Локорско – Елешница – Бакьово – Ябланица – Локорско

60 км, 1900 м денивелация. 4 основни изкачвания, 4 технични пътеки за спускане. И доста каране по билото с резки промени в наклона. Това е достатъчно, за да прецените дали този маршрут е за вас, дали да го направите сега, когато денят е най-малък, или да изчакате по-дългите пролетни и летни дни. Все пак, ако някой не е разбрал, това си е едно сериозно и тежко каране, подходящо за по-напредналите любители на ХС и АМ карането.

Впрочем, за много наши читатели това не е нов маршрут, защото е комбинация от вече публикувани маршрути. Използвани са отсечки от следните:

Локорско

Кремиковци – Ябланица

Кремиковци – Ябланица 2

Ябланица

Бакьово – Ябланица

Всеки от тези маршрути е чудесен и е по-подробно описан, така че ако изобщо не сте карали в този благодатен район, може да започнете и с някой от тях. Или пък да се пробвате направо по настоящия дълъг, но само повърхностно описан маршрут, тъй като той е насочен най-вече към тези, които не са пробвали точно тази комбинация от пътеки и пътища, но като цяло познават региона. Иначе казано, това е повече идея, отколкото подробно описание.

Излишно е да повтарям, но все пак: маршрутът е дълъг и с голяма денивелация, затова изисква или хубав, дълъг ден, или пък каране с високо темпо и без много почивки. В техническо отношение пътеките не са от най-лесните, даже на някои места са си откровено трудни и доста стръмни, така че ако не обичате такива терени, потърсете някой по-лесен маршрут. Никого не искам да плаша, но и не желая да ми тежи на съвестта нечие замръкване или преумора. 🙂


View Larger Map

Картата е базирана върху BG Mountains . Кликнете върху нея, за да я отворите в по-голям размер.

Изходна точка: с. Локорско, централен площад
Дължина: 60.3 км
Изкачване: 1900 м
Ниво на техническа трудност: високо (R1, R2, Т4)
Физическо натоварване: високо, КФН=9
Продължителност: 4-6 часа с по-бързо темпо, 6-12 часа с по-бавно темпо и повече почивки.
Вода: 2-3 л, има една скрита чешма след Бакьово, както и една в центъра на с. Ябланица
Храна: За цял ден.
Терен:
– асфалт – 14.0 км
– черни пътища – 36.9 км
– пътеки – 9.4 км

GPS следи във формати gdb (за Garmin) и gpx (универсален): gpstrack-2014_lokorsko-eleshnitsa-bakiovo-yablanitsa-lokorsko.zip
GPS файл с нарязани до 500 т. следи за стари приемници Garmin

Описание на маршрута в PDF: gpstrack-2014_lokorsko-eleshnitsa-bakiovo-yablanitsa-lokorsko.pdf

Изтеглете zip файла и го разархивирайте. След това използвайте файла, който е подходящ за вашия уред.

Система за техническа и физическа трудност на пътеки, пътища и маршрути в МТБ-БГ.

Снимки от карането можете да разгледате в цитираните по-горе маршрути.


Кратко описание:

01 (0.00 км) – От центъра на Локорско се изкачваме по познатия път към билото – първо по асфалт, после по стръмен черен път, който по билото се изравнява.

02 (5.7 км) – Продължаваме по билото в източна посока. При 6.7 км продължаваме по пътя вляво!

03 (9.8 км) – Достигаме седловината между Кремиковци и р. Елешница. Тук държим горния черен път наляво.

04 (10.0 км) – Тук е началото на първата пътека. Тя е тясна, във формата на улей, пълен с шума.

05 (11.4 км) – Излизаме на черен път и по него надясно се спускаме до р. Елешница.

06 (12.2 км) – Пресичаме р. Елешница, от другата ѝ страна има заслон, който е подходящо място за почивка. Продължаваме за момент наляво по пътя по течението на реката и след 20-30 м започваме да се изкачваме по хубав черен път надясно в посока с. Ябланица.

07 (17.4 км) – Излизаме на билната седловина над с. Ябланица. Продължаваме по билото наляво (запад) в посока с. Бакьово. Следваме само основния черен път, като при 18.9 км сме надясно (наляво е към една изолирана махала).

08 (23.1 км) – Главният черен път завива надясно и започва да се спуска. Ние продължаваме по билото направо (запад), следвайки много стръмен и слабо използван черен път.

09 (23.7 км) – На това място вдясно се отклонява почти невидимата пътека към с. Бакьово. В началото ще трябва да я потърсите старателно в тревата между храстите, но след малко вече е ясна. Кара се право по билото надолу.

10 (26.0 км) – Излизаме на асфалтовия път от Батулия към с. Ябланица, до нас е с. Бакьово. Продължаваме надясно и нагоре по пътя.

11 (26.6 км) – Вляво от пътя има партизански паметник, приятно място за почивка.После продължаваме по асфалта нагоре.

12 (30.8 км) – Вдясно от пътя има чешма в гората, през повечето месеци е невидима заради храстите.

13 (31.4 км) – Пътят се раздвоява, караме надясно към с. Ябланица.

14 (37.2 км) – Малко след като подминем центъра на с. Ябланица, започваме изкачване по черен път надясно.

07 (41.3 км) – Отново достигаме седловината над Ябланица. Този път продължаваме наляво (юг) към билото по стръмен черен път.

15 (42.6 км) – Излизаме на билото и продължаваме надясно (юг) по пътека, която скоро подсича едно връхче, минава през двора на изолирана кошара и се спуска към р. Елешница.

16 (44.4 км) – Тук пътеката излиза при един завой на черния път и продължава много стръмно надолу вляво от пътя.

06 (44.7 км) – Отново сме при заслона на р. Елешница и продължаваме нагоре по пътя от другата страна на реката, по който се спуснахме след първата пътека.

03 (49.3 км) – По него излизаме отново на седловината над Кремиковци и продължаваме надясно по билото (запад) към Локорско по същия път, по който вече карахме в началото на маршрута.

02 (53.2 км) – Излизаме над Локорско, но не се спускаме по черния път наляво към селото, а продължаваме надясно по билото, за да достигнем класическата пътека със скалите.

17 (54.1 км) – Караме по черния път наляво.

18 (54.5 км) – Излизаме на поляни под един ловджийски заслон. Оттук започва спускането към Локорско – наляво по черен път през поляните. Скоро пътят преминава в пътека.

19 (58.6 км) – Пътеката свършва и продължаваме по черния път покрай реката, за да достигнем с. Локорско.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>