Pamporovo Bike Cup 2013 – 22 юни, квалификация

Чудесното време в Пампорово, отличната организация от Concept Creative и невероятното каране на десетки спускачи допринесоха за още един страхотен ден по трасето на Pamporovo Bike Cup 2013.


Днес в играта се включиха още няколко закъснели участници, но какви само: Андрей Цолев (с нов велосипед), Дан Станбридж (Великобритания, Dirt Norco), Алекс Бонд (Великобритания, Nukeproof) и Емир Дейвис (Великобритания, записан към отбора на Ram Bikes).

Всичко протече стриктно по графика, а изненади в резултатите не липсваха, както не липсват и предпоставки за размествания и още изненади утре на финалите. В следващите редове ще разберете защо.

При жените Илинда Евтимова (Gravity) най-после пристигна в Пампорово (в петък все още я нямаше), но дали заради по-малкото тренировки по трасето, или просто защото конкуренцията между нея и Ани Томева (Свободно измерение) вече е на равностойно ниво (надявам се, че точно това е причината), именно състезателката от Златица спечели квалификацията с около 3 секунди преднина. Дали Илинда ще успее да обърне нещата утре? До миналата година почти нямаше как да се зададе подобен въпрос в категория жени, а сега той е повече от резонен.

 

При ветераните Добри Добрев (Champion Racing Team) оглави класирането, но един гръцки участник – Костас Калочеретас – е само на секунда зад него, а още три по-назад е и Любомир Тодоров (Drag).

Никола Христов, който изглежда е преминал в отбора на Drag, без изненада даде най-добро време при твърдаците. Разликата между него и всички останали е толкова голяма (около 20 секунди), че единственият въпрос е с колко Никола ще успее да подобри времето си утре, като се има предвид, че днес не е карал на максимума си. Не е рядкост да виждаме от него времена като на хората с меки колела, така че…

Всичко може да се очаква и при юношите (15-16 г.), където най-бърз засега е Микаел Памукчиев (Underground Riders), следван от Мартин Томов и Пресиян Нанев (Champion Racing Team).

Някои доста силни български състезатели имаше и в отворената категория Мъже 17+. Типичен пример е Димитър Гайдов (True Riders), който е с най-добър резултат от квалификацията. След него се наредиха Георги Георгиев и Павел Козарски , но в тази група има също участници от Гърция и Румъния, които също може да поднесат някоя изненада утре. Със съжаление трябва да съобщя, че един от основните претенденти тук, младият Иван Гиргинов (Gravity), по време на сутрешните тренировки падна и контузи лошо ръката си, така че остана извън надпреварата.

Безспорно най-силната категория, и поради това най-интересна, е Мъже UCI 17+. Иначе казано, състезателите с лиценз към Международния колоездачен съюз. Освен повечето от най-бързите български спускачи, тук попадат и повечето чуждестранни състезатели, а някои от тях карат наистина впечатляващо. Най-бързият българин тук зае пето място – това е Росен Ковачев (Gravity). Мартин Бочуков (Ram Bikes) го гони по петите само с половин секунда изоставане, на шеста позиция.

Четвърти в UCI класа остана Дан Станбридж (Великобритания, Dirt Norco), но нека не забравяме, че той едва днес започна да кара по трасето, така че има накъде да подобрява представянето си.

За разлика от него, гръцкият състезател Андриотис Константинос (Alpinestars Planet bikes) вчера разцепваше мрака през целия ден с почти свръхзвукова скорост и това ми даде повод да го спомена специално в краткия репортаж от тренировките в петък. Имайте предвид, че времето 2:19.77 минути не е най-доброто, което Андриотис може да даде, тъй като разбрах, че в най-стръмния участък е имал сблъсък с дърво и падане, което значи, че и утре той ще бъде основен претендент за най-високото място на подиума.

Втори е добре познатият у нас Алекс Бонд, който тази година кара за Nukeproof. Едва ли с думи мога да кажа нещо повече, отколкото се вижда на горната снимка… Бонд е просто един от най-бързите по трасето!

Още по-бърз обаче, поне в квалификацията, бе напълно непознатият у нас и каращ днес за първи път на българска земя британец Емир Дейвис. Както вече отбелязах, редом до името му като отбор стои Ram Bikes, а времето, което той даде, бе 2:17.34 минути.

Пълните резултати от квалификацията можете да видите тук: https://www.facebook.com/events/356921357751109/permalink/388664007910177/

Утре ще бъде много интересен ден!

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>