Супермаратон Ком-Емине 2012 – 5 септември

Ден девети: Върбишки проход – с. Снягово


Предпоследният етап се превърна в един от най-драматичните, най-трудните и най-интересни етапи в състезанието. Донякъде очаквано, може би, но не чак в такива размери.

За начало, нека отбележа, че в него се включва и прословутият участък Върбишки – Ришки проход, където не един и двама последователи на маршрута Ком-Емине са се губили здравата.

Райко имаше сигурни данни, че в момента частта между горско стопанство „Елешница“ и Ришки проход е непроходима заради множество нападали дървета, така че днес маршрутът на състезанието заобикаляше от север в подножието на планината през няколко села и включваше доста асфалт. Поради това всички очакваха това да е доста бърз етап, но не се оказа точно така. Първо, защото той бе удължен спрямо първоначалните планове. Те предвиждаха спане някъде около с. Дъскотна, но с цел приближаване до морето и облекчаване на последния етап, организаторите решиха лагерът да бъде разположен малко по-нататък, в близост до с. Снягово.

Към това се добави и факторът объркване на маршрута – почти всички сред първите петима финиширали всъщност не бяха го уцелили съвсем точно, поради което днес километражите им отчетоха дистанция около 100 км. На горната снимка Николай Коев показва къде точно са объркали пътя, докато обсъждахме премеждията им под сянката на самотно дръвче около финала.

Вчера, а днес още повече, местата, през които минавахме, станаха все по-източно… щях да кажа източнородопски, но май точното би било източнопланински – ниски и обли върхове, храстовидна растителност, каменисто-песъчливи пътища, тръни и жега.

В тези условия най-бърз днес бе Николай Коев от клуб „Исполин“. За него това бе и първа самостоятелна етапна победа, след като в първия ден той финишира пръв, но заедно с Фьодор Драголов.

Големият обрат днес бе изоставането на Николай Георгиев, който водеше в последните няколко дни. Сутринта той отново бе излязъл начело в първите 20-30 км, но след това не е успял да улучи най-бързия вариант на маршрута и се е набил в трудно проходими и доста по-трудни участъци от съперниците си. На практика дори е трудно да се каже, че е объркал маршрута, защото той е минал по туристическата маркировка. Но това не бе най-бързият и не бе единственият позволен път.

За да разберете горното, ще трябва да обясня правилото за най-бързия път, което се прилага в супермаратона. На всеки е ясно, че организаторите с екип от само няколко души няма как да подсигурят маршрут с дължина 600-700 км с ленти, постове и т.н. А в същото време има много места, където вариантите за преминаване (дори маркираните такива) са повече от един. Специално тук, в източните части на Балкана, билото е съвсем ниско и на много места има удобни слизания към селата наоколо и придвижване по черни и асфалтови пътища в подножието на планината. Затова при липсата на възможности за контрол изкъсо и при реалната възможност някой дори по погрешка да се озове в подножието, се прилага правилото за най-бързия път – Райко изрично показва и обяснява всички варианти, включително кой според него е най-бърз и удачен, а състезателите вече сами преценяват откъде да минат (стига да улучат верния път). За съжаление днес Ники Георгиев нямаше късмет с навигацията и това му коства час и половина изоставане спрямо Николай Коев и повече от час спрямо преследващата го група.

А преследвачите бяха трима и финишираха в пакет – Александър Василев, Цветомир Младенов и Фьодор Драголов (Drag). Между другото те, както и Николай Коев, също са объркали пътя, само че поне е било в подножието на планината, така че не са били изправени пред трудно проходими участъци.

Днешното класиране преобърна хода на състезанието, като изведе Федята далеч напред с почти час преднина пред Ники Георгиев. От друга страна Цецо също се приближи значително – само на 17 минути. Каквито и прогнози да ми идват наум за утре, вече не бих ги написал, защото очевидно в тази надпревара всичко е възможно и всеки резултат е предпоследен.

Вероятно има още много за отбелязване в днешния ден, но за съжаление сме на бивак без ток и батерията на лаптопа ми неумолимо привършва. Затова ще трябва отново да се насоча към временното класиране, а утре очаквайте включване и с крайните резултати.

Иво Стамболиев (маратонецът) все още не е финиширал – към 20:00 ч беше в района на Дъскотна. За него днешният ден май е най-дълъг и най-труден, включително и заради проблеми с ахилеса на единия крак, които се появиха още вчера или онзиден. Въпреки това Иво продължава мъжки и всички се надяваме, че ще успее да завърши благополучно утре на нос Емине.

Супермаратон Ком-Емине 2012

Временно класиране – 05.09.2012 г.

Име Време
1. Фьодор Драголов 47:07 ч
2. Николай Георгиев 48:04 ч
3. Цветомир Младенов 48:21 ч
4. Александър Василев 51:38 ч
5. Николай Коев 52:42 ч
6. Стилян Стоев 58:35 ч
7. Станимир Ангелов 61:32 ч
8. Анатоли Георгиев 66:31 ч
9. Мирослав Ангелов 70:15 ч
10. Мануела Дренска 82:32 ч
11. Атанас Минев 87:13 ч
Иво Стамболиев (пешеходец) Още не е финиширал

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>