии 2014 създадоха много истории през изминалата година, но може би никоя от тях не може да съперничи на случилото се във Финале Лигуре. Не само, че бяха „коронясани“ шампионите за 2014 г., но видяхме и едно от най-забележителните завръщания в историята на планинското колоездене.

С италианската Ривиера като декор за награждаването Джаред Грейвс (Yeti/Fox Shox) и Трейси Моузли (Trek Factory Enduro Race Team) бяха провъзгласени за световни ендуро шампиони за 2014 г. Това бе завършек на седем кръга в шест държави и общо 14 състезателни дни, в които драмата продължи до последно. По-специално, при жените победителката в крайното класиране стана ясна в последния етап на този последен кръг – по-напрегнато от това едва ли би могло да бъде.

Трейси Моузли започна състезанието с крехка преднина от 80 точки пред Ан-Каролин Шасон (Ibis), което означаваше, че британската състезателка трябва да завърши най-малко на второ място, ако иска да спечели сериите. Шасон обаче печелеше етапите поред, а сънародничката ѝ Сесил Раванел (GT Pulse Session) беше много близко на трета позиция, което увеличи напрежението за Моузли до краен предел. Развръзката дойде в последния етап – Шасон спечели и него, но Трейси успя да задържи второто място и с това да приключи начело в крайното класиране. Тя заяви, че този втори сезон е бил значително по-труден от първия и че за нея тази победа има много по-голяма стойност, тъй като е по-трудно спечелена в постоянната борба с Ан-Каролин Шасон.

При мъжете състезанието бе съвсем различно, но колко емоция имаше и там! Постоянството на Джаред Грейвс през сезона му бе осигурило солидна преднина във временното класиране, така че всеки финал на по-добро от 23-то място му осигуряваше победата. Австралиецът постигна това без никакви затруднения. Всъщност той завърши не просто в топ 20, а на втора позиция – какво по-добро потвърждение за класата му. 

Челната тройка в сериите бе допълнена от Дамиен Отон (Devinci/Alltricks.com) и Джъстин Лиов (Trek Factory Enduro Race Team). И двамата проявиха страхотно постоянство през сезона и макар да не бяха на подиума във всеки кръг, бяха винаги достатъчно близо, за да натрупат солиден брой точки. 

Победителят във Финале Лигуре обаче бе изненада за всички и за него самия – Фабиен Барел (Canyon Factory Enduro). И не че отличното му каране някога е било новина, но след като счупи гръбнака си в Чили по време на първия кръг само пет месеца по-рано, французинът се завърна блестящо в последния и спечели с преднина 8 секунди.

„Самото завръщане към състезанията днес е голяма победа за мен, а когато видях, че водя в класирането, просто не можах да повярвам. Невероятно е, трудно ми е да опиша чувствата си, но аз вложих всичката си страст и сърце в този уикенд. Подкарах велосипеда си едва преди три седмици и си мислех, че ако изобщо се добера то топ 20, ще е страхотно – победата все още ми изглежда просто нереална.“

При младежите Себастиан Клакин направи страхотен сезон и  заслужи първото място в крайното класиране, а при ветераните всички стартове бяха доминирани от Примоз Странчар. 

С колоездачи като Трейси Моузли и Джъстин Лиов, не е учудващо, че Trek Factory Enduro Race Team излезе победител в отборното класиране. На второ място остана Rocky Mountain Urge BP, а Yeti/Fox Shox е трети. 

Пълни резултати, видеоклипове и друга информация за сериите можете да намерите на www.enduroworldseries.com . 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>