Осогово Ендуро 2018 | GPS следа

Ако сте гледали клиповете от ендуро състезанието в Осогово и обичате пътеките – особено тези, при които хем има скорост, хем не липсват и технични елементи – няма как да не ви се е докарало над Кюстендил! И ако не сте били участник в цитираното събитие, тази GPS следа и описанието към нея ще ви даде необходимите насоки да намерите и „изръчкате“ всичките пет етапа.


Снимка: Драгомир Стефанов

И все пак, нека започнем с нещо визуално. В тези три видеоклипа можете да проследите виртуално петте етапа с почти всички подробности, което после може да ви помогне при карането на място:
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/6200-trails-video-2018-osogovo-enduro-blue-rock
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/6195-trails-video-2018-osogovo-enduro-milan-dimov
http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/trails-video/6186-trails-video-2018-osogovo-enduro-petar-jelev

Реклама

А иначе за пътеките – предимно бързи, някой би казал почти лесни, но това е измамно. Карайте ги бавно и в по-голямата си част те няма да ви затруднят. Отпуснете спирачките и тогава ще видите, че нещата започват да се случват доста по-бързо и реакциите и уменията ви трябва да са на ниво! За някои хора именно скоростта и възможността за агресивно каране ще бъдат най-хубавото, а за други привлекателен ще е фактът, че все пак могат да бъдат минати и от хора със средни умения – няма някакви брутално трудни и грубиянски участъци.

Тъй като записах следата по време на тренировките, когато се качвахме с автомобили, някои от трансферните етапи ги добавих по карта, но мисля, че отговарят на тези, които бяха маркирани.

Имайте предвид, че пътят от Кюстендил до хижа Иглика е и дълъг, и стръмен, и досаден, така че ако има начин, спестете си го! Един такъв начин е да се организирате с няколко коли, като оставяте една-две долу, за да качат после шофьорите. Друг начин е да ползвате такси, за да си вземете колите. Трети вариант е да ползвате такси, за да ви качи с велосипедите. В Кюстендил има поне едно-две таксита с велобагажници – ето телефоните на две от тях (благодарение на Божидар Петров): 0894219676 и 0888593202. Дори по време на самото състезание този трансфер (от града до хижа „Иглика“) беше с МПС-та. Но ако някой е много мераклия, може и да го извърти с велосипеда.

Чешми по пътеките не забелязах, но има в населените места, при хижа „Иглика“ и по някои от трансферите. Хижата не работи, така че за храна ще трябва да разчитате на заведения в Кюстендил.


Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.


 


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Етап 1 | 3.8 км | R2, T4
Това е най-дългият етап, с начало от хижа „Иглика и край в с. Грамаждано. Тръгва се по черен път и в началото съвпада с етап 3 – на 400 м след началото двата етапа се разделят, като първият продължава по черен път наляво. Следващият разклон е в т.03 (1.0 км), където завиваме надясно и влизаме в гората. Тук пътят се стеснява, на места е почти като пътека. Има и червена туристическа маркировка. В т.04 (2.0 км) се отделяме от пътя с червена маркировка наляво и надолу се продължава предимно по пътека във вид на улей, която пресича на няколко места изоставени дърварски пътища. Дори на състезанието, където имаше маркировка, на едно място много хора се заблудиха, така че е силно препоръчително да следите GPS-а редовно (при всяко излизане на черен път). В края пътеката става най-трудна – улеят е по-стръмен и по-техничен. Завършва при първата къща, която достигнете, близо до площада в с. Грамаждано.

Трансфер 1-2 | 3.9 км | R1, R2

Изкачването към втори етап, който започва от с. Богослов, е предимно по черен път, който като цяло е приятен, но има и някои стръмни участъци, където се пригответе за бутане. От финала на етап 1 се спускаме до центъра на с. Грамаждано (т.06) и там завиваме по главната улица надясно. След 250-300 м (т.07) улицата завива наляво, а ние се отклоняваме по черен път вдясно и започваме да се изкачваме. В т. 08 достигаме висок квартал или вилна зона на Кюстендил и завиваме рязко вдясно по един много стръмен черен път – тук вероятно ще трябва да побутате. Нагоре пътят постепенно намалява наклона си, има разни дърварски отклонения, но ние следваме основния път. В края си той навлиза в с. Богослов и преминава в асфалт, а в т.09 трябва да завием рязко вляво по друга улица/черен път и да се спуснем надолу до последните къщи, където е стартът на етап 2 (т.10).

Етап 2 | 1.5 км | T3
Това беше една от най-лесните и най-къси пътеки, а също и много забавна. Започва при последните къщи на с. Богослов, първите 150 м са по черен път, след който се шмугваме надясно в гората по тясна пътека, която позволява да се спуснем шеметно надолу до един остър ляв завой, който идва малко изненадващо. След него има още няколкостотин метра, които са с повече завои, пресичаме малък поток, изкачваме се леко и достигаме края в т.11.

Трансфер 2-3 | 14.4 км | R1
Както казах, този трансфер дори в състезанието беше с камион и автобуси. За каране е протяжен и досаден, 14 км асфалт, на места стръмен. Но ако няма друг вариант, може и да го извъртите. Кара се по пътя от Кюстендил за Трите буки и хижа „Осогово“, като се отбиваме към хижа „Иглика“.

Етап 3 | 2.5 км | Т4
Трасето за спускане над Кюстендил от доста време е любимо и на някои ендуро карачи. По него има няколко страшни скока, но ако ги оставите встрани, всичко друго е не просто караемо, но и много забавно с АМ/ендуро велосипед! За състезанието обаче не карахме изцяло по трасето. Първо беше включен черният път, който отвежда до стартовата рампа – в началото той съвпада с етап 1, само че в т. 02 продължаваме направо и така достигаме (след кратко изкачване) рампата (т.12), където е стартът на същинското трасе. По него караме до края на известния „свръхзвуков“ улей – щом видите „светлина в тунела“, натиснете спирачките, защото в т.13 има остър завой наляво извън DH трасето, за да продължим по улей с шума и рохкава пръст, а след това да пресечем няколко други улея с едни резки изкачвания и спускания. Така достигаме т.14, която е непосредствено до шосето, но продължаваме още надолу по черен път, който отново преминава в пътека тип улей, за да завърши в горната част на с. Богослов (т.15).

Трансфер 3-4 | 2.5 км | R1, R2, T3
Този трансфер е изцяло надолу. От финала на трети етап се спускаме наляво по черен път между къщите на с. Богослов и излизаме в центъра (т.16), където продължаваме по асфалтовия път към Кюстендил. На 500 м под селото 3-4 завоя след него) достигаме т. 17 (1.8 км от началото), където вляво започва пътека в гората, успоредно на пътя, с червена туристическа маркировка. Тази пътека е етап 5, но и трансферът за етап 4 минава по нея до т. 18, където пътеката се спуска стръмно на един черен път – за етап 4 трябва да завием по него наляво и да караме още 400 м по равно до т. 19, където е началото на пътеката.

Етап 4 | 1.1 км | Т4
Най-краткия и един от най-бързите етапи. В началото пътеката черта е почти права линия по стръмния склон надолу, но е гладка и позволява човек да развие плашеща скорост. После завива вдясно, стеснява се, пресича едно дере и надолу има няколко по-технични участъка, като след последните достигаме финала в т.20 в горния край на Кюстендил.

Трансфер 4-5 | 4.4 км | R1, Т1
Това изкачване минава през парк „Хисарлъка“ и дава възможност да се разгледа голяма част от него, включително крепостта. От края на етап 4 продължаваме по улицата надолу, първо вляво, после вдясно и после още два пъти вдясно, докато излезем при хотел „Кюстендил“. Веднага след хотела влизаме надясно през портал и се изкачваме по края на пътеката от етап 5. Излизаме на равна площадка с черен път и продължаваме наляво. Пътят достига асфалт, където продължаваме надясно и нагоре през парка. Така се изкачваме до крепостта и входа към нея. При входа продължаваме надясно, за да се изкачим по каменна алея с червена туристическа маркировка, която ни извежда на асфалтовия път за Трите буки. Продължаваме изкачването по него, докато достигнем познатия вече старт на етап 5 (т.17).

Етап 5 | 2.2 км | Т3
Караме по познатата пътека (част от трансфера към етап 4), но при излизането на черния път продължаваме по него 10 м надясно и веднага след това пътеката тръгва стръмно вляво. В общи линии това е единственият стръмен участък в нея – цялата останала част е с лек наклон и забавни завои – кара се на пълна скорост. В тази част има и червена туристическа маркировка. В т. 21 етапът напуска туристическата пътека и се отклонява вляво по друга, която скоро тръгва стремглаво по права линия надолу – широка е и позволява страхотни скорости, стига да не ви притесняват шишарките и клоните. В долната част обаче има някои тесни промъквания между дърветата, за които трябва да намалите скоростта и да се целите прецизно. След тях в т. 22 пътеката завива рязко вдясно и преминава в равен черен път, по който достигаме над хотел „Кюстендил“. В т.23 правим рязък завой вляво и се спускаме покрай двора на хотела до финала (т.24), който е в друг ограден двор, само че изоставен.


Ако желаете да изпратите маршрут или GPS следа за публикуване в MTB-BG.com, свържете се с нас на [email protected] или използвайте някой от начините, описани тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/other/mtb-bg/4647-mtb-bg-contributors.


Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>