Гоце Делчев | Трасе за спускане и ендуро

Нека го кажа простичко – трасето над Гоце Делчев, построено от местния клуб МТБ Гоце Ендуро, е едно от най-добрите, по които съм карал! Ако се случи да сте някъде наблизо на почивка с байка си (Огняново, Ковачевица, Делчево, а защо не и специално в Гоце Делчев) и обичате техничните и игриви пътеки, не пропускайте това МТБ съкровище!

Даже ще започна с извинение, че снимките са малко и не особено добри. При това мое първо посещение в Гоце Делчев не остана много време за позиране, бяхме заети най-вече с каране! Има много повече да се показва по тази пътека, но най-добре е да видите и пробвате всичко в първо лице.

Трасето бе завършено наскоро (2016 г.) и е изключително забавно и разнообразно, като в същото време не е много трудно и това го прави достъпно за широк кръг от хора. Поначало то бе замислено като трасе за спускане, така че ако искате, бройте го и за такова, но не очаквайте някаква много трудна пътека с огромни скокове и плашещи секции. Напротив, елементите са много добре балансирани, така че хем да осигурят забавление на напредналите, хем да не отблъснат по-неуверените. Скоковете например не са много големи и дават възможност на човек постепенно да превъзмогне някои страхове и да започне да „лети“ без сериозни рискове за здравето. Стръмни и/или технични участъци не липсват, но и не са нещо непреодолимо.

Към настоящия момент техническата трудност може да бъде определена като Т4 заради скоковете и някои по-стръмни участъци. Реално обаче на много места пътеката е по-скоро Т3, така че не се плашете, а я пробвайте!

За мен едно от най-големите достойнства на гоцеделчевското трасе, освен споменатите достъпност и забавност, е разнообразието. В горната си част то прилича повече на естествена горска пътека, макар че има 2-3 виража. Тук-там по няколко ръбати камъка дават възможности за избор на една или друга линия, има и интересна каменна секция, а един от най-забавните елементи е естественият улей преди пресичането на пътя, по който, ако ви стиска да карате бързо, може да се качвате високо по стените в завоите и да натискате максимално велосипеда. В долната си част трасето видимо е оформяно предимно от човешка ръка, с много виражи и скокчета от най-различен вид – някои са като падове, други са като скоростни скокове. Снимките в тази статия са именно от тези секции.

Дължината на трасето е 2.5 км, като в нея влизат и няколкостотин метра по черен път.

Реклама

А най-хубавото е, че по пътеките в района може да се кара целогодишно. Снегът е малко и бързо се стопява, почвите са предимно песъчливи, макар че през зимата на някои места може да срещнете и по-лепкава кал, но като цяло сезонът е от дълъг, по-дълъг!

В края на статията можете да видите още няколко снимки.

Описание:

Стартът е директно от асфалтовия път за с. Делчево, на около 1 км преди селото, в т.01. В GPS файла ще намерите и следа за изкачване – 7 км по приятен и спокоен асфалтов път, на повечето места с приятен наклон. Към настоящия момент хората от клуба са започнали изграждането на стартова рампа, така че няма да имате проблем с разпознаването му. Ако си намерите шофьор за връщане на автомобила, можете да се качите и с МПС или дори да направите няколко спускания. Можете също така да комбинирате трасето с други пътеки и маршрути в района, които скоро ще ви предложим като варианти.

Първата част на трасето е до пресичането на пътя Гоце Делчев – Делчево, което става в т.02 (0.9 км). Прекосяваме шосето и продължаваме по черен път от другата му страна. Трябва да прекосим ливадите и да достигнем 1-2 постройки при началото на гората на хълма пред нас. За целта при първия разклон на черния път сме наляво, след това само направо. В т.03 (1.5 км) започва същинската втора част (наляво в гората), която завършва в града на ул. „Пирин“.


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: Пътя за с. Делчево, на 1 км преди селото.
Дължина: 2.5 км (+ 7 км изкачване, ако сте на самоход)
Спускане: 300 м
Ниво на техническа трудност: високо (Т4)
Продължителност: Ако сте на самоход, изкачването отнема не повече от час. Спускането е според уменията и куража.
Вода: 0.5-1.5 л в зависимост от сезона; по трасето няма вода
Храна: Не е необходима
Терен:
– черни пътища – 0.6 км
– пътеки – 1.9 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_gotse-delchev-track.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_gotse-delchev-track.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


 

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>