24-часов маратон по планинско колоездене 2016 – GPS следа – с. Мътеница

Това е маршрут, който трябваше да публикуваме много отдавна, защото е едно от най-хубавите кратки карания в близост до Хисаря, за които се сещаме. И не е случайно, че с. Мътеница е мястото, където Крива спица неизменно провеждат 24-часовия маратон в последните няколко години. Точно заради тях и това състезание изобщо знаем за съществуването на това приятно кръгче, така че благодарностите са към пловдивския клуб.

Бидейки трасе за състезание с обиколки, дължината на маршрута не е голяма – точно 10.5 километра. В тях се редуват няколко изкачвания и спускания, а също така няколко пътеки и черни пътища, като в повечето случаи наклоните нагоре са плавни и приятни, макар че има и 2-3 по-стръмни изкачвания. Основното спускане е по-дълго, технично, но без да е много трудно, и също редува наклонени с по-равни участъци. Основно е по страхотна пътека, но в долната част се кара и по черни пътища. Десетки, ако не и стотици карачи вече са пробвали това трасе в рамките на маратона, хиляди обиколки са направени по него в какви ли не условия, така че описанието ни е насочено най-вече към хората, които са по-встрани от състезанията и търсят приятно маршрутче в района на Хисаря и Старосел – двете най-известни и популярни населени места в близост, които предлагат допълнителни забавления (минерални басейни, археологически забележителности, винарни и др.) и места за настаняване.

В този самостоятелен вид маршрутът е с ниска степен на физическо натоварване и със средно ниво на техническа сложност, но с помощта на GPS карта лесно можете да го удължите в една или друга посока. Доколкото най-ценното в него са пътеките, хубаво е да го пробвате, за да знаете какви са и къде започват, след което може да ги включвате и в други карания в района. Пътеките, по които минава изкачването, могат да се ползват и в обратната посока, т.е. за спускане, като са подходящи дори и за начинаещи.

Реклама

Голям плюс на маршрута е, че благодарение на песъчливите почви и като цяло южното изложение, пътеките са караеми почти през цялата година и почти във всякакви условия. Така че не е проблем да го пробвате в оставащите есенни месеци, както и още в ранна пролет. Ако го оставите за лятото обаче, изберете час преди обяд или в късния следобед, за да не пукнете от жега.

Снимки от тазгодишното издание на маратона, които илюстрират добре и самото трасе, можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/24hour-race-select


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Мътеница
Дължина: 10.5 км
Изкачване: 300 м
Ниво на техническа трудност: средно (R2, Т2, Т3)
Физическо натоварване: ниско, КФН=4
Продължителност: 30-40 минути с бързо темпо, 1-2 часа с по-бавно темпо и почивки
Вода: 0.5-1 литър в зависимост от сезона; по маршрута няма вода
Храна: Не е необходима
Терен:
– черни пътища – 5.66 км
– пътеки – 4.84 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2016_matenitsa-24hour.zip

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2016_matenitsa-24hour.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.


Тази статия е подготвена със съдействието на:


Описание:

Старт-финалът по принцип се намира на едно хълмче, където е изградена голяма ловджийска беседка. С лек автомобил може да се стигне до подножието му и дори до самата беседка, но най-добре е да паркирате в центъра на с. Мътеница и оттам да яхнете велосипедите. В GPS файла е включен и трак за достигане до подножието на хълмчето. Точно преди това има и хубава чешма, където може да си налеете вода.

От беседката се спускаме стръмно към черния път и за кратко (30-40 м) караме наляво по него. Там, където той пресича реката, трябва веднага при пресичането ѝ да поемем по скрита пътечка вдясно. Тя ни извежда на открита широка поляна, където се включваме в черен път и продължаваме изкачването по него. Преваляме една седловина и пътят започва да се спуска. Тук е най-добре да карате бавно, защото на едно място (т. „spuskane1“ във файла) трябва рязко да се отклоним вляво по горска пътека. Минаваме през едно дере, спускаме се още малко до друго и започваме основното изкачване. Движим се по различни черни пътища, а при 5.1 км от старта продължаваме по пътека наляво в гората – тук става стръмно, на места е открито и пече здраво. Горната контрола е на мястото, където пътеката отново се включва в черни пътища. Караме малко по такива с променлив наклон и в т. „spuskane2“ (7.0 км от старта) търсим наляво и надолу пътеката за основното спускане. Ако я карате за първи път, внимавайте на някои от каменистите участъци – с висока скорост идват малко неочаквано! В долната част пътеката преминава в черен път, макар че на места се минава за кратко по преки/странични пътеки. След язовира сме надясно, за да излезем отново при беседката.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>