Кътина – пътеката по източната граница на поделението

Когато открихме тази пътека в последните дни на декември 2015 г.,при това изкачвайки се по нея, веднага ни стана ясно, че тя е нова перла в огърлицата от хубави пътеки край София, и по-специално в колекцията от такива по склоновете на Стара планина над селата край столицата. Мога само да се надявам, че тя няма скоро да бъде погубена от дървари, както се случи с толкова други великолепни пътеки (веднага се сещам за тези над Кремиковци и Сеславци, които вече са черни пътища, уви!). Затова бързам да я публикувам и ви съветвам да побързате с карането по нея – не само, защото е страхотна, а и защото кой знае докога ще е в този вид…

снимка: Димитър Щуров


Картата е базирана върху ОФРМ Геотрейд . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

При първото ни каране по нея си представях, че едва ли ще я видя някога много кална – напомняше ми на пътеката над Локорско, с подобна червеникава почва и с един кратък участък през големи обли камъни и скали, но всъщност пътеката над Кътина е доста по-различна. Преди всичко, тя е по-лесна и по-кратка, без да е по-малко забавна. В определени месеци обаче може да е и доста кална. В началото на март 2016 г. я посетихме отново и я заварихме разорана от копита на коне – бяха се качвали дървари по нея и размекнатата от зимата почва бе заприличала на рохкава бразда… оказа се обаче, че дори в това състояние пътеката става за спускане и дори е забавна, пък и не навсякъде почвата бе поддала толкова под тежките животни. Имайте обаче наум, че условията за каране не винаги ще са перфектни.

Както става ясно от заглавието, пътеката минава по източната граница на голямото военно поделение, което се намира между Балша и Кътина. Някъде около нея е била оградата на поделението, а в горния си край пътеката започва/свършва (зависи от гледната точка) при една рушаща се постройка, която вероятно е била караулно или нещо подобно – дотам се е простирал военният парцел.

Поделението все още не е отворено за преминаване, поради което най-лесният начин за достигане до горния край на пътеката е по самата нея – в противен случай трябва да се заобиколи през Балша, което вероятно ще е много приятен маршрут, но ще го опиша когато склоновете и полето поизсъхнат, защото в този район калта е сериозна. Пък и ако човек иска само да спусне пътеката, най-добрият вариант е направо да се изкачи по нея. Някои ще могат да го направят изцяло с каране, други ще трябва да бутат на някои места, но и в двата случая си струва усилията.

Реклама

Още по-добрата новина е, че намерихме и продължение на пътеката, така че спускането да продължи до самото село. Засега сме ходили по тази втора пътека само пеша, но гарантирам, че става за каране и е също толкова хубава. Началото ѝ е малко обрасло и има нужда от прочистване, някои храсталаци/клони по протежението ѝ също, но и това ще се случи в най-скоро време. Най-лесно и сигурно можете да намерите продължението на пътеката с помощта на GPS, но ето и един ориентир: ако се спускате отгоре, първата пътека завършва при една голяма, изолирана къща в съседство с още 2-3 изоставени и занемарени колиби. Оттам продължаваме надолу по черния път, преминаваме през едно кръстовище и следваме основния път надолу (този най-вляво). Точно при първата къща (стара и изоставена), на 100 м след кръстовището, търсим пътеката наляво в шубраците, преди и покрай двора на къщата. Зад къщата тя влиза в гората и става значително по-ясна и по-малко обрасла. С леки промени в наклона я следваме чак до селото, където се включваме в черни пътища (улици) и след малко излизаме на площада.

Ето списък на указателните точки в GPS файла:
т. 01 – Начало на първата пътека (отгоре)
т. 02 – Край на първата пътека
т. 03 – Кръстовище на черни пътища
т.04 – Начало на втората пътека
т.05 – Край на втората пътека

Първата пътека е дълга 1.6 км, а втората около 1 км, така че карането само по тях би било много кратко, затова горещо ви препоръчвам да го комбинирате с другото бижу над Кътина: http://www.mtb-bg.com/index.php/trails/routes/3790-route-2015-katina.

Като ниво на техническа трудност пътеката е Т3 – достатъчно широка, предимно бърза, не много стръмна и с много забавни заигравки, особено в долната част.

В GPS файла ще намерите общо 5 следи – двете пътеки в чист вид, ориентирани отгоре надолу, както и три варианта за достигане до тях (отдолу нагоре).

Снимки от второто ни каране по нея можете да разгледате тук: http://www.mtb-bg.com/index.php/gallery/photos/katina-nasam-natam

Изтегли GPS следа


Тази статия е подготвена със съдействието на:

Етикети:

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>