UCI отложи налагането на правилото за забранените състезания

Ако случайно не знаете за какво става дума в заглавието, ето едно бързо напомняне с материал от началото на седмицата: https://mtb-bg.com/index.php/other/sportnews/2166-sportnews-130408-uci .

Недоволството, изразено от много състезатели и организатори, изглежда е имало ефект, защото в четвъртък Международния колоездачен съюз разпространи изявление, в което се казва:

„UCI се вслуша в отзивите от многобройните ангажирани групи и от тези, които се чувстват засегнати от строгото и моментално налагане на правило 1.2.019 и свързаните с него санкции. Затова UCI реши да отложи строгото прилагане на правило 1.2.019 през 2013 г. с очакването, че всички ангажирани лица и групи (националните федерации, организаторите на състезания, отборите и състезателите) ще използват това време, за да обсъдят и приемат всички необходими мерки за пълно налагане на правилото през 2014 г.“

Дотук добре! Това изявление показва, че UCI все пак не иска да тръгне срещу една голяма част от хората, занимаващи се под една или друга форма със състезателна дейност в планинското колоездене. Същевременно краят на изявлението недвусмислено сочи, че след няколко месеца, когато наближи сезон 2014, може отново да се изправим пред същата ситуация. Много от критиците на правилото искат то не просто да бъде отложено, а да бъде изцяло променено или преразгледано, което пък UCI очевидно не смята да прави на този етап. Така че тепърва предстои да видим как ще се развият събитията, но ако не друго, отсрочката поне дава повече време за дебати и търсене на работещо решение, включително и за евентуална промяна в твърдата наглед позиция на Международния колоездачен съюз.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>