Супермаратон Ком-Емине 2012 – 29 август

Ден втори: хижа „Тръстеная“ – Ботевградски проход

„Никога повече няма да карам сам в горта по тъмно!“ – това сигурно си го написах 1000 пъти върху черната дъска, в която се бе превърнало съзнанието ми между 5:30 и 6:00 ч, подсичайки вр. Издремец по един черен път, за който май знаехме само аз и дивите животни.  Изглежда обаче още утре ще трябва да наруша това обещание…

Както и да е, днешният репортаж ще е кратък поради това, че лагерът ни не е електроснабден, а батерията на лаптопа ще ми трябва и за утре. Освен това се оказа, че нямаме и вода, тъй като чешмата, заради която Райко бе избрал мястото за бивак, точно днес е в ремонт. Без майтап!

Етапът не беше твърде дълъг (около 65 км), но със сигурност бе по-тежък от вчерашния, особено заради изкачването към вр. Мургаш. Това си личи и по времената, дадени днес – най-доброто е на Фьодор Драголов (Drag) – 4:45 ч. На три минути след него завърши Николай Георгиев. След вр. Издремец, където ме настигнаха, двамата все още се движеха в пакет, но след това Фьодор  е успял да дръпне напред по баирите, Николай пък е наваксвал при спусканията.

Сутринта Николай Коев (Исполин) се движеше близко зад тях, но днес късметът му изневери и след няколко спукани гуми той завърши чак на шеста позиция с почти половин час изоставане.

На трето и четвърто място, но само със секунда разлика, завършиха Александър Василев и Цветомир Младенов.

По този начин временното класиране става все по-завързано, а възможностите за интересни обрати все повече. Фьодор води с поне десетина минути, но това не е много на фона на още осем дни и доста труден терен, които се задават. Николай Коев със сигурност ще се опита да навакса загубеното днес, а и би трябвало да познава Централен Балкан по-добре от всеки друг в това състезание.  Между неговия съотборник Стилиян Стоев, от една страна, Александър Василев от друга и Цветомир Младенов също ще има борба, като дори не е ясно за кои позиции – може би от четвърта нататък, а може и за по-горни, тъй като днес ясно се видя как лошото стечение на обстоятелствата може да те върне значително назад и никой от лидерите не е застрахован.

Дори човек като Станимир Ангелов (Стампата), който е минавал Ком-Емине, успя да се обърка на едно място (подведен и от местен пастир) – заедно с Анатоли Георгиев те  навъртяха поне няколко излишни километра и финишираха чак на 7 и 8 място.

За да не е съвсем постно, ето още няколко снимки от днес:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>