Начало Пътеки По пътеките МТБ-БГ представя инициативата "Любими пътеки"
МТБ-БГ представя инициативата "Любими пътеки"
Написано от Любомир Ботушаров    Петък, 06 Януари 2017 15:31    Печат

Пътеките са нишките, която ни свързват като планински колоездачи в една пъстра черга, изтъкана с камъни, корени, почва и скали. По пътеките се запознаваме, по тях се радваме, там понякога падаме и ставаме, научаваме или забравяме, спортуваме и се забавляваме, живеем едни от най-хубавите си моменти!


Няма лоша пътека, макар че има толкова различни. Няма лоша пътека, но има някои, които са по-добри, по-любими, а може би просто по-удобни. Каквото и да ни влече към тях, струва си да им обърнем внимание - и ние като медия, и вие като читатели и като ползватели. Струва си да говорим за тези пътеки, да ги показваме, да ги споделяме, за да им се радваме още повече, за да караме още по-често, за да следваме тези нишки, които ни водят в приключението планинско колоездене.

Затова решихме да започнем една инициатива, която нарекохме "Любими пътеки". Това не е конкурс или надпревара, макар че ще има и такива елементи, но чисто приятелски, абсолютно безкористни. Може би е най-точно да кажем, че това е една игра, в която каним всички, и чиято крайна цел е повече хора да споделят удоволствието от карането по пътеките, които в един или друг момент са обект на повишено внимание. Игра, в която се надяваме, че победители ще сме всички!

Каква е идеята?

Започваме с една нова тема във форума, която ще служи като фокусираща леща за тази игра: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=186990.

В тази тема всеки ще може да споделя по най-различни начини своето каране по една или друга пътека. Много от тези начини са свързани пряко или косвено със споделяне на информация и "зарибяващи" материали в рамките на MTB-BG.com, други използват удобството на социалните мрежи, а трети се изчерпват само с едно мнение във форума. Никой не е задължен да прави нищо, но ако идеята ви хареса, колкото по-активни и споделящи сте, толкова по-добре ще е за всички. Всеки от начините, изброени по-долу, ще носи определен брой точки. Броят от тези точки ще определя резултатите в играта. Всеки играч, т.е. всеки потребител, може да участва по един или повече начини.

Начините за участие:

1. Представяне на нова пътека чрез пътепис, фотоистория, видеоклип или маршрут/GPS следа на страниците на MTB-BG.com - носи от 5 до 20 точки.

Всеки автор, който ни изпрати подобен материал, може да публикува линк към него в темата "Любими пътеки". Най-важното е статията да включва нова пътека и понеже това е от голяма полза за всички ни, то носи (потенциално) най-голям брой точки. Авторът сам определя колко точки да получи новата пътека (минимум 5, максимум 20) според това колко му е харесала. Самият автор във всички случаи получава 20 точки.
Ако материалът не включва нови пътеки, т.е. такива, които не са били публикувани до момента като маршрут, GPS следа, пътепис или видео, тогава ще попадне във втория начин за участие.

2. Статия (пътепис, фотоистория или видеоклип) или албум в галерията на МТБ-БГ (10 или повече снимки) от пътека, която вече е била публикувана в някоя от рубриките на сайта, т.е. не е съвсем нова за аудиторията - носи 10 точки.

Типичният пример за подобно участие ще бъде, ако ни изпратите материали за публикуване от Витоша, Локорско, Желява, от трасетата в байкпарковете и изобщо от която и да е популярна вече пътека за каране. Тук попадат и маршрути или GPS следи, които са нови (като комбинация от пътища и пътеки), но не включват нови пътеки. Макар че подобно участие носи по-малко точки, очакванията са, че тъй като тези пътеки се карат често и от много хора, те могат да съберат достатъчен актив, ако каращите по тях решат да споделят каранията си по приятен и полезен за аудиторията начин. Ако по някаква причина материалът не отговаря на редакционните ни изисквания, т.е. не може да бъде публикуван в сайта, достатъчно е потребителят да го публикува на подходящо място във форума, за да се зачита. Зачита се и в случаите, когато авторът държи изрично да го публикува във форума, а не в сайта.

3. Отделни снимки в галерията - всяка снимка носи по 1 точка

Има се предвид публикуването (или изпращането за публикуване) на отделни снимки в галерията на МТБ-БГ. Ако са до 9 броя, те обикновено няма да бъдат обособени в албум, но всяка от тях ще носи по 1 т. за пътеката, на която е заснета.

4. Връзка (линк) към видеоклип, фотоалбум или някакъв вид статия/публикация от потребителя в друг сайт (социална мрежа, личен блог, друга медия и т.н.), без тези материали да са публикувани в MTB-BG.com - носи 3 точки

При такова участие играчът няма никакъв ангажимент към МТБ-БГ и единственото, което трябва да направи, е да сподели някаква своя активност от друго място, свързана с конкретна пътека. В тази категория влизат и споделяния на резултати от Strava или други подобни приложения.

5. Подкрепа чрез обикновено мнение в темата, без нужда дори да е карана наскоро пътеката - носи 1 точка

Всеки потребител ще има право един път месечно да изброи в темата пет любими пътеки за този месец. Всяка от тях ще получи 1 точка. Пътеките може да са такива, които са му любими по принцип; такива, за които се е сетил в момента; или пък такива, които водят във временното класиране и по този начин той/тя иска да ги подкрепи. Тъй като това участие не изисква нито реално каране по пътеката, нито някакво друго усилие, освен написването на няколко реда текст, то носи най-малко точки, но пък може да се окаже най-масово?

Важно уточнение:

За участието по точки 1, 2 и 3 всеки потребител може сам да напише мнение в темата, след като материалът вече е публикуван в MTB-BG.com, но ако забрави или не му се занимава, ние ще присъждаме точките и служебно, тъй като проследяването на тези публикации е изцяло под наш контрол. По т.1 точките, които ще се присъждат служебно, са 15.

Участието по точки 4 и 5 зависи изцяло от потребителите, т.е. те трябва сами да публикуват мнение в темата, защото ние няма как да следим всичко и всеки. ;)

Резултати

След края на всеки месец ще бъде излъчвано следното класиране:

1. Любима пътека на месеца - тази, която е събрала най-много точки по описаната система за участие.

2. Любител на пътеките - закачлива "титла", която ще присъждаме  на най-активните потребители, т.е. тези, които са допринесли най-много за любимите си пътеки.

В края на декември или началото на януари ще бъде излъчено и класиране за годината:

1. Любими пътеки за годината - топ 10

2. Най-големи любители на пътеките - топ 10

Награди няма да има, поне на този етап. Причините са две: първо, няма как да знаем дали инициативата ще спечели интереса на аудиторията; второ и по-важно, не искаме да вкарваме "користен" елемент в играта, а тъкмо обратното - искаме участието да се основава на интерес и любов към пътеките и на желанието да споделяме преживяното по тях с други планински колоездачи.

Реклама

Допълнителна информация и уточнения

Пътеките трябва да са на територията на Република България. Разбира се, с голямо желание и интерес публикуваме и материали от карания в други държави, така че такива са добре дошли в МТБ-БГ, но тази инициатива е фокусирана върху българските пътеки.

Зачитат се само активности/публикации, направени в съответния месец. За участията по т.1, 2 и 3 се гледа моментът на публикуване на материалите, а не момента на каране. Например: ако ни изпратите статия за каране, което е било през 2016 г., но е описано/публикувано чак през февруари 2017 г., точките за него ще се броят за месец февруари. За участие по т.4 се гледа моментът на публикуване на материалите, т.е. ако публикувате някъде материали от каране през месец януари, но се сетите да ги споделите в темата чак през месец март, те няма да участват в класирането. Участието по т.5 си е фиксирано в съответния месец.

С един материал може да се участва само веднъж.

Служителите на МТБ-БГ могат да участват с материали в класирането за пътеките, т.е. да допринасят за резултатите на една или друга пътека, но не и в класирането за "Любител на пътеките", т.е. за активност на потребителите.

За материали, които са дело на редакцията, едно каране ще се зачита само веднъж. Това означава, че ако от едно каране публикуваме и фотоалбум, и пътепис, и маршрут, тези три материала ще се зачитат като един по отношение на съответната пътека. Това обаче не се отнася до други автори и потребители - при тях всеки отделен материал ще носи точки за автора си и за пътеката, защото по този начин се увеличава приносът за всички нас.

Байкпаркове, велоклубове  и организатори на събития могат да участват наравно с всеки друг потребител в класирането за пътеките, като ни изпращат за публикуване снимки, репортажи от състезания/събития, видеоклипове и други материали. 

Търговците също могат да участват на такъв принцип, като предоставят подобни материали за публикуване, с което могат едновременно да увеличат присъствието си в МТБ-БГ и да си създадат по-добър имидж.

Информация за това по какви начини можете да изпращате материали за публикуване в MTB-BG.com (т.е. участие по т.1, 2 и 3) можете да намерите тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.

Ако има желаещи да играем, започваме!

Тъй като тази инициатива започва точно през зимата, когато се кара по-малко (може би?), първият период за класиране ще обхваща не един, а три месеца - от 1 декември 2016 г. до 28 февруари 2017 г. В този период всеки ще може да публикува в темата не само активности от януари и февруари, но и от декември 2016 г. На тази база дори започваме с едно пилотно класиране (ще го видите в темата), което, разбира се, може да претърпи доста промени в рамките дори на един месец, ако се появят достатъчно на брой активни играчи.

От март нататък ще важат правилата на играта така, както са описани горе.

Ако имате някакви "организационни" или "идейни" предложения във връзка с играта, може да ги споделите в темата. Ако се наложи, може дори да бъдат отделени в друга тема. Респективно, ако някоя идея ни хареса повече от нашата, може до пролетта дори да направим промени, кой знае... Важното е да е интересно, забавно и полезно!


Add this to your website

Коментари

Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 15:49 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори