Национален шампионат по планинско колоездене 2011 – DHI/XCO – ден 1

Даниел Петров стана шампион на България в дисциплината крос-кънтри, но най-доброто време бе на Уоутър Клепе. Анелия Карагьозян защити титлата си при жените, а спускачите отново тренираха в облаци прах за финала в неделя.


Така може да бъде представен възможно най-кратко първия ден от Националния шампионат по планинско колоездене в двете „най-стари“ дисциплини – спускане и крос-кънтри. А ето и малко повече подробности в хронологичен ред:

Времето до 15 ч бе отредено за тренировки. Още в първите метри на трасето състезателите покриваха всичко наоколо с облаци прах или самите те караха в такива, вдигнати от карачите пред тях.

Веднага след първия ляв завой в гората имаше нов участък – реално бе променена секция с дължина около двайсетина метра, но това бе увеличило значително сложността й.

Така за хората с фотоапарати имаше достатъчно материал, а за участниците повод да се връщат многократно, докато овладеят най-добрата линия.

Тя бе отгоре по корените, но успешното й преминаване изискваше поне средна скорост и отличен контрол, тъй като страничният наклон непрекъснато тласкаше велосипеда към долната част на пътеката.

А там дебнеха дълбока дупка, напречен корен и близкостоящо дърво – те не даваха никакъв шанс за бързо преминаване на хората, попаднали в капана.

Други падаха още преди него.

И докато много от хората с двойно окачване „бедстваха“ още в тази начална отсечка, някои от асовете в категория твърдаци показваха нагледно как трябва да се минава.

Скоро след това неидентифициран състезател на True Riders разтърси с мощен удар дървото, зад което предвидливо се бях скрил. В общи линии няколко часа минаха по този разнообразен начин – едни минаваха, други ставаха и отърсваха праха от себе си.

Днес не се мереше време, но и без друго е ясно кои са фаворитите за медалите. При мъжете основният такъв е Росен Ковачев (Drag Racing), особено в отсъствието на Дидар Амин, който напоследък успява да даде най-близки времена до неговите.

Друг от основните конкуренти на Росен се контузи днес – за щастие не фатално. Става дума за Руси Славов от Чета++, който удари яко хълбока си и се наложи да се върне надолу с лифта.

Разбира се, не бива да забравяме и Стивиан Гатев (Mountain Hill), Любомир Недялков (Shockblaze), Иван Колев (Ram Bikes), Димитър Гайдов и Георги Радев (True Riders), Тодор Киров (Kona), Ники Стоянов (Drag), Калин Рахнев (Чета++) и още поне няколко души, които ще се включат в микса за класирането при мъжете на финала.

При юношите нещата са още по-зеплетени, с таланти като Константин Димов (Shockblaze), Асен Стратиев (Kona), Христо Тодоров и няколко състезатели на Чета++, борещи се за първото място.

Ева Димитрова (Чета++) и Илинда Евтимова (Drag) карат все по-впечатляващо по трудното трасе, като от отделните участъци не личи някоя от двете да е осезаемо по-бърза. Досега Илинда все пак успява да „дърпа“ поне няколко секунди на Ева, но дали и в неделя ще е така?

В късния следобед курортът бе окъпан от кратък дъжд, така че утре може би няма да се получават кадри като горния.

Засега прогнозата е по-скоро за хубаво време, макар че не е изключено дъждът да се завърне отново следобед – а ако някои от тези корени се намокрят обилно… не ми се мисли!


В 16 ч бе даден стартът в дисциплината крос-кътри. Участваха около 40 души в няколко категории.

От предварителната информация за трасето очаквах то да е по-скоро лесно, но това се оказа вярно само за някои от участниците. Изкачването започваше директно по една от пистите с лек наклон – лек за скиори, но не и за изкачване с велосипед. След това участниците продължаваха по черния път към двореца „Ситняково“, но преди да стигнат там, се отклоняваха надясно към пистите  и продължаваха със спускане по отвореното едва преди 1-2 седмици трасе №8, което е доста скоростно, с много ритмични секции. Завършекът отново бе по същата писта.

Всяка от групите трябваше да направи по три обиколки с дължина около 9 км. Това си бе доста сериозно изпитание не само за жените и юношите, но и за доста от останалите участници. За мен лично по-доброто решение би било мъжете да правят поне 4 обиколки, а жените и юношите по две, като се спазва и правилото за приключване на състезанието при затваряне с обиколка, но съдиите от БКС явно бяха на друго мнение.

Както можеше да се очаква, пръв на междинната контрола пристигна белгиецът Уоутър Клепе (Vivelo), следван плътно от съотборника си Даниел Петров (един от изявените ни шосейни състезатели).

Трети зад тях се движеше Тодор Ангелов (КК „Лястовица“). Това класиране в групата мъже 24-35 г. се запази до края, като в рамките на трите обиколки Уоутър увеличи преднината си с няколко секунди, а Даниел Петров също подсигури второто си място. Всъщност за него това означаваше и златен медал, тъй като Уоутър като чужденец няма право да участва в класирането за националния шампионат.

Бронзовият медал при мъжете бе спечелен от Бойко Танчев (Мамут). На горната снимка го виждате в компанията на Десислав Неделчев (КК „Лястовица“) – двамата се движеха близо един до друг през по-голямата част от състезанието. Десо завърши пръв в кетегорията юноши 17-18 г. След него финишираха Георги Георгиев и Румен Стоянов (КК „Алекси Николов“).

При най-младите (15-16 г.) победител стана Добрин Лиловски от КК „Алекси Николов“, следван от Владимир Русенов и Кристиян Дянков.

При жените победителката сащо е от варненския клуб „Алекси Николов“ – Анелия Карагьозян защити титлата си, което не е изненада, при положение че от 2-3 години състезателката от Шумен на практика няма конкуренция в ХС стартовете. Нейни подгласнички станаха две млади участнички от габровския клуб „Исполин“ – Анита Денизова и Деница Дянкова.

„Исполините“ се представиха отлично и в категория ветерани (36+), където Николай Коев грабна първото място. Следваха го Анатоли Георгиев (Балкантурист) и Николай Костадинов от Зарата.

За първи път в националния шампионат имаше и категория мъже 19-23 г. Там най-бърз бе Петър Петров, следван от Стилян Стоев (Исполин) и Венелин Миронски (Мамут).

Пълното класиране можете да изтеглите ТУК.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>