Мартин Марков взе участие в 24 часов маратон по спускане

На 15-16 август 2009 г. състезателят на Drag Мартин Марков взе участие в една твърде интересна надпревара – 24 часов маратон по спускане „Race The Night“ в Bikepark Zau[:ber:]g, който се намира в курорта Семеринг, Австрия. Марто участва в четиричленен отбор, който се е класирал на 14-то място.

 

Регламентът на състезанието е простичък – участниците стартират в стил „Льо Ман“ (общ старт, но без велосипеди, при което състезателите трябва с тичане да стигнат до возилата си и да ги подкарат надолу по склона), след което започват да правят спускания по трасето. Всеки може да кара колкото пожелае, да почива когато прецени и т.н. Целта е да направиш колкото се може повече спускания в рамките на 24 часа. Участието е индивидуално или отборно (по двойки, четворки и шесторки), като във втория случай всеки тим си избира стратегия – кой от членовете му кога и колко да кара. В даден момент по трасето може да има само по един представител от отбор.

Марто първоначално мислел да участва индивидуално, но негов приятел в Австрия (Руен  Иванов, който е автор на снимките в тази статия) го свързва със свои познати, които се записали като отбор „bicistellos“, но в един момент останали без четвърти човек и участието им щяло да пропадне. Затова българският състезател се съгласява да се включи към техния тим. 

„Един от най-интересните моменти беше самият масов старт“, разказва Марто. „Първо всички се втурнахме нагоре по склона към колелата си, след това пистата се изпълни с хора, спускащи се към първия завой, където всички се събираха като във фуния“. 

След това започват дългите часове със спускания и качване с лифта. „В рамките на един час правех средно по 6 спускания“ – казва Марто. Първоначалната схема, която прилагат, е всеки да кара по един час. За жалост още в 14 ч (т.е. два часа след старта) отборът им остава с човек по-малко, след като един от австрийците пада достатъчно лошо, че да се охлузи неприятно и да почупи байка си. Тогава останалите трима променят схемата и всеки започва да кара по два часа. Въпреки, че довършват състезанието в тричленен състав, „bicistellos“ се класират на 14-то място сред четворните тимове, което е по-високо от средна позиция. Общият брой спускания на отбора е 157, а чистото време за каране – около 10 часа. Най-голям дял в този резултат има именно Марто, който е направил над 50 спускания по трасето. 

На въпрос не му ли е омръзнало в един момент, той отговаря: „Не, от един момент нататък научаваш трасето перфектно и навсякъде знаеш точно откъде и как да минеш. В последния си час каране дотолкова бях изчистил всяка линия, че успях да направя седем спускания, вместо обичайните шест.“

Между другото, както виждате и от снимките, за разлика от нормално DH състезание, тук участниците не са сами по трасето. „Задминавахме се непрекъснато, не само в първите часове, а дори и през нощта“, уточнява Марто. Като споменах за тъмните часове, пътеката е била осветена от мощни прожектори, подобно на ски-пистите през зимата, така че не е имало никакви проблеми да се кара по същия начин, по който и през деня.

От снимките и клиповете, които видях, самото трасе изглежда доста скоростно, с прави участъци и виражи, не липсват и сериозни скокове. На места километражът на Марто е отчел над 55 км/ч.

Още по-интересно е положението при индивидуалното класиране, където победителят Даниел Тула е направил 161 спускания с чисто каране 9 ч и 53 мин. Това прави над 500 км спускане в рамките на едно денонощие! 

Марто се зарича, че догодина  ще участва направо със съотборниците си от България, което би могло да им осигури още по-добро класиране. Но дори като оставим настрана състезателния характер на проявата, „Race The Night“ изглежда е нещо, в което си струва човек да участва заради забавлението и предизвикателството към самия себе си. 

{gallery}events_world/old/news00760_pics{/gallery} 

Галерия с още снимки от състезанието можете да видите в сайта на  Bikepark Zau[:ber:]g на адрес:
http://bikeparksemmering.at/de/bikepark/galerie/bikepark-events/3.24h-downhill–race-the-night–pwd-by-almdudler/

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>