Крупник 2

Това каране доста се различава от първия маршрут над Крупник, който публикувахме наскоро. Всъщност веднага ще призная, че настоящият никак не се получи идеален, тъй като заради търсенето на една предполагаема пътека се озовахме за кратко сред бодливи храсти и стръмни дърварски пътища – преживяване, което за много хора би било излишно. А може би не?

Със сигурност една от характеристиките на този маршрут е, че е малко приключенски. Макар и съвсем леко, той навлиза в пущинака и ако се чувствате комфортно на такива места, няма да се уплашите от подобна лека форма на храсталясване. Друг е въпросът дали има смисъл от упражнението, затова в GPS файла има и алтернативна следа през вр. Смолни връх до вр. Машин преслап, която е препоръчителна за хората, които предпочитат по-чисто каране, без бутане и носене през шубраци и стръмни горски склонове.

Като стана дума за GPS, за това каране той е силно препоръчителен, въпреки че се постарах да опиша маршрута с всички подробности към момента, т.е. към ноември 2012 г. Буквално след няколко месеца обаче някои места може вече да изглеждат различно…

Колкото и парадоксално да звучи, най-големи проблеми с навигацията ще имате при спускането. И не защото пътеката не е ясна, а защото има твърде много пътеки! Аз преброих (и отразих) поне 15 отклонения от основната за маршрута пътека. Тя е и една от главните в района, макар подобно твърдение да е много условно. Та ето каква е историята с тази пътека: според историческите сведения това е първата пътека над Крупник, която усети върху себе си грайферите на колоездачни гуми. Велосипедът принадлежеше на моя добър приятел корояд Щуров, който има всички основания да се гордее с титлата „откривател на Крупник“. Скоро след това той се накани да ни води по тази пътека в рамките на едно дълго каране, само че поради бързане, притиснати от залязващото слънце, нацелихме друга от десетките пътеки по склона и с тази не успяхме да се запознаем. А според Щуров карането по нея бе твърде наложително предвид игривия ѝ характер, големите камъни, дълбоките улеи, трудните завои и други такива особености. Заради това този път, при наличието на достатъчно време и въоръжен с точна GPS следа, бях решен на всяка цена да я улуча и я следвахме неотлъчно, което обаче означаваше спирания през 100-200 м за сверяване по GPS-а и описване на разклони, а също така и 2-3 връщания назад, когато виждахме, че сме се отклонили по друга пътека. Тук е голямата дилема – дали да карате стриктно по пътеката, или просто да следвате устрема си, при което е малко вероятно да минете по същата линия през гората. Моят съвет е от вр. Машин преслап по-скоро да забравите за описанието и просто да карате с кеф надолу – във всички случаи ще излезете в Крупник и във всички случаи ви очаква труден, техничен терен – пътеките там до една са с трудност Т4 и Т5. От друга страна, описаната тук пътека наистина е много, много добра и си струва човек да запомни откъде минава, за да я кара някой следващ път без спиране, оглеждане и взиране в GPS-а. Аз смятам да направя точно това при първа възможност!

Реклама

Освен спускането, различно спрямо първия маршрут над Крупник е и изкачването. То е по-заобиколно, по асфалт от с. Полена към с. Сушица и после по хубави черни пътища, които ви извеждат малко по-високо на билото. По този начин целият маршрут става малко по-дълъг и разнообразен, тъй като и по билото има каране по интересна козя пътечка, а за да не прекаляваме с асфалта, успяхме да намерим и една забавна, технична пътека от Крупник към Полена още в началото на маршрута, както и една хоризонтална пътека, следваща канал или вада за напояване в подножието на планината над с. Полена. Изобщо, получи се типично ХС каране с няколко изкачвания и спускания, по-дълги или по-кратки.

С този втори маршрут на практика заграждаме един периметър над селата Крупник и Полена, който е гъсто прорязан от пътеки и черни пътища. За мен беше важно да опиша двата основни варианта за изкачване, както и две от основните и най-хубави пътеки за спускане. Оттук нататък очаквайте и сборна GPS следа с всичко, което сме открили до момента в района, като се надяваме тепърва да я допълваме с още много данни (разбирай пътеки!). За първи карания в района обаче двата подробни маршрута (настоящия и по-ранния) могат да са ви много полезни, защото ще ви дадат общия поглед и след това, поне за хората с някакъв опит в планината, ще е доста по-лесно да пробват нови неща, дори и без да са екипирани с GPS.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с.Крупник, централен площад при черквата
Дължина: 30.94 км
Денивелация (изкачване): 1250 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, R3, Т3, Т4, Т5)
Физическо натоварване: средно, КФН=7
Продължителност: 3-4 часа (с по-бързо темпо), 5-7 часа (с почивки и бавно темпо)
Вода: 3 л
Храна: За цял ден.
Терен:
– асфалт – 5.6 км
– черни пътища – 15.7 км
– пътеки – 9.6 км

Таблица на маршрута
Легенда и упътване за използване на таблицата

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): route084_Krupnik.zip

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Снимки от карания по маршрута, направени от Димитър Щуров, Камен Котев, Уоутър Клепе и Любомир Ботушаров:

{gallery}trails_routes/route084_pics{/gallery}

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>