Още повече български състезания ще носят точки за ранг-листата на UCI през 2013 г.

Балканска купа в Пампорово (крос-кънтри и спускане), плюс още едно състезание по спускане от клас 2 на UCI там, ще допълнят събитията в Сопот и Боровец.

Иначе казано, засега календарът на международния колоездачен съюз (UCI) с включени в него български мероприятия изглежда така:

Сигурно помните, вече съобщихме, че догодина Сопот и Центъра за екстремни спортове Шамбала ще са домакини на Европейското първенство по спускане и 4Х от 4 до 7 юли. С това обаче добрите новини не свършват.

Откритият тази година Велопарк Пампорово през 2013 г. е записал цели две състезания, категоризирани по системата на UCI. Първото ще е в дисциплината спускане, клас 2 на UCI и e насрочено за 22-23 юни.

По-късно, в средата на септември (14-15) отново в родопския курорт ще се проведе и Balkan Bike Cup (Балканска купа) – категорията отново е UCI Class 2. Особено добра новина е, че в това второ пампоровско събитие ще има и състезание по крос-кънтри – това ще е първата такава надпревара в България, носеща точки за ранг-листата на UCI. Очаква се това не само да помогне на българските състезатели да придобият (някакви или повече) точки, но и да привлече доста участници от съседните държави, което неминуемо ще вдигне нивото на каране и се надяваме да е добро начало за по-често гостуване на чужди ХС атлети в българските състезания.

Добри новини има и по отношение на Боровец – традиционното юнско състезание там ще е на 29-30 юни и през 2013 г. ще е UCI Class 1. Вече добре знаем какво означава това – повече точки, повече и по-добри чуждестранни състезатели!

Както виждате, в трите седмици от 22 юни до 7 юли DH календарът е много силен и изцяло запълнен. Близостта в датите на събитията едва ли е случайна. Смеем да предположим, че замисълът е да бъдат улеснени и насърчени повече чуждестранни участници да дойдат не само за едно от тях, а за всичките накуп, и да прекарат повече време в България.

Единствената „липса“ в календара е Shambhala Open Cup, която през 2012 г. бе UCI Class 1, но през 2013 г.  организаторите ще направят пауза в провеждането на това състезание, тъй като ще трябва да подготвят инфраструктурата за двете големи прояви по-късно – споменатото Европейско първенство  и Световния шампионат по парапланеризъм.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>