Split Pivot – новото окачване на Дейв Уигъл

Да, правилно сте прочели! Същият този Дейв, който разработи DW Link, разкри подробности за нова система на задно окачване, с която се е занимавал от години, запазвайки я в пълна тайна.

Името Split Pivot в превод означава (нещо като) „раздвоена ос” и се отнася за задната става на окачването, свързваща стойките на веригата и на седалката. Главната особеност е, че за ос на тази става служи оста на задното колело. Това според Уигъл позволява силите, породени от действието на спирачката, да бъдат изолирани и да не влияят върху окачването.

Тъй като най-близкият досегашен аналог са системите от типа faux bar, при които имаме четири стави, но реално задното колело се движи само около една от тях, а останалите служат за моделиране на коефициента на окачването и други негови характеристики, Split Pivot предлага най-сериозни предимства именно спрямо тях. На практика и тук задното колело се движи по окръжност с център главната ос (условно да приемем, че тя е в близост до средното движение), но ако е истина, че съвместяването на задната става с оста на задното колело води до изолиране на силите от спирачката, това би премахнало една от най-сериозните, даже бих казал основна, забележка към едноставните окачвания (включително тези от типа faux bar). Според Уигъл така ще могат да се използват всички положителни страни на една добре разположена главна става, като поведението при спиране бъде разглеждано отделно, така че да не пречи на работата на окачването.

Предвижда се да има три варианта на задна ос – 12мм проходна (с болтове или с възможност за монтаж/демонтаж без инструменти с помощта на ексцентриков лост) и стандартна 10мм с QR за вертикални уши.

Очаква се първите велосипеди със Split Pivot окачване да се появят в края на 2007г. и през 2008г. Скоро вероятно ще бъдат обявени и производителите, с които Уигъл е сключил договори за внедряване на новото окачване. Вероятно е излишно да споменавам, че е подадена и заявка за патент.

На новата система е посветен и специален сайт:
www.split-pivot.com

Дясно: Разрез на задната става при Split Pivot

Коментари във форума

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>