Начало Специализирано Съвети Знаете ли, че когато искате да изпреварите друг колоездач по пътеката...
Знаете ли, че когато искате да изпреварите друг колоездач по пътеката...
Написано от Любомир Ботушаров    Събота, 30 Ноември 2013 15:55    Печат

С този материал поставяме началото на една нова поредица от кратки статии, обикновено придружени и от 1-2 снимки, които ще имат за цел да хвърлят светлина върху конкретни въпроси, чиито отговори на пръв поглед изглеждат ясни и известни на всеки, но се оказва, че не винаги е така. В други случаи ще ви показваме някои дребни хитринки и улеснения или просто ще ви съобщаваме някой интересен факт, който ни е станал известен някога, по някакъв повод. Не очаквайте някаква твърда регулярност в появата на статиите - напротив, когато има нещо интересно за споделяне, ще го правим. Освен всичко друго, в посветената на поредицата тема във форума ще можете и вие да дискутирате по темите, които са ви заинтригували, а също и да давате предложения за нови статии или дори вие самите да ги подготвите за публикуване. Темата е на този адрес: http://www.mtb-bg.com/forum/viewtopic.php?f=3&t=150266

Няма да се впускам в повече подробности подробности, защото вярвам, че след първите няколко статии бързо ще се ориентирате какво да очаквате като информация от тази поредица. Така че, да започваме! Знаете ли, че...


Снимка: Галин Кръстев

Когато искате да изпреварите друг колоездач, който е пред вас по пътеката, трябва да извикате страната, от която ще го изпреварите. Например „Ляво!“ означава, че ще го изпреварите от лявата му страна.

От своя страна изпреварваният следва да се съобрази с това и ако е възможно, да освободи повече място за изпреварване от съответната страна. Той обаче не е длъжен да рискува собственото си здраве и да напуска линията, която си е избрал, освен ако може да го направи по безопасен за него начин. В никакъв случай не трябва той самият да преминава в извиканата посока.

Реклама

По принцип е грижа на изпреварващия да подбере такова място, където би могъл да изпревари по безопасен за себе си и за изпреварвания начин. Изпреварваният трябва да съдейства доколкото може, например като намали скоростта или като се отмести в другата посока, ако пътеката позволява това, но отново повтарям – по този начин той не трябва да излага себе си на риск.

Дори в състезания безопасността трябва да е на първо място, а добрите обноски изискват по-бавните участници при всеки удобен случай да пропускат по-бързите.


Снимка: Галин Кръстев


Add this to your website

Коментари

avatar svrakata
0
 
 
Не може ли да му кажеш на този пред теб: Свий,прибери се, мини и т.н. вляво (вдясно), остани на място; наместо да му викаш "ляво" и той да земе да завие натам. Или трябва да предполагаме, че написаното горе е общоприето и влиза в културата на влосипедиста? И за правилото за по-бавните. Особено на състезания много участници се циганят и не ти правят път. Нали е състезание все пак :3
avatar valentin_dr
0
 
 
Чесно казано, аз съм колоездач от доста години и това правило не ми е известно и ако не бях запознат сега с него, ако някой зад мен ми извика ляво или дясно аз ще свия натам.
avatar rimidalv2
0
 
 
"Минавам отляво!", след като вече съм се изнесъл отляво преди за съм започнал да го изпреварвам. Макар и да не ми се случва често, така изпреварвам и мисля, че е най-добрия вариант. Кратко е, ясно е и човекът чува от коя страна го викам (все пак често се случва да объркаме ляво с дясно). Ако някой ми извика "ляво" и аз няма да разбера дали иска да ме изпревари оттам или да отида натам.
Моля, влезте в профила си, за да публикувате коментар
Последна промяна ( Петък, 06 Януари 2017 17:40 )
 

Стани сътрудник на MTB-BG.com

Ако желаете ваши материали да бъдат публикувани в MTB-BG.com, ето няколко лесни начина да ни ги изпратите:

ИЗПРАТИ СТАТИЯ

Сложете текстов файл и снимки в архив (zip или rar) и ни ги изпратете, като използвате линка вляво. Във файла напишете вашето име или псевдоним. Ако ползвате снимки от други автори, задължително е те да са дали разрешение за публикуването им в MTB-BG.com и да са споменати имената/псевдонимите им.


ИЗПРАТИ СНИМКИ

Ако желаете да изпратите отделни снимки (до 5 бр.), най-лесно е да запишете автора и заглавието на снимката като име на файла (например: "ivan-ivanov_zalez-nad-Rila.jpg") и да ги изпратите, като използвате линка вляво. Ако желаете да изпратите повече снимки (над 5 бр.), най-добре е да ги сложите в архив (zip или rar) и да го изпратите, като използвате линка вляво. Можете в името на архива да посочите автора и заглавие за албума (например: "ivan-ivanov_karane-v-Rila.zip") или да включите в архива текстов файл, където да добавите име/псевдоним, заглавия и описания на снимките. Ако не сте автор на снимките, задължително е да имате разрешение от автора за публикуването им в MTB-BG.com и да посочите неговото име/псевдоним.


ПОВЕЧЕ...

Ако желаете да разгледате всички начини, по които можете да ни изпращате материали за публикуване, натиснете линка вляво.

Партньори